Nieuwe rubriek: Disability op dinsdag

Gepubliceerd op 26 mei 2020 om 09:00

Lijst young adult boeken met handicap, chronisch ziek, handicap, gehandicapt, disability

Iedereen verdient het om zichzelf te vinden in een boek

Iedereen verdient het om een boek te lezen waar ze zich in herkennen. Een personage die op hen lijkt. Gelukkig worden er steeds meer diverse boeken uitgegeven en is de kans groter dat je je gelijke vindt in een boek. Zo komen er steeds meer boeken met een hoofdpersonage van kleur. Auteurs van kleur die opstaan en hun verhaal doen. Maar de boeken met een disability in de hoofdrol blijven helaas achter!

Hoe kwam ik op het idee?

Zoals jullie misschien wel weten; Ik ben chronisch ziek. En als elk ander wil ik me kunnen identificeren met personages in een boek. Een tijd terug zocht ik op internet naar lijstjes. Lijstjes van boeken met een lichamelijke beperking in de hoofdrol. Of op z'n minst een bijrol. Deze kon ik helemaal niet vinden! Dus ik besloot deze rubriek op te zetten. Het gat in de markt te vullen.

Wat hoop ik te bereiken?

Ik wil mensen aansporen een boek te lezen over een beperkt/gehandicapt persoon. (En nee, gehandicapt is geen slecht woord. Net zoals dik geen slecht woord is. Het is gewoon een aanduiding en zegt niks over de waarde van de persoon in kwestie). Er komen langzaam aan steeds meer boeken met handicaps in de hoofdrol. Maar het zijn er nog veel te weinig. Ik hoop dat het aantal boeken gaat groeien. Maar dat lukt alleen als we er aandacht aan te geven. Mensen er op te attenderen. Met uitgeverijen in gesprek gaan. Samen kunnen we de situatie veranderen!

Welke boeken heb ik geselecteerd?

Young Adult
+ Albino Albinisme
Al die tijd Hersenletsel
x Alles wat je lief is SCID πŸ‘©πŸΎβ€πŸ¦±
+ Cinder & Ella Brandwonden
Cinder & Ella: lang en gelukkig?! Brandwonden
+ De falling in love montage Vroege dementie πŸ³β€πŸŒˆ
+ De geur van groen Blindheid
+ De grand tour van Henry Montague (historisch) Epilepsie
+ Dit is best wel een episch liefdesverhaal Slechthorendheid πŸ³β€πŸŒˆ πŸ‘¨πŸΎβ€πŸ¦±
+ Een vloek zo eenzaam (fantasy) Cerebrale Parese
Het is hier helemaal (niet) perfect Vitiligo
Het geheugenboek Niemann-Pick type C
+ Het omgekeerde van altijd Sikkelcelanemie πŸ‘©πŸΎβ€πŸ¦± πŸ‘¨πŸΎβ€πŸ¦±
+ Het vuur in mij Brandwonden
+ In mijn hoofd Cerebrale Parese
+ Liefde van A tot Z Multiple Sclerose (MS) β˜ͺ️ πŸ§•πŸ½ πŸ§‘πŸ½
– Midnight sun Xeroderma Pigmentosum (XP)
– Mijn berichtje aan jou Locked-in-syndroom πŸ₯
Mijn vele gezichten (thriller) Endometriose
+ Ongehoorzaam Doofheid πŸ‘©πŸ½ 🦻🏽
+ Rosie hartje Jack Syndroom van Down
x Vijf stappen van jou Cystic Fibrose / Taaislijmziekte πŸ₯
x Voorbij het wederwoud (fantasy) Ongespecifiseerde chronische ziekte πŸ³β€πŸŒˆ
+ Wat jij niet ziet Blindheid
+ Wie ik gisteren was CVS πŸ³β€πŸŒˆ
Zelfs als we zwijgen (thriller) EDS/HSD πŸ³β€πŸŒˆ
+ Zoek het uit, Chloe Brown (NA) Fibromyalgie πŸ‘©πŸΎβ€πŸ¦± πŸ‘£ πŸ”ž
NUR 284: vanaf ca. 12 jaar
+ De verloren bloem van de sjamaan Ziekte van Batten πŸ§‘πŸ½ ✨
+ SchEef Reuma πŸ’ƒπŸΌ
NUR 283: ca. 9 t/m 12 jaar
+ Besties voor altijd Rolstoelgebruiker
+ De ijstuin Xeroderma Pigmentosum (XP)
+ De grote vossenjacht Beenprothese 🦿 πŸƒ
De nacht van Ronke Blindheid
+ De pizzabende Rolstoelgebruiker
+ De vlucht van Omid Leverziekte πŸ‘¦πŸ½ β˜ͺ️
Het ongewone verhaal van Bo (en Tom) Cerebrale Parese
Let goed op Sikkelcelanemie πŸ‘¦πŸΎ πŸ‘§πŸΎ πŸ³β€πŸŒˆ
Met mijn ogen dicht Blindheid
+ Spoken Cystic Fibrose / Taaislijmziekte πŸ‘¦πŸ½
+ Timur Syndroom van Down
Β± Wedstrijd op wielen Rolstoelgebruiker
+ Wonder Treacher Collins syndroom, Goldenhar syndroom
NUR 282: ca. 7 t/m 9 jaar
+ De kerstmisaurus Rolstoelgebruiker πŸŽ…πŸΌ
+ De kerstmisaurus en de winterheks Rolstoelgebruiker πŸŽ…πŸΌ
De kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen Rolstoelgebruiker πŸŽ…πŸΌ
x GriezelWielen Rolstoelgebruiker
+ Manege de zonnehoeve: de liefste pony Rolstoelgebruiker 🐴
+ Redders van ruigrijk Rolstoelgebruiker
+ Vals spel! Rolstoelgebruiker 🎾
Engels
All the right reasons EDS πŸ‘©πŸ»
Breathe and count back from ten Heupdysplasie πŸ‘©πŸ½ πŸ§œπŸ½β€β™€οΈ
Love from Mecca to Medina (Liefde van A tot Z deel 2) Multiple Sclerose (MS) β˜ͺ️ πŸ§•πŸ½ πŸ§‘πŸ½
One for all POTS 🀺
Sal and Gabi break the universe Diabetes type 1 πŸ‘¦πŸ½ πŸ‘§πŸ½
Sick kids in love ReumatoΓ―de artritis, ziekte van Gaucher

+ = goede representatie

– = goede representatie met een schadelijk deel

x = slechte representatie en/of schadelijk boek


Waarom staan er geen mental health boeken tussen? Dat gaat toch ook over beperkingen?

Ja, mental health problemen kunnen zeker weten een beperking vormen. Maar omdat ik zelf lichamelijke beperkingen heb, heb ik bewust gekozen om ook alleen boeken waarin een lichamelijke handicap of (chronische) ziekte een rol speelt te selecteren voor deze rubriek. Mentale gezondheid is weer een hele andere tak van sport. Eentje waar ik weinig over kan zeggen omdat ik me er niet mee identificeer. En het gaat er bij deze rubriek juist om dat mensen met een lichamelijke beperking zich gezien en gehoord voelen! Vandaar dat ik mental health boeken achterwege heb gelaten.

Hoe gaat de rubriek er uit zien?

Ik ga alle young adult boeken (en een paar middle grade boeken) die chronisch zieke en/of gehandicapte hoofdpersonages hebben, lezen. Hier onder zal ik kort van elk boek zeggen of ik hem geslaagd vond of niet. Naar deze post kun je dus terugkeren voor het overzicht! Ook zal ik doorlinken naar de recensies van de boeken.

 

En de rubrieknaam zegt het al. Op dinsdag zullen de recensies verschijnen. Ik hoop je elke dinsdag hier te treffen!


Het overzicht

Klik op de titel om naar de recensie te gaan

 

Midnight sun: Een mooi verhaal met goede representatie. Het laat zowel de lichamelijke beperkingen zien als de emotionele last van het niet kunnen leven als de rest. Het einde heeft slechte representatie en is klassieke sick-lit. Het staat haaks op eerdere gegeven informatie en schaadt de boodschap.

 

Vijf stappen van jouDit verhaal heeft een schadelijke boodschap! Daarnaast zit er zo veel drama in dat de representatie wordt ondergesneeuwd en niet te zeggen is waar mensen met taaislijmziekte werkelijk tegenaan lopen. Absoluut geen aanrader!!

 

Ongehoorzaam: Een vermakelijk verhaal met een diepere laag. Julia wil er bij horen, maar doordat ze op school een gebarentolk heeft gaat dat niet zo makkelijk. Een aantal misvattingen over doof zijn, (zoals dat een cocleair implantaat alles oplost), worden aangepakt in dit boek. Het einde is wat abrubt maar de representatie is goed!

 

AlbinoEen bijzonder verhaal in een bijzonder format. Hoofdpersonage Tim is net als jij en ik. Iemand met wensen en dromen. Zeker een aanrader als je wat meer openminded wil zijn of je kinderen de ogen wil openen.

 

Het vuur in mij: We zeggen altijd 'don't judge a book by it's cover', maar bij mensen geldt dat net zo! Het boek is zeer emotioneel en bevat een aantal belangrijke levenslessen. De vele musical verwijzingen zorgden voor een luchtige onderbreking en de gedichten zorgden voor diepgang. Het vuur in mij is een sterk verhaal met goeie representatie.

 

Wat jij niet ziet: Een prachtig verhaal over volwassen worden en je dromen achterna gaan. Familie, vriendschap, vergeving en liefde stonden centraal. Eric Lindstrom speelt met taal en daardoor krijgt het verhaal een diepere laag. Wat jij niet ziet is een verhaal met goeie representatie dat ik iedereen aanraad!

 

De geur van groenEen liefdesverhaal om bij weg te dromen. Maar wel eentje met een belangrijke boodschap. Mensen zijn meer dan hun handicap! Een aanrader voor alle young adult liefhebbers. 

 

Helena: Een grappig verhaal, maar de personages hadden beter uitgewerkt kunnen worden en de representatie was magertjes. Geen slecht verhaal, maar niet geslaagd binnen deze rubriek.

 

Alles wat je lief isEen schadelijk verhaal. Maddy blijkt helemaal niet ziek te zijn. Deze plottwist bestaat puur en alleen om het feit dat Maddy haar crush Olly kan opzoeken als gezond meisje en ze samen hun happily ever after kunnen hebben. Het is hartstikke ableist om te denken dat liefde en een goede relatie onmogelijk is als je chronisch ziek bent! Daarnaast is de reden van haar ziek zijn erg schadelijk en traumatisch voor de disabled community. In mijn recensie leg ik alles duidelijk uit.

 

In mijn hoofdEen verhaal om te lachen en om bij te huilen. Een ijzersterk hoofdpersonage die niet zielig is! Vol mooie quotes en geweldige representatie. Mensen, ga dit boek lezen en neem een kijkje in het hoofd van de sympathieke Melody!

 

SpokenEen super leuk verhaal met kei goede representatie. Maya is meer dan haar ziekte. Kate overwint een van haar angsten. De lezer leert meer over de mexicaanse cultuur en bovenal is dit boek gewoon hartstikke leuk en grappig.

 

Rosie hartje Jack: Een aangrijpend maar hoopvol verhaal over een meisje met het Syndroom van Down. Rosie is open, eerlijk, spontaan, vrolijk en goedgelovig. Ze ziet het beste in mensen en ervaart de wereld op een bijzondere manier. De representatie is geweldig en het opende mij de ogen. Mensen met Down zijn ook gewoon mensen!

 

Liefde van A tot Z: Dit boek gaat voornamelijk over moslim zijn, de cultuur en de moslimhaat. Daarna is het een liefdesverhaal. En daarná pas over chronisch ziek zijn. Maar dat was helemaal niet erg. De representatie was goed en het verhaal raakte me diep.

 

Het omgekeerde van altijd: Een ontroerend verhaal, met super super goede representatie, over het vinden van jezelf. Vol mooie quotes, grappige gesprekken en een diepe boodschap.

 

SchEef: Een vlot geschreven verhaal met dagboek framenten en een boodschap die binnenkomt. Dit boek is een aanrader voor chronisch zieken, mensen in hun omgeving en eigenlijk voor iedereen. Een own voices verhaal die echt een kijkje geeft in het hoofd van een meisje met reuma.

 

De kerstmisaurus (en de winterheks): Een hartverwarmende kerstige duologie. Willem beleeft grootste avonturen en zijn rolstoel houdt hem niet tegen. Hij is gewoon een kind net als alle anderen. Leuk voor de kids maar stiekem ook heel leuk voor 'grote mensen'. Een must-read rond kerst!

 

De ijstuinEen prachtig magisch-realistisch verhaal. Het laat goed zien hoe lastig het kan zijn om op te groeien met een ziekte en geeft hoop op een betere toekomst. Het plot is goed uitgewerkt en de twee werelden vloeiden vlekkeloos in elkaar over! Een top verhaal met een mooie boodschap; anders is oké.

 

Dit is best wel een episch liefdesverhaal: Een queer, divers, verhalend (liefdes)verhaal. De personages hadden beter uitgewerkt kunnen worden maar de slechthorendheid representatie was goed!

 

De verloren bloem van de sjamaan - Davide Morosinotto: Het verhaal is met veel respect voor de ziekte van Batten en het sjamanisme geschreven. De representatie is goed. Het boek is het derde deel in de rivieren-trilogie maar is los te lezen. 

 

Besties voor altijd - Mirjam Mous: Een van de personages heeft te maken met fatshaming. Geen van de kinderen wordt op hun gedrag aangesproken. Erg jammer dat dit er in zat want de rolstoelrep was uitstekend. Met korte hoofdstukjes, humor, sterke personages sluit dit boek goed aan bij de beleving van de doelgroep.

 

Timur - Gaby Rasters: Een vlot verhaal over pesten, vooroordelen, vriendschap en opkomen voor wat juist is.  Timur is een compleet persoon. Hij heeft vrienden, wensen, dromen en is verliefd. Zijn downsyndroom is een groot deel van hem, maar op de eerste plek is hij een lieve jongen. 

 

Een vloek zo eenzaam - Brigid Kemmerer: Een magisch sprookje met geweldige disability representatie. Met een vlotte en levendige schrijfstijl kon ik dit boek niet wegleggen. De hoofdpersoon is badass, niet ondanks maar mét haar handicap.

 

De falling in love montage - Ciara Smyth: Ciara Smyth heeft de werkelijkheid van validisme goed op papier weten te zetten. Ze heeft de personages met veel respect geschreven en de situaties menselijk gehouden. Lekker queer, veel humor, wijze lessen en lieve vrienden. Dit boek is een aanrader!

 

Vals spel! - Peter Vervloed: Vals spel! heeft uitstekende rolstoelrepresentatie. Het laat goed zien dat het niet erg is om in een rolstoel te zitten maar het soms wel lastig is. Dat het normaal is om verdrietig te zijn over wat je niet meer kan. Ook al is het soms lastig om gehandicapt te zijn, de nadruk lag op dat René niet zielig is. Hij heeft geen medelijden nodig en zit niet te wachten op een speciale behandeling.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb