Birthday - Meredith Russo

Gepubliceerd op 26 november 2019 om 14:00

Birthday, meredith russo, margot reesink, best of ya, LGBTQ+ boek nederlands

Titel Birthday
Auteur Meredith Russo
Vertaler Margot Reesink
Uitgeverij van Goor

Zoals jullie weten vind ik representstie heel belangrijk. Dus toen ik dit boek zag was ik heel enthousiast. Een boek geschreven dóór een transgender óver een trans persoon! @bestofyabooks was zo aardig om me een exemplaar te schenken in ruil voor een eerlijke recensie. Heel erg bedankt!

 

TRIGGERWARNING: HOMOFOBIE, TRANSFOBIE, ZELFMOORD POGING, DEPRESSIE, VERLIEZEN VAN EEN VAN DE OUDERS

 

Het verhaal

Een hartverscheurend LHBT-verhaal over identiteit, vriendschap en liefde.

Boyhood meets De zon is ook een ster.

 

Eén dag uit het leven van twee beste vrienden. Zes jaar op rij.

Eric en zijn beste vriend Morgan zijn geboren op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plaats. Ze hebben deze ene dag altijd samen gevierd, maar hoe ouder ze worden hoe meer hun vriendschap verandert.
Morgan voelt zich volkomen alleen en gevangen in haar lichaam. Terwijl ze worstelt met de moeilijke keuze om als haar ware zelf te leven, lijkt Eric een perfect bestaan te hebben als populaire footballspeler. Toch heeft ook Eric zo zijn problemen. Langzaam maar zeker groeien Eric en Morgan uit elkaar. Maar de enige bij wie je echt jezelf kan zijn is je beste vriend… toch?


Meredith Russo wilde graag over een transpersonage schrijven, omdat ze zelf transgender is. 'Wanneer ik verhalen las over mensen zoals ik, werden ze door een niet-transgender verteld. Ik kan echt niet genoeg benadrukken hoe belangrijk fatsoenlijke representatie is.'

Mijn leeservaring

Birthday is een heel heftig boek. Maar wauw zo mooi. Heftige onderwerpen komen aan bod zoals vermeld in de triggerwarning.  

Dit is een boek waar je maar over blijft nadenken. Het is zo aangrijpend. Het verhaal zo puur en realistisch. Ik voel me gelukkig helemaal happy in m'n eigen lichaam. Ik ben wat dat betreft bevoorrecht. Desondanks kwam dit boek enorm bij me binnen. Het is zo levend verteld, met zo veel overtuiging. Het is duidelijk dat Meredith weet waar ze het over heeft. 

In de tweede klas van de middelbare school heb ik met nederlands dingen verteld over transgenders. Mijn klasgenoten waren enorm geboeid. Het bleek dat er onder jongeren eigenlijk heel weinig bekend is over trans mensen en het process. Zo jammer! Een extra reden waarom dit boek zo belangrijk is. Het geeft je een kijkje in het hoofd. Laat je zien hoe moeilijk en verwarrend het kan zijn. 

(Ik schaam me achteraf wel een beetje. Wie was ik om het daar over te hebben. Maar ik had een artikel gelezen en het vloog me aan. Ik heb veel research gedaan en zelfs een paar transgenders gesproken.)

Ook als trans zul je uit de kast moeten komen. Dood eng natuurlijk. Helemaal voor Morgan. Eric zijn vader en broer gedragen zich nogal homofoob. Dit creëert een onveilige sfeer en in zo'n situatie durf je je ziel niet bloot te leggen. Eric probeert er wel te zijn voor Morgan. Haar te steunen, wat er ook gebeurt.

 

Een van de mooiste stukken uit het boek vind ik deze:

"Ik vlecht mijn vingers door de hare en houd haar hand zacht maar stevig vast. Háár hand, denk ik. Deze keer trekt ze zich niet terug. Ze. Nu ik dat weet, hoe heeft het ooit anders kunnen zijn?"

Tenslotte moet ik mijn complimenten uitdelen aan Margot Reesink voor deze mooie vertaling. Alle emoties heeft ze goed weten over te brengen. Voor mijn idee is er niks verloren gegaan in de vertaling. Het lijkt me best lastig om correct hem/haar gebruik toe te passen. Want denkt Morgan aan zichzelf als een jongen of een meisje. Duid ze zichzelf als man of vrouw aan in haar hoofd. Ik heb geen fouten kunnen ontdekken. Dus petje af!

Conclusie

Een prachtig boek die verplicht zou moeten zijn op middelbare scholen. Beoordeel iemand niet op zijn of haar buitenkant. Wees tolerant. Accepteer iemand zoals die is. Allemaal lessen uit dit boek. Dat en nog zo veel meer. Ik heb alleen maar lovende woorden over dit boek!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb