Nocturna - Maya Motayne

Gepubliceerd op 10 december 2019 om 14:00


Titel Nocturna
Auteur Maya Motayne
Vertaling Mariella Manfré
Uitgeverij Moon

Bookstagram made me do it! Nocturna is een boek dat instagram overspoelde. Ik zag overal foto's en de recensies waren lovend. Oke oke ik geef me over, dacht ik. Dus ik besloot het boek te gaan lezen. Of ik het eens ben met de hype? Je leest het hier.

Hartelijk dank aan uitgeverij Moon voor het toesturen van een recensie exemplaar!

Het verhaal

Finn is een dief die haar gezicht met haar magie kan veranderen. Handig, maar daardoor kan ze zich bijna niet herinneren hoe ze er écht uitziet.
Alfie is een prins die nooit voorbestemd was om koning van San Cristobal te worden. Maar als zijn oudere broer wordt vermoord, verandert zijn lot voor altijd.
Finn en Alfie raken verwikkeld in een stormachtig avontuur wanneer ze samen per ongeluk een duister kwaad ontketenen. Een kwaad zo groots, dat het de wereld kan vernietigen. Finn en Alfie moeten alles op alles zetten om hun fout terug te draaien.

Mijn leeservaring

Zoals ik al zei, instagram made me do it. Bij deze heel erg bedankt, wat was dit een leuk boek! Compleet anders dan ik had verwacht, dat wel.

In het begin had ik wat moeite om in het verhaal te komen. De zinnen zijn redelijk lang en de manier van vertellen is anders dan ik gewend ben. Ik heb hem een paar keer opzij moeten leggen omdat het gewoonweg niet wilde. Maar toen ik er eenmaal in zat kon ik niet meer stoppen! De laatste 300 paginas heb ik in 36 uur uitgelezen. 

Finn, de dief, is een slim impulsief meisje die constant over haar schouder moet kijken. Terwijl Alfie, de prins, een slim maar doordacht persoon is die in principe niks te vrezen heeft. Maar hij draagt ook zijn lasten mee. Het gewicht van het koninkrijk rust op zijn schouders. Niet omdat hij zo in elkaar zit, maar omdat hij plots de kroonprins is geworden. Verscheurd door verdriet om zijn broer en lichtzinnig van de drank denkt ook hij minder na over de gevolgen van zijn acties.

Een bijzonder duo, Finn en de prins. In eerste instantie lijken ze niks met elkaar gemeen te hebben. Maar hoe meer het verhaal vordert hoe meer overlap je ontdekt. En net zoals wij, ontdekken de twee ook meer over elkaar.

"Uit het ongemakkelijke gevoel dat tussen hen was ontstaan, begreep ze dat hij wist dat hij te ver was gegaan. Dat hij tegen haar had gepraat met de bezorgdheid van een vriend terwijl ze op zijn best vage kenissen waren."

De verhaallijn was voorspelbaar en verrassend tegelijk. Het concept is wat cliché maar de uitwerking is nieuw voor mij. Jongen en meisje doen iets doms wat grote gevolgen heeft. In dit geval een duistere macht ontketenen. En vervolgens moeten jongen en meisje er alles aan doen om de wereld te redden. In dit geval het koninkrijk. Zo zijn er veel boeken. Maar bij dit boek staat de zoektocht naar jezelf ook erg centraal. Iedereen heeft een goede en een slechte kant. Het gaat om de keuze die je maakt. Je normen en waarden. Je principes. 

De diepere boodschap in het boek vind ik echt prachtig. Iedereen heeft donker en licht. Het is aan jou om te kiezen aan welke kant je wil staan. Geef je je over aan je slechte eigenschappen. Of ga je elke keer opnieuw in gevecht omdat dat niet de persoon is die je wil zijn. Niemand is helemaal goed of helemaal kwaad. We hebben allebei. Deze boodschap verweven in een mythe. En die mythe is eigenlijk de basis van het boek. 

Ook een enorm pluspunt vond ik de vriendschap. Finn en de prins groeien naar elkaar toe en er ontstaat een bijzondere maar breekbare vriendschap. Weer eens iets anders dan de jongen en het meisje die de wereld moesten redden, verliefd werden, trouwden en kinderen kregen en de leefden nog lang en gelukkig. Niet dat daar iets mis mee is. Maar deze wending was meer dan welkom. 

Ook de magie in het boek was erg levendig beschreven. Ik zag alles voor me. Ik wist hoe de magie ontstaan was en hoe die in elkaar stak. Iedereen heeft zijn of haar eigen element. Water, vuur, aarde (=steen) en wind. En sommige mensen hebben nog een speciale vorm magie. Een propio. En wauw zo magisch mooi. Ik zal verder niks verklappen. Daar zul je het boek zelf voor moeten lezen!

Conclusie

Een (h)eerlijk verhaal over een jongen en een meisje. Een verhaal met een diepere boodschap. Vriendschap, zelfkennis, goed vs kwaad. Allemaal dingen die in het boek zijn verweven. Het boek staat echt op zichzelf en ik kan hem niet vergelijken met een ander boek. En dat vind ik knap. Een uniek fantasy verhaal verzinnen!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb