Het koninkrijk - Jess Rothenberg

Gepubliceerd op 5 november 2019 om 14:00


Titel Het koninkrijk
Auteur Jess Rothenberg
Vertaler Hanneke van Soest
Uitgeverij Moon

Een aantal maanden gelezen zag ik dat moon een nieuw boek zou uitbrengen eind augustus. 'Het koninkrijk' van Jess Rothenberg. De synopsis klonk geweldig en ik was razend enthousiast. Een tijdje later strartte ik mn blog op. Ik was hier zo druk mee dst ik vergat het boek aan te vragen! Toen ik hem eindelijk aanvroeg waren alle exemplaren op en viste ik achter het net. Een paar dagen daarna kreeg ik een mailtje van Moon. Één exemplaar was terug gekomen met de post! Ik mocht alsnog het boek recenseren. Heel erg bedankt daarvoor.

Het verhaal

Welkom in het Koninkrijk... waar 'Happily ever after' niet alleen een belofte is, maar een wet.

Het Koninkrijk is een fantasy-pretpark waar gasten worden ondergedompeld in een wereld vol virtuele draken, gigantische kastelen en hightech wezens.

Ana is een van de zeven Fantasisten, wondermooie android-prinsessen die ontworpen zijn om dromen waar te maken. Dan ontmoet ze Owen, die in het park werkt, en Ana krijgt voor het eerst gevoelens die verder gaan dan haar programmering... Ze is verliefd.

Maar het sprookje verandert in een nachtmerrie als Ana beschuldigd wordt van de moord op Owen. Het is het begin van de rechtszaak van de eeuw. Door getuigenissen in de rechtbank, interviews en Ana's herinneringen ontstaat een verhaal van liefde, leugens en wreedheid - en wat het écht betekent om mens te zijn.

Mijn leeservaring

Wat heb ik van dit verhaal genoten zeg! Het was totaal anders dan ik verwachtte, het was ook nóg beter dan ik verwachtte. De verhaallijn was compleet anders en ik was prettig verrast.

In het verhaal staan de fantasisten centraal. Hybriden, half mens, half robot. Hebben deze wezens emoties of spiegelen ze de gemoedstoestand van een ander. Daarnaast is vrijheid een groot aspect. Waar ligt de lijn tussen veiligheid en vrijheid. 

Er wordt vanuit gegaan dat hybriden niks voelen, maar hoe kun je zoiets bewijzen? Gevoel is iets wat niet te meten valt. Emotie is een magisch iets. Wanneer iets iets aangeleerd gedrag en wanneer komt het uit je zelf. Het blijft een lastig ding. 

Dit boek zette me aan het denken. Zouden wij ook ooit zo ver komen in de robotica dat robots gevoel krijgen? Ik denk zelf van niet. Voor gevoel heb je een ziel nodig, en die kun je niet maken van metaal. Ondanks dit vond ik het een origineel en interessant concept. En het is tenslotte een fantasy dus alles kan!

De personages hebben diepte en er is veel tussen de regels te lezen. Onuitgesproken woorden, gedachten, beloften. Echte diepgang.

Ook de opbouw van het boek vond ik fijn. Alles is in de tegenwoordige tijd geschreven, maar de periode verandert wel steeds. Stukken uit de rechtbank en het process worden afgewisseld met stukken in het park, vóór de misdaad.

Stukje bij beetje kom je er achter hoe het in elkaar steekt. Juist door de afwisseling wordt de spanning vastgehouden en kon ik niet stoppen met lezen. 

Conclusie

Al met al een topboek. Sterke personages, filosofische vragen, een heerlijke setting, drama, moord, vriendschap, familie, veiligheid vs vrijheid. Loved it. Na dit boek viel ik in een gat. Hij was zo goed dat ik even niet meer wist wat ik moest lezen. Ik raad hem je dus zeker weten aan!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.