Lady Smoke - Laura Sebastian

Gepubliceerd op 18 februari 2020 om 14:00

Lady smoke is on fire!


Titel Lady Smoke
Auteur Laura Sebastian
Vertaling Valerie Janssen
Uitgeverij Young & Awesome

Ik heb een angst voor trilogieën. En dan voornamelijk voor het tweede deel. Zo vaak is het middelste boek saai, langdradig en valt hij flink tegen. Lady Smoke viel gelukkig niét tegen. Hij was on fire! Ik kijk nu al uit naar Queen Ember. Het derde en laatste deel. Hopelijk wordt die ook vertaald in het Nederlands. Hint hint hint @youngandawesome.

Het verhaal

Het spannende, zelfstandig te lezen vervolg op Ash Princess.

VLUCHTELING.
PIRAAT.
HELDIN.
KONINGIN.

Theodosia is ontsnapt uit het paleis waarin de Kaiser haar jarenlang gevangen heeft gehouden. Maar de wrede Kaiser zit nog altijd op háár troon, en nog altijd gaat haar volk gebukt onder zijn heerschappij. Kan een koningin op de vlucht haar volk bevrijden?

Mijn leeservaring

Een tijdje terug las ik Ash princess, het eerste deel in de trilogie. Hier genoot ik enorm van, maar er miste nog iets. Een aantal personages waren nog redelijk oppervlakkig en ik wilde ze beter leren kennen. Gelukkig worden de bijpersonages in dit boek uitgediept. We leren bijvoorbeeld meer over de relatie tussen Artemisia en haar moeder, de piraat Dragonsbane en daarnaast de tweelingzus van de overleden koningin Eirene. Dragonsbane, ook wel Kallistrade genoemd, is dus Theodosia's tante!

"Blaise zwijgt even. 'Jíj bent mijn thuis,' fluistert hij dan. 'De plek doet er niet toe, zolang jij er maar bent.' Er kruipt een lachje om mijn mond en ik kom even in de verleiding om mijn hand uit te steken naar die van hem, maar ik houd me in."

 

De liefdesdriehoek die we in Ash princess zien bestaat in dit deel ook nogsteeds. Minder op de voorgrond, maar hij is er wel. Wat zijn haar ware gevoelens voor prins Søren. En wat moet ze met Blaise aan, hij ziet haar ook wel zitten. Maar ze moet al haar gevoelens aan de kant zetten. Om haar land terug te veroveren zal ze moeten trouwen met een leider van een ander land. Het liefst eentje met een groot leger.  Theo wíl helemaal niet trouwen. Maar hoe ze het ook wendt of keert. Het is de enige oplossing. Kallistrade/Dragonsbane heeft een afspraak weten te maken met de Sta'Crivaanse leider. Hij biedt hun onderdak en bescherming. In zijn stad zal de zoektocht naar een geschikt partner starten. Leiders van overal komen naar het paleis om Theo voor zich te winnen. Maar verwacht geen romantische gebaren, iedereen heeft een eigen agenda...

 

Ze mensen vermaken zich met de verhalen over Theo's ballingschap, haar mishandelingen. Theo vindt het verschrikkelijk maar ze kan er niks tegen doen. Ze moet al die mensen te vriend houden. Ze heeft iets van hun nodig. Hun leger, hun macht. Zonder die dingen zal ze haar land nooit terugkrijgen.

 

De Sta'Crivanen leven in een stad vol pracht en praal. Ze hebben veel geld en houden zich bezig met de wetenschap. Alles is overdadig en schitterend. Letterlijk schitterend want overal zijn goud en diamanten...

Buiten de stad zijn er kampen. Vluchtelingenkampen. Mensen uit allerlei landen komen naar de kampen voor veiligheid. Hun thuisland is namelijk ingenomen door de Kaiser en het is er niet meer veilig. Theo en haar vrienden gaan naar een van de kampen toe, in de hoop wat Astreanen te ontmoeten. Daar aangekomen schrikken ze van de omstandigheden. Ik moest gelijk denken aan bijvoorveeld Brazilië. De rijken zijn té rijk. Terwijl er even verderop mensen in extreme armoede leven. Enorme verdeeldheid en ongelijkheid. Zo triest.

 

Zoals ik zei worden een aantal personages uitgediept. Zo ook Hoa, de vrouw die Theodosia jarenlang verzorgde. Destijds kon ze niet praten omdat haar mond was dichtgenaaid. Maar nu ze bevrijd is van de Kaiser kan ze weer vrij spreken (letterlijk en figuurlijk). Ze vertelt over haar verleden en haar wijze woorden geven Theo hoop. Zo vertelt ze haar een legende uit Goraki. Het land waar ze vandaan komt. De legende gaat over een vogel van vuur, de phiren. Een deel van de legende komt overeen met wat wij kennen als de feniks.

 

"Ze zwijgt en neemt me bedachtzaam op. 'Jij deed me met je heldere ogen, en je kroon van as en de Vuurkoningin als moeder aan die legende denken. "Vrouwe Thora" noemde iedereen je, maar in mijn gedachten was je Lady Smoke, de vrouwe van rook. Ik wist dat het slechts een kwestie van tijd was tot jouw kooltje weer zou gaan gloeien en je fel genoeg zou branden om aan hem te ontsnappen.' "

 

En hier komt dus ook de titel vandaan. Ookal zijn er meerdere verklaringen voor de titel. Dit is de enige die ik kan delen in verband met spoilers. 

In de synopsis staat dat dit boek los te lezen is van Ash princess. En ik denk wel dat dit kan. Toch raad ik je aan Ash princess eerst te lezen. Dan krijgt het verhaal nog even iets meer diepte en snap je beter waar de personages vandaan komen en waarom ze handelen zoals ze doen. Het is dus niet noodzakelijk maar het maakt Lady smoke wel nóg leuker!

Conclusie

Een vermakelijk verhaal met een badass hoofdpersonage. Een hint feminisme en vooral veel drama. Een verhaal vol lastige keuzes en tweestrijd. Laura Sebastian heeft een sterk tweede deel neergezet. Eentje zonder dip. Ze weet de aandacht vast te houden en voegt nieuwe onderwerpen toe om een sleur te voorkomen. Ik ben heel benieuwd hoe dit af gaat lopen en kijk dan ook uit naar het slotdeel! 

 

* van dit boek heb ik een recensie exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.