Groter dan ik ben - Nienke Berends

Gepubliceerd op 4 februari 2020 om 14:00


Titel Groter dan ik ben
Auteur Nienke Berends
Uitgeverij Clavis
Genre Po√ęzie

Ik heb gedichten altijd mooi gevonden, maar ik las ze bijna nooit. Ik wil wat vaker buiten mijn comfortzone lezen. En daarom heb ik besloten poëzie te gaan lezen! Het eerste boek is deze mooierd van Clavis. Ik heb een gratis exemplaar ontvangen om te recenseren. Heel erg bedankt daar voor!

Het verhaal

Verliefd,

verdrietig,

boos,

blij,

onzeker...

Herkenbare gedichten over de woelige periode tussen kind zijn en op eigen benen staan, waarin gevoelens speels met woorden worden afgetast. Voor poëzieliefhebbers vanaf 12 jaar.

Mijn leeservaring

Ik heb natuurlijk voor school verplicht poëzie moeten lezen. Maar daarnaast eigenlijk nooit. En ik weet niet waarom want poëzie kan zó mooi zijn.

Zoals dit boek bijvoorbeeld. In groter dan ik ben worden gevoelens op een begrijpbare manier uitgelegd. Mooie metaforen en duidelijke taal. Daarnaast worden de gedichten aangevuld door prachtige abstracte illustraties. Het boek bevat vijfentwintig gedichtjes over jezelf vinden, (verkeerde) keuzes maken en alle gevoelens die daar mee gepaard gaan.

Mijn favoriete gedicht is deze:

 

Schat

Huil niet met de wolven

Ween je eigen lied

Zing zoals jij gebekt bent

Volg de kudde niet

 

Dans naar niemands pijpen

Zwier op eigen pad

Hink op jouw gedachten

Vind je eigen schat

 

Door Nienke Berends - uit 'Groter dan ik ben'

 

Een diepzinnig gedicht over je eigen keuzes maken, doen wat jij wil. Je losmaken van je ouders. Naast die dingen is het in mijn ogen ook een stoot naar de mastschappij. Er wordt bepaald gedrag verwacht, een bepaald uiterlijk. Dit gedicht spoort je aan om je eigen te kiezen en je eigen te zijn.

 

Zo zit er in meer gedichten een diepere laag. En dat is waarom ik van poëzie hou. Het zet je tot denken!

Conclusie

Groter dan ik ben is een mooi dun boekje vol wijsheden. Gevoelens waar we allemaal mee te maken hebben (gehad). Ik denk dat iedereen zich in minstens één gedicht kan herkennen. Het laat zien dat al die gevoelens normaal zijn en je niet alleen bent. Dat het oké is als je niet altijd blij bent. De gedichten benadrukken dat je mag zijn wie je bent en dat is een prachtige boodschap.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.