Herinneringen ontward - Ruby Dhal

Gepubliceerd op 13 februari 2020 om 14:00

Flinke tegenvaller. Te hoge verwachtingen?


Titel Herinneringen ontward
Auteur Ruby Dhal
Uitgeverij BBNC uitgevers

Ik wil meer uit mn comfortzone lezen. Dat is een van de beloftes die ik aan mezelf heb gedaan. Daarom heb ik besloten poëzie op te pakken. Ik heb op de middelbare school een aantal mooie dingen gelezen binnen dit genre. Maar ik heb er verder niks mee gedaan. Nu pak ik het dus weer op. Helaas viel deze bundel me erg tegen...

Het verhaal

herinneringen ontward is de eerste dichtbundel die verschijnt onder het nieuwe imprint MUSE van MUS. Deze bundel is een collectie gedichten en proza in vrije vers, die ontspringen uit de gedachten, gevoelens en ideeën van auteur Ruby Dhal. Elk werk gaat voorbij aan woorden en legt een emotie bloot: liefde, pijn of geluk met het uitzicht op het verkrijgen van troost. Ruby gebruikt in haar titel de term 'herinneringen' om te benadrukken dat haar gedichten universeel herkenbaar zijn - ze doen de lezer denken aan een ervaring of emotie die zij hebben gehad of gevoeld - zodat ze een herinnering vormen die wordt ontrafeld.

Ruby Dhal is dichteres, schrijver en bestsellersauteur van twee poëziebundels. Ze woont en werkt in Londen.

Mijn leeservaring

Zoals ik al zei. Deze bundel viel me flink tegen. De samenvatting beloofde herinneringen op te roepen en emoties bloot te leggen. Dit was bij mij niet het geval. Begrijp me niet verkeerd. Ruby Dhal schrijft prachtige gedichten. Ze raakten me alleen niet.

Poëzie is een heel persoonlijk iets. Je legt een stukje van je ziel bloot. En de ziel die ik op papier zag staan leek nogal verscheurd. Het voelde alsof de schrijfster veel heeft meegemaakt en veel pijn heeft. Dat haar vanalles is aangedaan. Háár emotie las ik duidelijk. Maar ik kon me er niet mee identificeren. Ik herkende me totaal niet in haar.

Ik schrijf om weer samen te brengen

wat in mijn binnenste

verbrokkeld was

 

- ik schrijf om te helen

 

Natuurlijk zaten er heel veel mooie gedichten in. De meesten spraken me niet aan. Ik sta anders in het leven. En dat is oke. Een specifiek gedicht daarentegen sprak me wél aan. En dat is deze:

 

Als je hersenen stilstaan

en alleen je hart het woord doet

dan weet je dat je verliefd bent -

 

tot over je oren

 

Ik wil nogmaals bedrukken dat Ruby Dhal een mooie schrijfstijl heeft. En ik vind het heel dapper om een stuk van je ziel bloot te leggen. Maar zij en ik verschillen te veel. Het feit dat ik me niet herken in haar werk wil niet zeggen dat ze een slechte auteur is. Absoluut niet. Het betekent alleen dat ik anders in het leven sta en anders met dingen om ga. Poëzie is een persoonlijk iets. Ieders emoties, ervaringen en smaak zijn anders! 

 

Herinneringen ontward is één van de twee bundels die Ruby Dhal heeft gepubliceerd. (De tweede bundel verschijnt april 2020 bij muscreatief onder het label MUSE.) Daarnaast plaatst ze geregeld gedichten en gedachten op haar instagram account @r.dhalwriter

Conclusie

Helaas was deze bundel niks voor mij. Ik kon me niet identificeren met de auteur en herkende me niet in haar pijn. Het waren voor mij woorden op papier. Zonder er zelf echt emotie bij te voelen. Heel erg jammer. Maar ik denk dat het andere mensen wél zou kunnen aanspreken. Poëzie is nou eenmaal erg persoonlijk. Wie weet spreekt een andere bundel me meer aan!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.