Jane Doe: Doolhof der Dimensies - Jeremy Lachlan

Gepubliceerd op 26 maart 2020 om 09:00

Avontuur, familie en hulp uit onverwachte hoek.


Titel Jane Doe: doolhof der dimensies
Auteur Jeremy Lachlan
Vertaler Sandra Hessels
Uitgeverij Fantoom

Ik heb onder een steen geleefd. Anders had ik Jane Doe: doolhof der dimensies al láng gelezen. Het is een dikkerd, maar ik heb er erg van genoten! Ik ben blij dat ik het boek alsnog heb gelezen.

Het verhaal

Wanneer een hevige aardbeving het afgelegen eiland Bluehaven treft en haar vader verdwijnt, begint voor Jane Doe een koortsachtige zoektocht. Al snel blijkt het meer dan een eenvoudige reddingsmissie… Jane komt terecht in een gebied dat diverse werelden met elkaar verbindt; een levensgevaarlijk labyrint van constant veranderende kamers, dodelijke valstrikken en geheime doorgangen. In dit doolhof is een wrede, heerszuchtige man doorgedrongen die ook op zoek is naar Jane's vader… maar dan wel met een heel leger. Hij kent de geheimen die John Doe nooit aan zijn dochter heeft kunnen vertellen…
Jane ontdekt algauw dat er veel meer van haar verwacht wordt dan ze ooit had durven vermoeden.
Met als enige bondgenoten een pyromaan en een bedrieger, gaat ze op zoek naar de waarheid achter dit doolhof der dimensies…

Mijn leeservaring

Het is een behoorlijk dik boek. Zeker voor een kinderboek. Het had van mij wel iets korter gemogen. Sommige momenten werden te lang opgerekt en hadden wat bondiger gekund. 

Het verhaal is in stukken opgedeeld. De proloog wordt verteld door Winifred Robbin. Winifred is een ontdekkingsreizigster. Ze is al meerdere malen in het slot geweest. (In het slot komen alle werelden en dimensies samen. Het slot is gemaakt door de drie makers. Drie goden. Po, de poortwachter. Aris, de bouwer. En Nabu-Kai, de schrijver.) Maar tegenwoordig houdt ze een oogje in het zeil. Ze zorgt er voor dat Jane en haar vader John veilig zijn. 

In het eerste deel maken we kennis met de personages. Toen ik de naam Jane Doe las, vroeg ik me gelijk af of haar vader dan John Doe zou heten. En ja hoor. Dat klopte. Kinderen zullen deze woordgrap misschien niet snappen. Maar in het engels noemen ze een onbeken persoon John of Jane Doe. Daardoor vroeg ik me wel af waar ze vandaan kwamen. En hoe zouden ze eigenlijk heten??

Winifred weet welke taak Jane moet volbrengen. Of in ieder geval een deel. Ze stuurt Jane het slot in. In het eerste intermezzo lezen we vanuit Winifreds perspectief hoe ze haar het slot in stuurt. 

 

Dan gaat het boek verder. Deel twee. We lezen weer door de ogen van Jane. In dit deel gaat het vooral over het avontuur. Ze is nu in het slot en heeft geen idee waar ze is of waar ze heen moet. Ze weet alleen dat ze haar vader moet vinden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig ontmoet ze een medeavonturier. Blijkbaar zijn er nog meer mensen in het slot! Ze maakt kennis met Hector. Of zijn intenties wel zo oprecht zijn is maar de vraag... Hij lijkt de weg te weten en zich te kunnen oriënteren. Dus ze gaan samen op pad. Ze komen verschillende monsters en kwaadaardige wezens tegen. In het veraderlijke slot ontmoeten de twee avonturiers een pyromaan. Zou ze aan hun kant staan? Kunnen ze haar vertrouwen?

 

De personages hebben allemaal dingen meegemaakt. Vervelende dingen. Ze zijn in het slot met een reden. Ze hebben allemaal offers gemaakt. Dit verhaal had vooral veel worldbuilding. En ik zou nog iets meer inzicht in de personages willen krijgen. Maar ik denk dat dat helemaal goed komt. Het boek eindigt namelijk met 'dit is niet het einde'. Het vervolg op Jane Doe komt uit in augustus. Ik ben benieuwd! Het verhaal eindigt namelijk in een gigantische cliffhanger. Nog even een paar maand wachten en we kunnen weer verder lezen.

Conclusie

Een verhaal bomvol avontuur. De focus lag op de wereld en op Jane haar familie. Ik zou iets meer informatie over de personages willen, iets meer diepte. Het verhaal had iets compacter gekund en de balans tussen wereld en personages iets beter. Maar ik heb enorm van dit verhaal genoten en ben heel benieuwd naar deel twee; Jane Doe: Sleutel der Zielen.

 

*Van dit boek heb ik een recensie exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.