Nevermoor - Jessica Townsend

Gepubliceerd op 24 maart 2020 om 09:00

Familie en vriendschap op een magische achtergrond


Titel Nevermoor
Ondertitel Morrigan Crow en het wondergenootschap
Serie Nevermoor #1
Auteur Jessics Townsend
Vertaler Sabine Mutsaers
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

In maart deed ik mee met de @ileesclub. Een leesclub op instagram onder leiding van Mariska, Eline en Chantal. Gezellige dames. De sfeer is dan ook heerlijk. Deze maand lazen we Nevermoor. Ik had het boek al een keertje gelezen maar wilde hem herlezen. En de leesclub kwam op precies het juiste moment! 

Het verhaal

Nevermoor – Morrigan Crow en het Wondergenootschap van Jessica Townsend is dé nieuwe magische serie voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar en ouder.


Morrigan Crow is vervloekt. Ze is geboren op Avondstond, de onfortuinlijkste dag om geboren te worden. Niet alleen wordt ze beschuldigd van allerlei rampen, ze is ook gedoemd om te sterven in de nacht van haar elfde verjaardag.
Maar het loopt allemaal anders…
Vlak voor haar elfde verjaardag wordt ze ontvoerd door Jupiter North, die haar meeneemt naar de magische stad Nevermoor. Daar moet Morrigan strijden voor een plek in het Wondergenootschap. Haar concurrenten zijn honderden andere kinderen die allemaal een bijzonder talent hebben. Morrigan, die nergens in uitblinkt, zal een manier moeten vinden om alle proeven te doorstaan. En dan ontdekt ze ook wat Jupiter al die tijd voor haar verborgen heeft gehouden…

Mijn leeservaring

Zoals ik al zei heb ik het verhaal al een keertje eerder gelezen. Ik las Wondersmid er achteraan en wilde gelijk het eerste deel herlezen. Zo gezegd, zo gedaan. En ik heb er nóg meer van genoten.

Nevermoor is een magische stad. De stad leeft. En dan bedoel ik letterlijk de stad. Niet de mensen er in. Bizar dus! De magie die er rond hangt noemen ze wonder. Een soort magisch feeënstof. Morrigan heeft nog nooit van die stad gehoord. Maar Wonder kent ze wel (ze wist alleen niet dat het magisch was). Die hadden ze bij haar thuis ook. Wonder was namelijk hun voornamelijkste energiebron. 

 

Thuis gaat het niet goed. Haar vader heeft een hekel aan haar. Ze bezorgt hem alleen maar last. Hij is namelijk een politicus. En een dochter die voor ongelukken zorgt is niet bepaald gunstig. Haar stiefmoeder ziet haar niet staan. En haar oma is een knorrepot. Ze heeft niemand. Als ze buiten is krijgt ze kwade blikken en steken mensen angstig de straat over. 

Maar dat veranderd allemaal als Jupiter Noord haar meeneemt naar Nevermoor, de avond van haar dood. Jupiter is een ballorig man met knalrood haar. Hij houdt er soms wat vreemde ideeën op na. Hij deed me een beetje denken aan 'the mat hatter' uit Alice in Wonderland. (Maar dan een slimme versie, haha.) 

 

Het avontuur dat Morrigan tegemoet gaat is bizar. Om zich bij het wondergenootschap te voegen moet ze vier proeven doorstaan. De schrijftproef, de raceproef, de angstproef en de showproef. Je denkt misschien, waarom zou je persé bij dat genootschap willen? Er zijn toch genoeg andere scholen. Maar het genootschap bied Morrigan iets wat ze altijd al heeft gewild.

"Morrigan klapte hard, net als alle anderen. Familie. Erbij horen. Vrienden voor het leven. Hadden Ouderling Quinn en Jupiter dezelfde brochure gelezen? Of konden ze recht in haar hart kijken en zagen ze daar een verlanglijstje waarvan Morrigan zelf nooit had geweten dat het er zat?"

Morrigan wilde altijd al dat er van haar gehouden zou worden. Maar ze wist dat ze snel dood zou gaan. Dus heeft ze die gevoelens diep weggestopt. Maar nu leek het opeens allemaal mogelijk. Ze kreeg een tweede kans, een frisse start. 

Ze is een gekwetst en verwaarloosd meisje. Ze weet niet wat het is om vrienden te hebben. Mensen die van je houden. Als er iemand dichterbij komt durft ze hier niks van te verwachten. Ze zullen snel merken dat ze niet leuk is. En dan keren ze haar de rug toe. Na een tijdje merkt ze echter dat dit niet gebeurd. Mensen vinden haar aardig, mensen willen vrienden met haar zijn. Het personeel in hotel Decaleon (Jupiter bezit het hotel en ze wonen hier) is gek op haar. En ze steunen haar door dik en dun. Een nieuwe familie is gevormd. Geen familie van bloed. Maar wel een familie die van haar houdt en voor haar klaar staat. Samen met haar beste vriend Haldorn gaat ze het avontuur tegemoet. En wát voor avontuur. Als je eenmaal begint te lezen kun je bijna niet meer stoppen. 

Conclusie

Een prachtig verhaal over vriendschap, familie, angsten overwinnen en in jezelf vertrouwen. Morrigan groeit enorm als personage en leert de wereld anders te bekijken. De magie in dit boek is aanwezig maar niet overheersend. Dit smaakt naar meer! Deel twee: wondersmid, ligt al in de winkels. En deel drie: spookpokken verschijnt begin oktober.

 

Lees hier mijn recensie van Wondersmid!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb