Help, mijn batterij is leeg! - Geronimo Stilton

Gepubliceerd op 21 mei 2020 om 09:00

Recensie van Help, mijn batterij is leeg!, knagers voor klimaat, Geronimo Stilton - De wakkere muis | turnthepages.nl

Titel Help, mijn batterij is leeg!
Serie Knagers voor klimaat
Auteur Geronimo Stilton
Vertaler Loes Randazzo
Uitgeverij De wakkere muis

Toen ik er achter kwam dat er een nieuwe serie van Geronimo Stilton zou komen, was ik dol enthousiast. Ik vind het milieu erg belangrijk en het is dan ook goed dat de milieu problemen onder de aandacht worden gebracht! Iedereen zal zijn of haar steentje moeten bijdragen als we een verschil willen maken. Alle kleine beetjes helpen!

Het verhaal

Een gloednieuwe serie over de Stiltons en hun vrienden die zich inzetten voor het behoud van de natuur en de wereld om hen heen! Geronimo stimuleert zijn lezers in deze om op een creatieve en speelse manier na te denken over hoe we omgaan met onze planeet en het milieu: van recycling tot water, van bewuste consumptie tot bescherming van de biodiversiteit, maar wel in de vorm van een gi-ga-geweldig avontuur zoals je van Stilton gewend bent!

Help, mijn batterij is leeg!

Als er op Muizeneiland een stroomstoring is, komen de knager erachter hoe onmisbaar stroom eigenlijk is. De Stiltons gaan op zoek naar andere methoden om schone energie op te wekken. Denk je mee?

Mijn leeservaring

Het was een hele tijd geleden dat ik een Stilton boek las. En er is weinig veranderd! De typerende stijl is nog altijd hetzelfde. Geronimo is een kluns, zijn zus Thea een durfal en zijn neefje Benjamin een lieverd. De boeken hebben nog steeds de vrolijke letters en het grote lettertype. Ook staan er achter in het boek puzzels en DIY's.

 

Op een speelse manier wordt de lezer op de feiten gedrukt. Water en elektriciteit zijn voor ons zo vanzelfsprekend. Maar daarom hoeven we er niet achteloos mee om te gaan. We moeten lief zijn voor de planeet. Denken om de toekomst, om komende generaties. We moeten zorgen dat water en elektriciteit ook voor toekomstige generaties vanzelfsprekend is. En om dat te bereiken moeten er dingen veranderen.

 

Help, mijn batterij is leeg! speelt zich af in de zomer. Het is bloedje heet en iedereen zoekt manieren om af te koelen. Airconditioning, ijsjes, een koud bad, voor de vriezer zitten, etc. Alle knagers in Rokford willen afkoelen. Dit zorgt voor problemen. Doordat iedereen de airco aan heeft staan raakt het elekticiteitsnetwerk overbelast. Alle stroom valt uit. Geronimo is natuurlijk doodsbang in het donker en ook zijn buurtgenoten kunnen de duisternis niet waarderen!

Thea wil op onderzoek uit, hoe kon dit gebeuren en hoe gaan we dit oplossen? De schakelt de hulp in van Speurneus Teus en zijn geniale neef Albert Wanrok. Albert is uitvinder dus wie weet heeft hij een handige manier om elekticiteit op te wekken tot het probleem is opgelost. Al snel is de oorzaak achterhaald. Maar het zal nog even duren tot het netwerk is hersteld en iedereen weer stroom heeft. Alles loopt in de soep!

Het ijs is gesmolten, het verkeer is een chaos. En de wakkere muis kan niet gedrukt worden, de drukpersen werken ook op electriciteit!

 

Gelukkig heeft Albert Wanrok wel een aantal ideeetjes. En hij is niet de enige. Veel stadsgenoten hebben wel ideeën om elektriciteit op te wekken. Om alle ideeën te verzamelen wordt er een wedstrijd gehouden. Iedereen mag zijn of haar idee uitwerken en presenteren. Het beste idee wordt verwezenlijkt! Hier een aantal van de ideeën om elektriciteit op te wekken of te besparen:

  1. Doe de lamp uit als je de kamer verlaat
  2. Doe de tv uit (en dan écht uit) als je er niet naar kijkt
  3. Doe de wasmachine alleen aan als hij echt vol zit
  4. Zet de aico uit als je weg gaat
  5. Neem de 'loopbus', laat het ov en de auto links liggen en ga lopen!
  6. Wek energie op door beweging. Denk bijvoorbeeld aan de dynamo op je fiets. (Kinetische energie)
  7. Haal energie uit de wind door middel van windmolens
  8. Haal energie uit de zon door middel van zonnepanelen.
  9. Haal energie uit groen afval

Een aantal van deze dingen kunnen we niet zo makkelijk zelf doen. Maar er zijn genoeg dingen die wél kunnen. Pak eens wat vaker de fiets, trek een trui aan in plaats van de kachel hoger stoken, zorg voor een goed geïsoleerd huis, gebruik een tochtstopper. Zorg voor energiebesparende lampen. Misschien kun je zonnepanelen laten leggen. En wie weet kun je zelfs je energieleverancier wijzigen. Kies voor een groene optie, beter voor het milieu én beter voor je portemonnee.

Conclusie

Een verhaal vol humor en met een belangrijke boodschap. Er zijn veel manieren om energie op te wekken en het zette me aan het denken. Hoe kan ík energie besparen? En ik denk dat ook de jonge lezers geïnspireerd zullen raken. Samen maken we het verschil! 

 

Lees ook: Doe de kraan dicht, Geronimo!

 

* Van dit boek heb ik een recensie exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb