Iron sisters forever - Tracy Banghart

Gepubliceerd op 26 juli 2020 om 09:00

Recensie van Iron sisters forever - Tracy Banghart - Young and Awesome | turnthepages.nl

Een krachtig en feministisch vervolg


Serie The iron sisters #2
Vertaler Ans van der Graaff
Uitgeverij Young and Awesome
Verschijningsdatum Juni 2020

Zoals jullie misschien nog wel weten vond ik the iron sisters een GE-WEL-DIG boek! Ik kon dus ook niet wachten om het vervolg te lezen. Na wat logistieke problemen ontving ik het boek dan ook. En tot mijn grote verbazing stond er achter op het boek een quote van mij (van mij!!!!) vermeld. Hoe tof is dat?!

Het verhaal

Spannend los te lezen vervolg op Iron Sisters. YA-roman over twee zussen, een kroonprins en een wereld die ze moeten veranderen, maar tegen welke prijs?

 

Nomi leidt gedwongen een luxe leventje in het paleis. Ze wordt vals beschuldigd en samen met de gewonde kroonprins op een schip gezet, een zekere dood tegemoet.

Ondertussen probeert haar zus Serina te overleven op een levensgevaarlijk gevangeniseiland. Ze is vastbesloten om alle vrouwen vrij te krijgen en daarna van het eiland te ontsnappen. Maar hoe? Ze moeten wachten op de volgende bevoorradingsboot en dat weten de bewakers ook. Net als Serina het eiland in haar greep lijkt te hebben, ziet ze een schip aan de horizon, veel eerder dan ze verwachtte…

Mijn leeservaring

Oke, dus. Dit verhaal was minstens zo goed als het eerste deel. Ik denk dat ik deze zelfs nog beter vind! En dat gebeurt niet vaak, dat ik een vervolg beter vind. Ik kan eigenlijk geen enkel boek bedenken... dus dat zegt een hoop!

In de flaptekst staat dat iron sisters forever los te lezen is. Het kan zeker, maar het is wel leuker om 'the iron sisters' ook te lezen. Dan snap je bepaalde verwijzingen beter en heb je net wat meer informatie. Daarnaast is het boek geweldig dus alleen daarom al zou je het moeten lezen.

 

Waar in deel 1 een stuk van het verhaal naar de worldbuilding ging is er in deel twee heel veel ruimte voor de personages. En Tracy Banghart heeft daar zeker gebruik van gemaakt. Het plot is helemaal character driven en daar hou ik van. Serina en Nomi ontplooien zich en krijgen meer en meer diepte. Sowieso groeien ze als personages maar ook enorm als personen. Sterke vrouwen worden het. Nog een stuk sterker dan ze al waren. Feminisme op en top.

"En wat het onderhandelen betreft, daar zullen ze geen man voor nodig hebben. Ze zullen voor zichzelf willen spreken."

 

Nomi en Serina worden herenigd. Op het gevangeniseiland Verwoesting heeft Serina de touwtjes in handen genomen. Zij en de andere vrouwen vechten voor hun vrijheid. Ze willen een nieuw Viridia. De wetten moeten veranderen. Vrouwen moeten rechten krijgen. En dat willen ze zélf doen. Ze willen hun eigen zegje doen en zijn daar ook prima toe in staat.

Vrouwen hadden geen enkel recht. Ik kon wel janken, zo schrijnend als de situatie was. Het was dan ook heerlijk om te lezen hoe de vrouwen vochten voor de vrijheid en vochten voor hun rechten.

 

We lezen het verhaal weer door de ogen van zowel Nomi als Serina. Ze wisselen elkaar constant af. En daardoor wilde ik doorlezen. Het zorgde voor aardig wat cliffhangers maar ik stoorde me er niet aan. Vaak vind ik dat irritant en wil ik gewoon doorlezen, niet onderbroken worden door een tweede verhaallijn. Maar in dit boek was het niet erg! Het was juist interessant om te zien wat de ander op dat moment aan het doen was. Daarnaast was het leuk te zien dat de verhaallijnen elkaar een aantal keer kruisten en dan elk hun eigen weg weer gingen. 

Het einde was behoorlijk open maar wel bevredigend. Ik had eigenlijk geen vragen meer, dus het was een goeie afsluiting. De personages kan ik met een gerust hart loslaten.

Conclusie

Net als in the iron sisters was de spanningsboog strak gespannen. Ik kon niet meer stoppen met lezen! Nomi en Serina groeien als personage en persoon en ontplooien zich tot de beste en sterkste versie van zichzelf. Een fantastisch verhaal met een open maar bevredigend einde. Ik hoop in de toekomst meer van Tracy Banghart te kunnen lezen!

 

* Van dit boek heb ik een recensie exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.