Rood, wit en koningsblauw - Casey McQuiston

Gepubliceerd op 30 augustus 2020 om 09:00

Recensie van Rood, wit en koningsblauw - Casey McQuiston - Zomer & Keuning | turnthepages.nl

Love, Simon meets Royals


Vertaler Erica Disco
Uitgeverij Zomer & Keuning
Verschijningsdatum Juli 2020

Ik hou van boeken met lgbtq+ representatie. Ik hou van boeken met royals. Dit verhaal leek dus precies mijn smaak! Op bookstagram was het al vaak voorbij gekomen en nu is het vertaald naar het nederlands. Maar was het boek net zo tof als ik had verwacht??

Het verhaal

Wat gebeurt er als de presidentszoon valt voor de prins? Je leest het in 'Rood, wit en koningsblauw' van Casey McQuiston.

Deze heerlijke romcom gaat over Alex, zoon van de Amerikaanse president, en Henry, Britse prins. Meteen zodra zijn moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op. Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht? Casey McQuiston sleept je met 'Rood, wit en koningsblauw' mee in een verhaal vol humor en liefde.

Mijn leeservaring

Oké, ik geef toe. Ik heb intens van dit verhaal genoten! En ik zal je vertellen waarom.

 

Casey McQuiston heeft een hele vlotte schrijfstijl. Ik vloog door het boek heen. Er was geen moeilijk taalgebruik en geen belachelijk lange zinnen of omschrijvingen. Ik las het boek niet, nee, ik beleefde het!

Wat ik niet had verwacht was het politieke aspect. De politiek had een relatief grote rol in dit verhaal! Het speelt zich namelijk af in een election jaar. Een verkiezingsjaar dus. En bij verkiezingen hoort campagne voeren. Nou weet ik wel wat van het Amerikaanse kiessysteem af. Maar niet belachelijk veel. Gelukkig werden dingen voldoende uitgelegd en snapte ik het allemaal. Ik denk dat ik hier wel flink moeite mee had gehad in het engels. Dus ik wil even een complimentje geven aan vertaalster Erica Disco voor het goede vertaalwerk!

 

En mocht je net als ik niet zo'n fan van politiek zijn. Don't you worry. Zelfs als je het politieke aspect niks vind denk ik dat je het verhaal alsnog leuk gaat vinden. McQuiston heeft namelijk erg sympathieke personages geschreven! Zowel Alex als Henry zijn heerlijk. Vanaf de eerste pagina gunde ik beide heren alle geluk. Los van elkaar zijn de personages al heel leuk maar als ze eenmaal samen komen... Poeh hou je hart maar vast. Ik leefde zo met ze mee. Ik wilde schreeuwen dat ze niet zo dom moesten doen. Ze toejuichen als het goedging. Dit boek gaf me #allthefeels.

 

Ik kreeg behoorlijk wat love, simon vibes. Het is alsof ik love simon voor de wat oudere lezers lag. Maar dan met een politieke setting in plaats van de middelbare school. Met royals en paparazzo in plaats van vervelende klasgenoten en een schoolblog. En de representatie was ook anders. De relatie van Simon en Blue is heel pril. In rood, wit en koningsblauw gaat de relatie en de intimiteit tussen de personages een stuk verder. Zeker weten een New Adult boek. Maar er was consent en veiligheid dus helemaal prima!

Conclusie

Ik heb gigantisch gelachen om de gekkigheid van zowel Henry als Alex. Ik heb gezwijmeld om de inside jokes en onderonsjes. Ik heb de personages in mijn hoofd flink toegesproken wanneer ze dom deden. Oftewel ik had #allthefeels. Met haar vlotte schrijfstijl en humoristische invalshoek heeft Casey McQuiston mijn hart veroverd. Voor veel lezers zal het geen probleem zijn, maar er werd helaas veel gevloekt in dit verhaal. Dat is dan ook het enige minpunt dat ik heb. Verder heb ik écht heel erg genoten van dit verhaal en raad ik het iedereen aan!

 

* Van dit boek heb ik een recensie exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.