De knerpers - Tom Fletcher

Gepubliceerd op 18 september 2020 om 09:00
Recensie van De knerpers - Tom Fletcher - Billy Bones | turnthepages.nl

Anders betekent niet verkeerd


Vertaler Lidwien Biekman
Illustrator Shane Devries
Uitgeverij Billy Bones
Leeftijd 8+
Verschijningsdatum april 2019

Toen ik in januari 'de kerstmisaurus' las wist ik gelijk dat ik Tom's andere boeken ook wilde lezen! Zijn schrijfstijl was zo magisch en geweldig. Ik heb sinds januari marktplaats afgezocht en ik zijn drie boeken tweedehands gescoord. Zó blij mee! In augustus was het dan eindelijk zo ver. Ik begon te lezen in de knerpers, en ik kon niet meer stoppen. Ik heb het boek in één dag uitgelezen!

Het verhaal

Op een ochtend ontdekt Lucy dat alle volwassenen 's nachts zijn verdwenen. Met hulp van haar vrienden gaat Lucy op zoektocht naar alle ouders en ontmoet dan de knerpers...

 

Ben je klaar voor een avontuur? Ja? Mooi!
Stel je voor dat je op een ochtend wakker wordt en alle volwassenen zijn verdwenen. Zo maar, patsboem! Dat is precies wat Lucy Modderman overkomt. Zij is de held van dit verhaal. (Maar dat weet ze nog niet!) Terwijl alle andere kinderen uit het dorp zo veel mogelijk snoep eten en zo laat opblijven als ze willen, onderzoekt Lucy wat er is gebeurd.

Dan ziet Lucy midden in de nacht vier wezens rondkruipen in haar slaapkamer: Grommert, Burp, Krabbert en Snuf. Het zijn De Knerpers. En zij weten precies wat er aan de hand is..

Mijn leeservaring

Wauw wat heb ik weer genoten! Ik ben zo jaloers op kinderen van nu. Kinderen die opgroeien met Tom Fletcher boeken. Had ik deze boeken maar toen ik zo oud was. Maar stiekem zijn de boeken ook heel leuk voor 'grote mensen'!

 

Lucy is een slimme, vrolijke en spontane meid. Ze woont in Meurstad samen met haar moeder. Haar vader is namelijk verdwenen! Haar vader was vuilnisman en de vuilniswagen staat nog steeds voor de deur. Stinken dat het doet! Sinds de verdwijning van haar vader heeft Lucy meer moeten helpen in en on huis. Daardoor is ze vroeg volwassen geworden. Maar vroeg volwassen worden en echt volwassen zíjn, dat is wel een verschil. En daar komt Lucy ook achter.

Als alle volwassenen snachts verdwijnen zijn de kinderen aan hun lot overgelaten. Nouja niet helemáál... de auteur spreekt Lucy namelijk toe. Daar moest ik zo om lachen. En Lucy is niet de enige tegen wie hij spreekt. Tom Fletcher praat ook regelmatig tegen de lezer. Even kijken hoe het gaat, of het niet te spannend is. Of juist een waarschuwing dat het straks heel spannend gaat worden. Heerlijk!

 

Lucy neemt de leiding als alle volwassenen weg zijn. En als alles uit de hand loopt gaat ze op onderzoek uit. Wáár kunnen hun ouders zijn?!  En dat loopt uit op een heel avontuur.


 

De knerpers is een geweldig verhaal. Maar de illustraties van Shane DeVries maken het af. Bij precies de juiste scenes is een illustatie te vinden. DeVries weet Lucy haar spontaniteit en vindingrijkheid perfect te vangen in een tekening. Daarnaast bevat het boek soms woorden in een ander lettertype en zijn de woorden groter. Een beetje zoals bij geronimo stilton boeken.

In combinatie met de illustraties is het boek een feestje voor het oog.

 


Het verhaal is heel anders dan de kerstmisaurus maar geeft hetzelfde feelgood gevoel. Ook de humor is gelijk. Maar toch was niet alles onbekend. Het speelt zich namelijk af in dezelfde stad. En we zien Willem Tuffer en Brenda Kwel zelfs nog even. Oude bekenden, vriendelijke gezichten. Maar wél nieuwe monstertjes....

De knerpers zijn anders. Ze zien er anders uit. Praten anders. Hebben andere gebruiken. Veel volwassenen vinden de knepers maar stom. Knerpers zijn niet welkom in hun stad! Maar Lucy ziet iets wat de volwassenen niet zien. De knerpers zijn ook gewoon wezens. Ze hebben gezinnen te onderhouden. Kinderen om van te houden en mee te spelen. De knerpers zijn dan wel anders, maar dat is niet erg. De boodschap hier achter vind ik prachtig en het einde van het boek geeft de mogelijkheid om door te praten! Leuk voor in de klas, of thuis samen met de kleine.

Conclusie

De knerpers is een fantastisch verhaal voor jong en oud. Vermakelijk maar ook met een boodschap. Als iemand er anders uit ziet of andere gebruiken heeft, is dat niet erg. Dat maakt iemand niet eng of raar. Anders zijn is niet verkeerd!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb