Tussen de beesten en wilde rozen - Asheley Poston

Gepubliceerd op 31 december 2020 om 09:00

Recensie van Tussen de beesten en wilde rozen - Ashley Poston - Best of YA | turnthepages.nl

Een duister sprookje met lagen


Vertaler Lia Belt
Uitgeverij Best of YA
Verschijningsdatum November 2020

If you know me, you know I love fairytales. Oude, klassieke sprookjes. Herschreven sprookjes. Nieuwe sprookjes. Alles. Ik hou er van. Maar een duister sprookje lees ik niet zo vaak dus dit was een leuke afwisseling!

Het verhaal

Cerys is veilig in het koninkrijk Aloriya. Er is geen ziekte of honger en er heerst al jaren vrede. Zo is het al sinds de eerste koning een deal maakte met de Vrouwe die het bos dat aan het koninkrijk grenst regeerde. Maar terwijl Aloriya opbloeide, werd het bos donker, vervloekt en verboden. Cerys weet dit maar al te goed: ze wist maar net te ontsnappen toen het bos haar vrienden en moeder vermoordde. Nu draagt Cerys een klein beetje van de vloek in haar bloed, een herinnering aan de dag dat ze alles verloor. Het grootste gevaar waar ze nu mee geconfronteerd wordt, als dochter van de tuinman, is de vervelende vos die haar maar niet met rust laat.

 

Als een nieuwe koningin wordt gekroond, dalen de dingen die lang verborgen lagen in het bos neer op het koninkrijk. Cerys wordt gedwongen te vluchten, met als enige metgezellen de kleine vos, een vreemde en krachtige beer en de magie in haar bloed. Het is aan haar om de legendarisch Vrouwe van het Woud te vinden en haar dorp te redden. Maar het bos is gevaarlijker dan ze ooit gedacht had en als de geheimen uit het verleden worden onthuld, is er alles voor nodig om te overleven.

Mijn leeservaring

Ik had al vele positieve reacties over Asheley Poston en haar schrijfstijl gehoord. Dus ik was benieuwd wat ík er van zou vinden. Maar ik kan me helemaal aansluiten bij die positiiviteit.

 

Het boek las vlot zonder gehaast over te komen. Posten nam de tijd om dingen te beschrijven en de wereld zo levendig mogelijk te maken. Wauw wat fijn. Niet te veel en niet te weinig omschrijvingen. Het was precies goed! De worldbuilding was uitstekend. Ik waande me helemaal in Aloriya en zat eigenlijk nooit met onbeantwoorde vragen over de wereld of gebruiken.

 

Wat ik vooral zo tof vind aan dit boek is de originaliteit. Er zijn al zo veel sprookjes in de wereld. Maar nog nooit las ik er een zoals tussen de beesten en wilde rozen. De manier waarop magie in het verhaal zat geweven vond ik magisch. Oke, het is een verhaal met een chosen-one. Maar toch voelde het niet zo. Het ging niet alleen om Cerys. Ja, zij is de enige die het probleem kan oplossen. Maar het voelde als een compleet verhaal en ik ervaarde geen focus op het chosen-one element.

 

Het  verhaal zat goed in elkaar. Ashley Poston bleef me verrassen met hasr creativiteit. De plottwists zag ik meestal niet aankomen maar achteraf gezien waren ze logisch en kon ik terugberedeneren. Ook werden rustige en spannende momenten goed afgewisseld en werd het op de juiste momenten spannend zodat ik het boek niet kon wegleggen en ik door wilde lezen. Love that!

 

Tussen de beesten en wilde rozen wordt uit twee perspectieven verteld. Die van Cerys en die van Vos. Yup, een echte vos. Of toch niet? Vos maakt een hele reis door. Zowel qua afstand, emotie en lichaam. I know, ik ben vaag. Ga het boek maar gewoon lezen, dan snap je wat ik bedoel ;) Eén ding kan ik wel verklappen, er hangt liefde in de lucht en I am livingggg voor die romance. Heer-lijk!

De ontwikkeling van de personages was heel fijn. Cerys ontdekt dat ze meer is dan een simpele hoveniersdochter. Ontdekt dat de wereld groter is dan haar kleine dorp. En dat het oke is om te dromen. Om dromen te hebben die groter zijn dan wat van haar verwacht wordt.

 

"Ik had altijd gedacht dat hoveniersdochters niet konden gedijen waar hun wortels niet groeiden. Maar misschien waren we meer als paardenbloempluis. Misschien waren we gemaakt om met een warme lentewind mee te reizen en op een nieuwe plek te groeien."

 

Het einde was ook heel fijn. Een open einde, je kan zelf invullen hoe het verder gaat met de personages. Maar ik bleef niet met vragen zitten. Een beetje zoals in Disney sprookjes dus! Het is echt het einde, maar eigenlijk begint het pas net voor de personages. Ik hou daar wel van.

Conclusie

Een prachtig verhaal, een duister sprookje. Een meisje met magie in haar bloed (de uitverkorene), een vos en een hoop avontuur. De worldbuilding was uitstekend en de spanning om te snijden. Ook de romance was geweldig (en grappig, lol) en mijn hart ging naar het stel uit. I loveeee dit verhaal. Cerys ontdekt dat het oké is om te dromen en om méér te willen. Zeker weten een aanrader voor Young Adult lezers en sprookjes liefhebbers!

 

* Van dit boek heb ik een recensie exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb