Recensie: Liefde van A tot Z - S.K. Ali

Vertaald door Gerdien Beelen

Representatie gecheckt door Samya Hafsaoui

Content warning:

Major

islamofobie, racisme

Moderate

overleden ouder, dood, rouw

Het verhaal

Een bijzonder verhaal over het vinden van liefde.

 

Een wonder: iets dat je heel bijzonder vindt, zelfs al is het eigenlijk heel gewoon. Zoals de frietjes van de moeder van Adam die ze samen maakten.

Een rariteit: iets vreemds, of iets dat je aan het denken zet. Zoals de docent van Zayneb die zijn klas maar blijft voorhouden hoe ‘slecht’ moslims zijn.

 

Zayneb, de enige moslim in de klas, is niet slecht. Ze is kwaad. Als ze geschorst wordt, vertrekt Zayneb naar haar tante in Doha, Qatar. Ze voelt zich schuldig omdat ze ook haar vriendinnen in de problemen heeft gebracht en ze belooft zichzelf om minder confronterend te worden.

Adam heeft multiple sclerose, de ziekte waaraan hij zijn moeder verloor, en vertrekt ook naar Doha om zijn familie te bezoeken. Hij probeert om zijn diagnose geheim te houden voor zijn vader en zusje.

Zayneb en Adam ontmoeten elkaar op het vliegveld. En dan? Dan volgt er een verzameling van wonderen en rariteiten.

 

Mijn leeservaring

Liefde van A tot Z was voor mij vooral een verhaal over moslims, hun cultuur, islamofobie en discriminatie. Daarna een liefdesverhaal. En daarná pas over chronisch ziek zijn. Was dat erg? Nee juist niet! Adam is een persoon. Hij is meer dan zijn ziekte alleen. Ik heb er met MSers over gesproken en we kwamen tot de conclusie dat dit boek goeie representatie heeft van hoe MS kan lopen. Maar zoals auteur S.K. Ali al vermeldt kan MS heel verschillend lopen en hoeft jouw ervaring niet overeen te komen met die van Adam. 

 

Zayneb's zoektocht

Het verhaal bevat meerdere lagen en dat maakte het voor mij zo'n goed boek. Zayneb is op zoek. Op zoek naar een manier om haar racistische en islamofobe leraar te laten ontslaan. Op zoek naar hoe ze een goede dochter kan zijn. Op zoek naar een manier om met haar emoties om te gaan. Dat terwijl ze ook nog haar gevoelens voor Adam de kop in probeert te drukken. Zayneb ontploft zo'n beetje van de gedachten en gevoelens. Gelukkig heeft ze een super toffe tante en een bijzonder dagboek. En als de pessimist die ze is, focust ze zich vooral op de rare, vreemde, stomme dingen. Tot de Adam ontmoet. Door hem begint ze te focussen op de wonderen in de wereld. Ze groeit als persoon. Niet alleen door Adam maar ook door bijvoorbeeld haar tante. Ze leert een aantal wijze lessen in haar tijd in Doha. Lessen waardoor ze sterker in haar schoenen komt te staan en beter met haar emoties om kan gaan. Ondanks onze verschillende achtergronden herkende ik me in Zayneb. De vurigheid, het sterke rechtvaardigheidsgevoel. Het opstaan tegen leidinggevenden als iets oneerlijk is. Ik vond Zayneb erg inspirerend. Ze staat op voor haar rechten. Ze wil dat moslima's net zo worden behandeld als andere mensen, met respect. En zo zou het ook moeten zijn!

 

Adam's MS

Adam is juist een optimist. Hij focust op de wonderen van de wereld. Maar hij worstelt met zijn diagnose multiple sclerose. De ziekte waaraan hij zijn moeder verloor. Hij gaat terug naar Doha, waar zijn vader en zusje wonen. Maar Adam wil hen niet belasten nu zijn moeders sterfdatum eraan zit te komen.

Adams ziekte was een belangrijk deel van het verhaal maar niet het grootste ding. De cultuur en het geloof stonden vooral op de voorgrond. Maar misschien leek dat voor mij alleen maar zo omdat het voor mij allemaal nieuw was. Ik heb een hoop geleerd! Liefde van A tot Z was het eerste boek met islamitische personages dat ik las. En ik ben blij dat ik nu iets beter weet hoe ingrijpend islamofobie is. Hoe kleindenkend mensen zijn. Hoe vol haat. Het is voor mij niet in te denken hoe heftig dat is, als wit, blond, blauwogig persoon. Ik kan wel een poging doen maar ik zal nooit écht begrijpen hoe het voelt.

 

Twee mensen komen samen

De manier waarop Adam en Zayneb bij elkaar werden gebracht vond ik zó origineel. Een liefdesverhaal dat begint door een dagboek vol wonderen en rariteiten. Iets waarvan ze beide dachten de enige te zijn. Het liefdesverhaal was anders dan anders. Niet alleen door het format, maar vooral door de religie en cultuur. Er zijn regels. Ze mogen elkaar niet aanraken, niet te dicht bij elkaar komen, nooit alleen zijn etc. En daar hielden beide personages zich netjes aan. Hoe moeilijk het soms ook was. Ik was zo blij te lezen dat het geen cliché verhaal was van boy meets girl en kort daarna gooit het meisje naar hijab en leefregels naast zich neer en ze leefden nog lang en gelukkig. Nee, de leefregels werden gerespecteerd en opgevolgd. Love that!

 

Conclusie

Een hartverwarmend liefdesverhaal over twee moslim tieners. Zayneb leert omgaan met haar emoties, Adam leert omgaan met zijn diagnose en wat dat betekent voor zijn toekomst. Een belangrijk verhaal met zowel goeie moslim als disability rep! We hebben méér van dit soort verhalen nodig!

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.