Iedereen verdient het om zichzelf te vinden in een boek


Iedereen verdient het om een boek te lezen waar ze zich in herkennen. Een personage die op hen lijkt. Gelukkig worden er steeds meer diverse boeken uitgegeven en is de kans groter dat je je gelijke vindt in een verhaal. Zo komen er steeds meer boeken met een hoofdpersonage van kleur. Auteurs van kleur die opstaan en hun verhaal doen. Maar de boeken met een disability in de hoofdrol blijven helaas achter!

Hoe kwam ik op het idee?

Zoals jullie misschien wel weten; Ik ben chronisch ziek. En als elk ander wil ik me kunnen identificeren met personages in een boek. Eind 2019 zocht ik op internet naar lijstjes. Lijstjes van boeken met een lichamelijke beperking in de hoofdrol. Of op z'n minst een bijrol. Deze kon ik helemaal niet vinden! Dus ik besloot deze rubriek op te zetten. Het gat in de markt te vullen.

Wat hoop ik te bereiken?

Ik wil mensen aansporen een boek te lezen over een beperkt/gehandicapt persoon. (En nee, gehandicapt is geen slecht woord. Net zoals dik geen slecht woord is. Het is gewoon een aanduiding en zegt niks over de waarde van de persoon in kwestie). Er komen langzaam aan steeds meer boeken met gehandicapte hoofdpersonages. Maar het zijn er nog veel te weinig. Ik hoop dat het aantal boeken gaat groeien. Maar dat lukt alleen als we er aandacht aan te geven. Mensen er op te attenderen. Met uitgeverijen in gesprek gaan. Samen kunnen we de situatie veranderen! Chronisch zieken en mensen met een handicap verdienen het om zichzelf te vinden in verhalen. Maar ook voor non-disabled mensen zijn deze verhalen heel belangrijk! Divers lezen vergroot de empathie en acceptatie en normalisatie. En dat is hard nodig.

 

Ik ben de rubriek begonnen door op dinsdagen recensies te plaatsen, vandaar de naam. Sinds ik de rubriek in 2020 begon, zijn er een hele hoop boeken met disability representatie bijgekomen! En daar ben ik ontzettend blij mee. Ook bespreek ik sinds 2023 boeken met mentale gezondheid representatie en neurodivergente personages. Het zijn inmiddels zo veel boeken dat ik me niet meer tot de dinsdag kan beperken. Ik blijf de rubrieknaam disability op dinsdag behouden, maar recensies kunnen op alle dagen verschijnen. Naar deze pagina kun je terugkeren voor het overzicht van alle boeken die ik heb besproken en die binnenkort online komen.

 

Het overzicht

Klik op een boekomslag om naar de recensie te gaan

Zintuigelijke handicaps


Doof/doof/slechthorend

coming soon

18+

18+

Blind/slechtziend

coming soon

coming soon

Mobiliteitshulpmiddelen


Wandelstok

coming soon

18+

Rolstoel

coming soon

Verschijnt 15 augustus 2024

18+

Amputatie/Prothese

Verschijnt 11 augustus 2024

Hulphond

coming soon

Chronische ziekten


Verschijnt 13 augustus 2024

coming soon

coming soon

18+

18+

18+

18+

18+

18+

Fysieke of onzichtbare disabilities


coming soon

Neurodivergentie: wanneer je brein anders werkt


vroege dementie

syndroom van down

syndroom van down

syndroom van down

Neurodivergentie: ADHD, autisme, dyslexie, dyspraxie 


coming soon

Verschijnt 18 juni 2024

Verschijnt 14 augustus 2024

18+

18+

18+

18+

18+

18+

18+, coming soon

Verschijnt 2 juli 2024

Mentale gezondheid


Verschijnt 11 juli 2024

Verschijnt 15 augustus 2024

Verschijnt 13 augustus 2024

coming soon

coming soon

Verschijnt 28 juni 2024

coming soon

18+

18+

18+

18+

18+, coming soon

18+

18+

Verschijnt 13 juni 2024

Slechte representatie: validistische tropes en taalgebruik


coming soon

coming soon