De grote vossenjacht - Justyn Edwards

Toen ik dit boek in de catalogus zag staan was ik gelijk enthousiast. Ik hou van de magische mysteries reeks en ik hou van disability representatie. Dit boek heeft beide! Zichtbare rep op de omslag, een stoer meisje als hoofdpersoon. Dit boek klonk echt fantastisch. En hij was nog veel leuker dan ik had durven dromen! Ik heb in tijden niet zulke natuurlijke, respectvolle rep gezien.

Lees meer »

De pizzabende - Annet Jacobs

Het is vandaag 10 november, dag van de mantelzorg. Vandaag worden door het hele land mantelzorgers in het zonnetje gezet. Zorgen voor een ziek persoon wordt als vanzelfsprekend gezien maar het vraagt een hoop! Riff, het hoofdpersonage uit Pizzabende is ook mantelzorger, een jonge mantelzorger welteverstaan. Hij heeft namelijk een chronisch ziek zusje die veel hulp nodig heeft. En ook al doet hij het met alle liefde, soms is het een beetje lastig...

Lees meer »

De liefste pony - Gertrud Jetten

Ik was helemaal happy om een rolstoel op de omslag van een kinderboek te zien. En dan ook nog van een populaire paardenserie! Veel kinderen zouden dit boek waarschijnlijk lezen. Dat maakte mij nog nieuwsgieriger en ietwat nerveus naar de representatie. Gelukkig waren mijn zorgen voor niets. De representatie in dit verhaal is uitstekend!

Lees meer »

GriezelWielen - Paul van Loon

Ik weet haast wel zeker dat het allemaal goed bedoeld was, dat Paul van Loon geen kwaad in de zin had. Maar dat neemt niet weg dat dit boek bomvol validisme zit... Het had zo leuk kunnen zijn, maar helaas werden er veel stereotypen in stand gehouden en was er sprake van de saviour trope... In deze blog leg ik uit wat er mis is gegaan en hoe het beter had gekund!

Lees meer »

Mijn berichtje aan jou - Luanne Rice

Het is alweer een hele poos geleden dat ik dit boek heb gelezen. Maar ik had geen spoons en hersen power om deze recensie te schrijven. Gelukkig had ik goede notities gemaakt en kan ik me gek genoeg nog veel herinneren. En let me tell you, ik heb zeer gemixte gevoelens over dit verhaal!

Lees meer »

De vlucht van Omid - Lysette van Geel

Toen ik opzoek was naar boeken met disability representatie, had ik niet verwacht een vluchtelingenverhaal tegen te komen! Maar het was mooi om een boek te lezen gebaseerd op de werkelijkheid, own-voices maar toch niet helemaal. Omid en Lysette hebben samen een prachtig boek neergezet en ik kan niet wachten om jullie er meer over te vertellen!

Lees meer »

Zoek het uit, Chloe Brown - Talia Hibbert

Van mijn buitenlandse chronisch zieke vrienden had ik zó veel goeds gehoord over dit boek. Ik heb de eerste paar hoofdstukken in het Engels gelezen maar toen moest hij helaas terug naar de bieb. Ik wilde Z&K mailen met de vraag of ze dit boek zouden willen vertalen. Helaas ging het heel slecht met mijn gezondheid vorig jaar waardoor dat niet is gelukt. (Ik heb een vriendin laten mailen, thanks Monique!). Je snapt dus wel HOE BLIJ ik was toen bleek dat Zomer en Keuning de trilogie zou gaan uitgeven.

Lees meer »

Voorbij het Wederwoud - Valentijn Ringelberg

Zonder verwachtingen begon ik aan dit boek. Ik wist dat er een chronisch ziek personage in zat en dat het een fantasy verhaal was. Verder niets. Helaas was dit verhaal een flinke teleurstelling... Het had zo goed kunnen zijn, maar er werden veel schadelijke opvattingen over chronisch ziekzijn benadrukt. De recensies zijn over het algemeen erg positief en Valentijn Ringelberg wordt geprezen voor zijn schrijfstijl en dat snap ik wel!

Lees meer »

De grand tour van Henry Montague - Mackenzi Lee

Een eerlijke waarschuwing vooraf, historische fictie is niet mijn gebruikelijke genre. Ik heb het nooit echt leuk gevonden... Toch wilde ik dit boek graag lezen om de disability representatie te checken. Ik heb me door het boek heen geworsteld en vandaag deel ik mijn eerlijke mening.

Lees meer »

Vals spel! - Peter Vervloed

Tot nu toe heb ik 'normale' boeken besproken in deze rubriek. Maar vandaag wil ik een AVI boek bespreken. Ik had nou niet bepaald hoge verwachtingen van zo'n kort en makkelijk boek, maar wauw wat ben ik positief over dit verhaal!

Lees meer »

De falling in love montage - Ciara Smyth

Als ik ergens naar uit keek dan was het de Nederlandse vertaling van de falling in love montage. Toen ik de flaptekst op Epic Reads las en de omslag zag was ik gelijk verliefd. Hopelijk komt er een Nederlandse vertaling want dit boek lijkt me fantastisch! Ik wachtte rustig af en ja hoor, het boek werd vertaald. Helaas verschoof de verschijningsdatum een jaar, maar nu is het eindelijk zo ver. Ik heb het boek gelezen en ben positief verrast. Dit verhaal is nog zo veel beter dan ik had gehoopt!

Lees meer »

Een vloek zo eenzaam - Brigid Kemmerer

Ik hou van sprookjes, ik hou van badass vrouwelijke personages en ik hou van boeken met disability representatie. Dit boek heeft het allemaal. I LOVE IT! Altijd als ik een boek ontdek met een chronisch ziek of disabled hoofdpersonage raak ik enthousiast. En altijd hoop ik dat de auteur het goed heeft gedaan. Dat de representatie klopt. En gelukkig is de representatie in dit boek uitstekend.

Lees meer »