Chronisch ziek


vanaf 4 jaar

Een beer met vlekken - Monique Bodegom & Natascha Stenvert

Een prachtig prentenboek over anders zijn, onzekerheid en vriendschap. Met mooie zachte illustraties van Natascha Stenvert en boodschap over huidaandoeningen wil je dit prentenboek niet missen!

Lees meer »

Bij ons thuis - Ellen Brudet

Een ontzettend inclusief voorleesboek met prachtige platen van Maruga Koops. Een van de kinderen zit in een rolstoel en hij wordt altijd betrokken en het is allemaal heel gewoon. Verder personages met vitiligo, syndroom van Down, migraine en kinderen met verschillende huidskleuren en gezinssamenstellingen. Echt een aanrader!

Lees meer »

vanaf 9 jaar

De vlucht van Omid - Lysette van Geel

Een indrukwekkend verhaal over een Irans jongetje met een leverziekte die zijn land moet ontvluchten en via een lange zware weg in Nederland belandt. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Lees meer »

Spoken - Raina Telgemeier

Bijzonder krachtig verhaal over een meisje met taaislijmziekte en haar zus. Ze zijn pas verhuisd en komen in aanraking met de Mexicaanse cultuur. Ze ontmoeten vriendelijke spoken tijdens Día de los Muertos!

Lees meer »

Ravi en de laatste magie - Sanne Rooseboom

Wat een tof kinderboekenweekgeschenk is dit. Uitstekende rolstoelrepresentatie en reuma rep. Daarnaast heerlijk spannend en avontuurlijk. Absoluut een aanrader en ik ga snel meer van Sanne lezen!

Lees meer »

vanaf 10 jaar

Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) - Tineke Honingh

Een grappig en eerlijk verhaal over een meisje met Cerebrale Parese en een jongen die het thuis niet makkelijk heeft en erg druk in zijn hoofd is. De twee vormen voorzichtig aan een vriendschap.

Lees meer »

De ijstuin - Guy Jones

Het hoofdpersonage in dit verhaal heeft een ernstige zonneallergie, een ziekte genaamd Xeroderma Pigmentosum (XP). Hierdoor mag ze niet in de zon komen en kan ze dus niet zomaar buitenspelen met andere kinderen. Maar ze ontdekt een magische ijstuin waar de zon niet schijnt...

Lees meer »

vanaf 12 jaar

De verloren bloem van de sjamaan - Davide Morosinotto

Historisch is meestal niet mijn ding, maar dit verhaal was indrukwekkend en bijzonder. De kinderen gaan op zoek naar een genezing voor de ziekte van Batten, maar dit boek valt gelukkig niet in de validistische genezing trope! 

Lees meer »

SchEef - Marlies Allewijn

Een pakkend verhaal over de veertienjarige Eef die gek is op dansen. Ze krijgt steeds meer pijnen en er wordt de diagnose reuma gesteld. En wat dan? Je leest in dit verhaal over de weg na diagnose en de impact die een chronische ziekte op je familie en relaties heeft. Een geweldig own-voices verhaal van eigen bodem!

Lees meer »

young adult

De kleuren van de zee - Miriam Bruijstens

Wat is dit een inclusief verhaal. Zo heeft het hoofdpersonage ADHD en haar moeder heeft al 15 jaar de diagnose MS. In het boek komt een opvlamming van haar MS voor en het was bijzonder te lezen over de impact op het gezin. Als je houdt van heartstopper is dit boek zeker weten wat voor jou!

Lees meer »

Liefde van A tot Z - S.K. Ali

Een prachtig verhaal over twee moslim tieners. Over racisme, liefde familie en je plek vinden in de wereld. Een van de hoofdpersonen heeft MS en leert daar langzamerhand mee omgaan. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg, Love from Mecca to Medina!

Lees meer »

Het omgekeerde van altijd - Justin A. Reynolds

Een prachtig verhaal over twee Zwarte tieners die vriendschap sluiten en verliefd worden. Kate heeft sikkelcelziekte en weet niet of ze dat wel met Jack wil delen. Jack denkt dat hij Kate moet redden, maar dat is niet zo. Dat is niet waar dit boek over gaat.

Lees meer »

Het is hier helemaal (niet) perfect - Carlie van Tongeren

Een heerlijk boek van eigen bodem over een meisje dat alleen op reis gaat, angsten heeft en onzeker is over haar vitiligo. Carlie van Tongeren heeft de emoties weer meesterlijk op papier weten te zetten!

Lees meer »

Wie ik gisteren was - Pamela Sharon

Een super leuk verhaal over gamen, realiteit en het leren leven met een chronische ziekte. Yara heeft CVS (chronisch vermoeidheids syndroom) en kan hier maar moeilijk mee om gaan. Ze ontvlucht de werkelijkheid via een hyperrealistisch spel op haar telefoon. Maar gaat dat wel goed?

Lees meer »

Het licht in jou en mij - Jacodine van de Velde

Een verrassende Young Adult over leven met een chronische ziekte. De ene hoofdpersoon heeft al jaren diagnose, de ander krijgt net pas te horen dat ze chronisch ziek is. Er ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschap.

Lees meer »

In mijn hoofd - Sharon M. Draper

Door de beeldende schrijfstijl kon ik me goed inleven in Melody haar wereld. Draper windt er geen doekjes om en laat de rauwe waarheid zien. Niet alleen over hoe het is om te leven met Celebrale Parese. Maar ook hoe het is om met CP in de maatschappij te leven!

Lees meer »

Een vloek zo eenzaam - Brigid Kemmerer

Een heerlijk fantasyverhaal over een tiener met Cerebrale Parese. Ze wordt neergezet als een krachtige vrouw die weet wat ze wil. Ze is krachtig niet ondanks, niet dankzij, maar mét haar handicap.

Lees meer »

new adult

Zoek het uit, Chloe Brown - Talia Hibbert

Chloe Brown is een Zwarte pittige dame met fibromyalgie. Ze heeft overbezorgde ouders, lieve zussen en is een computernerd. De representatie was echt ontzettend goed, er zaten alleen wel validistische vertaalfouten in die de uitgeverij niet wil aanpassen.

Lees meer »

Heb je het al gehoord? - Meryl Wilsner

Een slow-burn romance op de werkvloer. Een Saphic verhaal met boeiende gesprekken over seksuele intimidatie en de filmindustrie. Daarbij was de astma representatie goed neergezet en heb ik echt genoten van dit verhaal. Een beetje te slow voor mij, maar als je daar van houdt zeker lezen!

Lees meer »

IJsbreker - Hannah Grace

Een heerlijk inclusief verhaal vol tropes zoals bijvoorbeeld de grumpy vs sunshine dynamiek. Daarbij is er een personage in een rolstoel en heeft een van de hoofdpersonages migraine aanvallen. Ik raad dit boek met heel mijn hart aan!

Lees meer »

Zeven dagen samen - Tia Williams

Een indrukwekkend verhaal over een Zwarte vrouw met chronische migraine. Haar jeugdvlam duikt weer op in haar leven, inmiddels clean en dit zorgt voor het nodige tumult. Dit verhaal is indrukwekkend en laat goed zien op welke grote en kleine manieren een chronische ziekte impact op je leven heeft. Absoluut een aanrader!

Lees meer »

Achter hoge bergen - Emma Anna

Een prachtig maar pittig verhaal. Onderwerpen als huiselijk geweld, verslaving en mishandeling komen aan bod en worden redelijk gedetailleerd beschreven. De acceptatie reis die Jeremy aflegt was heel mooi omschreven. Al had ik graag gehad dat hij bepaalde dingen hardop had uitgesproken. Als je de heftige onderwerpen aankan, een aanrader.

Lees meer »

Maak jouw eigen website met JouwWeb