Neurodivergentie


ADHD


vanaf 6 jaar

Vlinder - Miriam Bruijstens

Een geweldig own-voices verhaal over een lief meisje met ADHD. Ik heb Vlinder echt in mijn hart gesloten. En ook al zijn we heel verschillend, ik herkende me ook in veel opzichten in haar. Ik hoop dat dit boek voor meer herkenning en acceptatie mag zorgen!

Lees meer »

vanaf 8 jaar

Het geheim van de hulphond - Annemarie Jongbloed

Een ontzettend goedgeschreven verhaal met humor. Over de voor en nadelen van een hulphond, slechthorend en slechtziend zijn. Een druk hoofd hebben en heel veel familieliefde.

Lees meer »

vanaf 10 jaar

Recept voor een regelrechte ramp - Linda van de Pol

Een ontzettend leuk meidenboek over een meisje met ADHD met een passie en talent voor bakken. Ze doet mee met een internationale bakwedstrijd, maar niet alles verloopt volgens plan!

Lees meer »

vanaf 12 jaar

Dat stomme boek - Tiny Fisscher

Een bijzonder verhaal over een jongen met ADHD en zijn bipolaire vader. De ADHD representatie was uitstekend, de bipolaire rep was onvolledig. Ik hoop dat er in de herdruk een nawoord wordt toegevoegd!

Lees meer »

vanaf 13 jaar

(Not) so perfect - Linda van de Pol

Een verrassend verhaal over twee pubers, twee tegenpolen die een onwaarschijnlijke vriendschap sluiten. Oscar heeft veel ADHD kenmerken en Madeleine is ontzettend georganiseerd op het obsessieve af. Ze leren ontzettend veel van elkaar. En afgezien van het validistische taalgebruik een ontzettend leuk boek.

Lees meer »

young adult

De kleuren van de zee - Miriam Bruijstens

Een heerlijk zomers en inclusief verhaal over een meisje met ADHD die haar plekje vind aan zee en nieuwe vriendschappen sluit. Vol LHBTQIA+ personages!

Lees meer »

new adult

Het charmeoffensief - Alison Cochrun

Een humoristisch en ontroerend verhaal over verboden liefde tijdens een datingshow met mooie gesprekken over neurodivergentie en mentale gezondheid. Ook met betrekking tot de showbizz.

Lees meer »

Een kerst om te kussen - Alison Cochrun

Ontzettend leuk kerstverhaal over twee vrouwen die na een onwaarschijnlijk perfecte dag elkaar een jaar later weer tegen het lijf lopen. Daarbij is de ADHD representatie uitstekend en de gesprekken rondom mentale gezondheid top. Enige minpunt is dat er wordt vreemdgegaan.

Lees meer »

Autisme


vanaf 10 jaar

Struikmeisje - Tineke Honingh

Een ontzettend leuk verhaal over Bas en Erie die een onwaarschijnlijke vriendschap sluiten. Bas zit in een rolstoel, en deze representatie had beter gekund. Maar de autisme representatie was echt heel goed gedaan. Erie spatte van de pagina's. Ik ben heel blij dat autistische kinderen dit boek hebben. 

Lees meer »

young adult

Tussen twee vuren - Laura Diane

De magic kingdom trilogie heeft een krachtige start met dit verhaal. Een ontzettend leuke insteek en ook nog eens super divers! Zo is een van de personages autistisch en deze representatie was top. Ik kan merken dat het is proefgelezen door autisten. Ik ben fan en kan niet wachten op deel 2!

Lees meer »

Tussen twee werelden - Laura Diane

Een spannend vervolg op 'tussen twee vuren'. Ik zat weer op het puntje van mijn stoel en kan niet wachten om te lezen hoe dit inclusieve diverse verhaal afloopt in 'tussen twee kwaden'.

Lees meer »

new adult

Het Cassandra complex - Holly Smale

Holly Smale haar debut voor volwassenen. En ik vond dit boek net zo tof als ik de geek girl serie destijds vond. De autisme representatie was ontzettend goed uitgewerkt en het was bijzonder dat het hoofdpersonage voor de meeste tijd nog niet wist dat ze autistisch is! Ook de timeloop werkte ontzettend goed in dit verhaal en werd gelukkig niet saai.

Lees meer »

Word volwassen, Eve Brown - Talia Hibbert

Het derde en laatste deel in de Brown sisters trilogie. Ik ben blij eindelijk een kijkje in Eve's hoofd te krijgen, want ik kreeg in de andere boeken niet zo goed hoogte van haar. Maar wat is ze leuk! Uitstekende autisme representatie en een ontzettend leuk verhaal. Ik ben fan.

Lees meer »

Het wachten waard - Chloe Liese

Grappig en ontroerend verhaal over een autistische vrouw met reuma die verliefd wordt op een ijshockeyspeler met een hart van goud. Spicy, emotioneel en vol humor. Ik kan dit boek alleen maar aanbevelen!

Lees meer »

Dyslexie


vanaf 12 jaar

De verboden duinen - Marjolein Visser

Een bijzonder verhaal over een lastige thuissituatie, vriendschap en durf. Een sapphic verhaallijn en ook nog eens geweldige dyslexie en stotter representatie. Ik ben helemaal omver geblazen door dit debuut van eigen bodem! 

Lees meer »

young adult

Zomerburen - Rianne Robben

Een heerlijk zomers verhaal in het Nederlandse Drenthe. Een slowburn sapphic romance met een biseksueel hoofdpersoon en dyslexie representatie! Als je van heartstopper en de kleuren van de zee houdt is dit zeker een boek voor jou!

Lees meer »

new adult

Spoiler Alert - Olivia Dade

Een leuk verhaal met een dik hoofdpersonage! Ik had graag meer verschillende aspecten gezien van het leven als dyslectisch persoon. Maar de representatie was helemaal prima, al wat eenzijdig. Ik ben benieuwd naar het vervolg met ADHD representatie!

Lees meer »

Dyspraxie


vanaf 12 jaar

Toverslag - Elle McNicoll

Wauw wat een mooi verhaal. En wat een uitstekende representatie. Het is duidelijk te merken dat de auteur zelf ook dyspractisch is. Daarbij liepen er mooie paralellen tussen de magie in het verhaal en in de manier waarop neurodivergente mensen de wereld navigeren. Heel leuk gedaan!

Lees meer »

Wanneer je brein anders functioneert


vanaf 10 jaar

Timur - Gaby Rasters

Timur is gebaseerd op een echt persoon. De 'echte' Timur is inmiddels al in de 20! Maar fictieve Timur is een compleet personage. En ik vond het ontzettend fijn dat hij gewoon op regulier onderwijs zat (met aanpassingen en hulp). Een leuk verhaal over vriendschap, pesten en jezelf zijn.

Lees meer »

young adult

Liefde is voor losers - Wibke Brueggemann

Een leuk sapphic verhaal met een bijpersonage met Syndroom van Down.

Lees meer »

Rosie hartje Jack - Mel Darbon

Een bijzonder verhaal over de 16-jarige Rosie die dolgraag zelfstandig wil zijn. Naast de mooie eigenschappen die Down vaak met zich meebrengt is er ook aandacht voor de lastige dingen zoals grote gedragsproblemen en verminderde verbale vaardigheden.

Lees meer »

De falling in love montage - Ciara Smyth

Een indrukwekkend queer verhaal over de impact van een demente ouder op het gezin. Zo is de hoofdpersoon bang om zelf ook vroege dementie te krijgen en dit heeft grote impact op haar relaties en mogelijke relaties.

Lees meer »