Hulpmiddelen


Rolstoel


prentenboeken

De redders van Ruigrijk - Marc de Hond

Ella en Rutger, mijn gehandicapte sprookjeshelden. Wat was het ontzettend fijn om gehandicapte helden te zien! Rutger zit in een rolstoel, Ella is blind. Maar samen weten ze de draak in dit verhaal te verslaan. Ontzettend leuk gedaan en een krachtige boodschap over inl

Lees meer »

Bij ons thuis - Ellen Brudet

Een ontzettend inclusief voorleesboek met prachtige platen van Maruga Koops. Een van de kinderen zit in een rolstoel en hij wordt altijd betrokken en het is allemaal heel gewoon. Verder personages met vitiligo, syndroom van Down, migraine en kinderen met verschillende huidskleuren en gezinssamenstellingen. Echt een aanrader!

Lees meer »

vanaf 7 jaar

Lola wil dansen - Jette Schröder

Het was mooi om een diverse cast aan personages te zien en de illustraties waren erg mooi gedaan. Een vriendelijke stijl die mij aansprak en ik denk dat het de aandacht van jonge AVI-lezers ook zal trekken! Alleen heel erg jammer dat de verkeerde soort rolstoelen werden afgebeeld. Maar ik hoop dat dit in de volgende boekjes beter wordt!

Lees meer »

Blink en de schat van rover Rommelbaard - Susan Wallenburg

Een vrolijk en creatief verhaal over een jongen die zijn rolstoel nog niet zo goed kan accepteren. Een verhaal over inclusie en samen spelen, ook al moet je soms wat aanpassen. Zolang iedereen maar mee kan doen en plezier heeft, daar gaat het om!

Lees meer »

De liefste pony - Gertrud Jetten

Wat was ik blij om het woord gehandicapt gewoon op papier te zien staan. Met een positieve betekenis. Het was denk ik de eerste keer dat ik in een nederlands (kinder)boek het woord gehandicapt zag staan zonder negatieve lading, zonder stigma En dat maakte me zó blij. Zo hoort het! Velen kunnen daarin een voorbeeld nemen aan Gertrud Jetten.

Lees meer »

vanaf 9 jaar

Vals spel! - Peter Vervloed

Vals spel! heeft uitstekende rolstoelrepresentatie. Het laat goed zien dat het niet erg is om in een rolstoel te zitten en ook al is het soms lastig om gehandicapt te zijn, de nadruk lag op het feit dat René niet zielig is. Hij heeft geen medelijden nodig en zit niet te wachten op een speciale behandeling. Hij is gewoon een tienjarige die zielsveel van tennis houdt.

Lees meer »

De Kerstmisaurus trilogie - Tom Fletcher

De mooiste en grootste boodschap is toch wel dat het helemaal niet erg is om in een rolstoel te zitten. Hij gaat gewoon naar school en doet normale dingen. Hij beleeft een heel avontuur (met een dino!!) en zijn rolstoel houdt hem niet tegen. Soms moeten dingen even op een andere manier, maar het lukt hem prima. Ik vond het heerlijk dat het verhaal niet over Willems rolstoelgebruik ging maar dat het een toevalligheid was.

Lees meer »

Ravi en de laatste magie - Sanne Rooseboom

Het kinderboekenweekgeschenk van 2023 is grappig, leest vlot, voelt helemaal niet als een kort verhaal en smaakt absoluut naar meer. Daarbij ben ik helemaal weg van de reuma en rolstoel representatie in dit verhaal.  Inclusie, normalisatie en acceptatie voor iedereen. Ook mensen met een chronische ziekte, handicap of hulpmiddel. Sanne Rooseboom heeft een ijzersterk verhaal geschreven, leuk voor jong en oud!

Lees meer »

vanaf 10 jaar

Besties voor altijd - Mirjam Mous

Afgezien van de fat-shaming is dit een heel leuk en grappig boek. Ik heb meerdere malen hardop gelachen en nog wel het meest bij een verhaal getiteld:  'De Tedmobile'. Met korte hoofdstukjes, humor, sterke personages en kei goeie rolstoelrepresentatie is dit boek zeker een aanrader!

Lees meer »

Struikmeisje - Tineke Honingh

Een heerlijk verhaal over een autistisch meisje en een basketballende rolstoelgebruiker. Een bijzondere vriendschap ontstaat. Helaas waren sommige dingen rolstoeltechnisch niet correct en dat haalde mij wel wat uit het verhaal. Maar toch raad ik hem aan want de boodschap is top.

Lees meer »

vanaf 12 jaar

De pizzabende - Annet Jacobs

Was de verhaallijn realistisch? Nee, niet helemaal. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Het is gewoon hartstikke leuk! Naast de gevaren van drugs(bendes) geeft De pizzabende een mooie inkijk in het leven van een jonge mantelzorger.  Met een pakkende schrijfstijl, korte hoofdstukken en spannende verhaallijn is dit een heerlijk boek.

Lees meer »

young adult

In mijn hoofd - Sharon M. Draper

Door de beeldende schrijfstijl kon ik me goed inleven in Melody haar wereld. Ik kan me niet voorstellen hoe frustrerend het moet zijn om niet te kunnen praten. Maar door dit boek heb ik een beetje een idee gekregen hoe het kán zijn. Draper windt er geen doekjes om en laat de rauwe waarheid zien. Niet alleen over hoe het is om te leven met Celebrale Parese. Maar ook hoe het is om met CP in de maatschappij te leven!

Lees meer »

Mijn berichtje aan jou - Luanne Rice

Ik struikelde over een aantal woorden en ik was benieuwd naar de originele tekst. Dus ik heb de vertaalster hierover benaderd en ze wilde graag helpen. In de originele tekst werd het woord disabled gebruikt. Yes, dat zien we graag! Helaas is het mis gegaan tijdens het vertalen en staan er in de Nederlandse versie verkeerde termen...

Lees meer »

De kleuren van de zee - Miriam Bruijstens

Een onwijs mooi verhaal en het barst van de representatie; Own-voices ADHD en MS, een personage in een rolstoel, een poly relatie en een hele groep aan LHBTQIA+ personages. De rolstoel representatie was goed, het had op sommige plekken nog duidelijker of beter verwoord kunnen worden maar er zaten goede gesprekken in over hoe rolstoelgebruikers vaak anders worden behandeld!

Lees meer »

new adult

IJsbreker - Hannah Grace

Een open door romance vol vriendschap en diverse disabilities! Zo zit een van de beste vrienden en teamgenoten van het mannelijk hoofdpersonage in een rolstoel. Het was fantastisch om zijn disability zo genormaliseerd te zien en een rolstoelgebruiker te hebben met een actief seksleven. Ik hoop dat er steeds meer van dit soort personages bij komen in het genre!

Lees meer »

Wandelstok


young adult

Het vuur in mij - Erin Stewart

We zeggen altijd 'don't judge a book by it's cover', maar bij mensen geldt dat net zo! Als iemand er anders uit ziet, ontloop hen dan niet, pest ze niet. Ga in gesprek en ontdek dat het ook gewoon mensen zijn. Daarnaast was ik heel blij met de representatie en de ruimte voor mentale gezondheid. En de musicalverwijzingen waren een mooie tegenhanger van de diepgaande en ietwat duistere gedichten. Samen vormden ze een mooie balans.

Lees meer »

new adult

Het wachten waard - Chloe Liese

Een grappig en emotioneel verhaal over een autistische vrouw met reuma en een grote ijshockeyspeler met een hart van goud en een super lief karakter. Ik hou er van hoe Ren en Frankie elkaar aanvullen. Hun liefde is zo mooi en ik hoop dat er nog veel interabled relaties in het romance genre bij gaan komen die zo goed weergeven wat het allemaal kan inhouden als dit verhaal. Ik ben helemaal fan van het wachten waard

Lees meer »

Prothese


vanaf 9 jaar

De grote vossenjacht - Justyn Edwards

Er zaten zo ontzettend veel goede elementen in. Het is zo goed geschreven. Je wil als lezer ook de raadsels oplossen! Het verhaal prikkelt je brein, empowert meisjes en vrouwen, en heeft uitstekende disability representatie. Het kaart maatschappelijke problemen als validisme en seksisme aan. Maar bovenal is dit een geweldig avonturenverhaal. En dikke bonus voor de zichtbare rep op de omslag!

Lees meer »

De grote vossenbuit - Justyn Edwards

Een spannend en intrigerend vervolg. Wederom vol uitstekende disability representatie. Er was ruimte voor verschillende emoties en beide personages maken enorme groei door. Charlie komt beter voor hemzelf op, Liz leert beter luisteren. Samen ontrafelen ze een nieuw mysterie!

Lees meer »

Hulphond


vanaf 7 jaar

Hero, de superheldenhulphond - Iris Boter

Een ontzettend leuk verhaal over Zoë en haar vrienden. Haar broertje krijgt een hulphond en dat vindt ze soms toch best lastig. Er was mooi ruimte voor haar gemixte gevoelens en de afloop was heel goed. Heerlijk avontuurlijk en met fijne illustraties!

Lees meer »

vanaf 8 jaar

Het geheim van de hulphond - Annemarie Jongbloed

Een ontzettend goedgeschreven verhaal met humor. Over de voor en nadelen van een hulphond, slechthorend en slechtziend zijn. Een druk hoofd hebben en heel veel familieliefde.

Lees meer »