Recensie: Albino - Elizabeth LaBan

Vertaald door Hannie Tijman

Het is weer tijd voor een nieuwe disability op dinsdag. Vandaag deel ik een boek over een albino jongen met jullie! Het is al een wat ouder boek, uit 2014 zelfs. Maar ik vond het een bijzonder verhaal en wilde dit jullie niet ontzeggen.

 

Het verhaal

Wat betekenen vriendschap en liefde als je een albino bent?

Elk jaar laten de vertrekkende studenten van de Irving School een verrassing achter voor de volgende student die in hun kamer komt wonen. Duncan krijgt iets heel bijzonders: in zijn kamer treft hij cd's aan met opnames die zijn leven zullen veranderen. De opnames zijn ingesproken door Tim McBeth.

Tim heeft maar één doel: zo onopvallend het schooljaar doorkomen. Maar, omdat hij albino is, valt dit niet mee. Bovendien is hij verliefd op de mooie Vanessa, het vriendinnetje van de populairste jongen van de klas, Patrick. Maar, tot Tims verbazing, vindt Vanessa hem juist leuk!

Duncans leven daarentegen wordt helemaal in beslag genomen door het luisteren naar de cd's van Tim. Hij raakt er zelfs door geobsedeerd. Zo erg, dat een tragedie bijna niet kan uitblijven.

 

Mijn leeservaring

Ik las de achterflap en was geïntrigeerd. Hoe zou dit aflopen. Maar toen ik begon te lezen was het verhaal compleet anders dan ik had verwacht! De achterflap klopte namelijk niet. Er stond dat Duncan verkering had met Vanessa. En dit klopt helemaal niet. Vanessa is namelijk het vriendinnetje van Patrick. Dit zorgde dus voor enige verwarring. Om jullie deze verwarring te besparen heb ik de flaptekst hierboven even aangepast zodat het wél klopt.

 

Bijzondere vertelstijl

Een boek als deze had ik nog niet eerder gelezen. En dan bedoel ik niet het feit dat het over een albino jongen gaat. De manier van vertellen vond ik heel bijzonder. Het boek gaat over Tim. Maar we lezen het door de ogen van Duncan. Tim heeft CD's achtergelaten voor Duncan. Op deze CD's vertelt hij wat er afgelopen jaar allemaal is gebeurd. En er gebeurde nogal wat! Duncan bleek ook betrokken te zijn maar ik had geen idee op welle manier. Dit zorgde er voor dat ik door wilde lezen. Ik moést weten wat er was gebeurd.

Duncan wilde net als ik weten hoe de puzzelstukjes in elkaar pasten en raakte een beetje geobsedeerd. Hij trok zich steeds vaker terug en zat uren op zijn kamer naar Tim's verhaal te luisteren. 

Het grootste deel van het boek bestaat uit de CD fragmenten. De lezer luistert als het ware samen met Duncan. En af en toe lezen we een stukje over Duncan. Wat hij doet of denkt. 

 

Albinisme

Tim ziet er anders uit. Zijn haar is spierwit en zijn huid extreem bleek. Ook zijn ogen bevatten weinig kleur. Hij heeft een pigment aandoening. Zijn huid en haar bevatten helemaal géén pigment. Hij is albino. Je zou kunnen denken, oke je ziet er anders uit maar verder heb je er geen last van toch? 

Mentale en emotionele schade is minstens zo erg als fysieke en lichamelijke schade. Iedereen staart hem aan. Mensen zijn bang dat het besmettelijk is. Mensen vinden hem een freak, zijn nieuwsgierig. Het laatste wat Tim wil is opvallen. Maar met zijn uiterlijk is dat vrijwel onmogelijk. Daar baalt hij van. Hij is flink gepest om hoe hij er uit ziet. En dat laat zijn littekens achter. Hij heeft een slecht zelfbeeld en is onzeker. Het enige wat hij wil is normaal zijn, er bij horen. Dus als hij de kans krijgt om bij een groep te horen, pakt hij deze met beide handen aan. Ook al heeft hij zo z'n twijfels over de motieven van de groep, ook al vertrouwt hij hun niet. Hij hoort ergens bij en dat is alles wat hij ooit gewild heeft!

 

Tim is net als jij en ik. Een gewone jongen met wensen en dromen. Tuurlijk ben je nieuwsgierig als iemand er anders uit ziet dan jij. Dat is normaal. Maar daarom hoef je iemand nog niet anders te behándelen. Hij is niet zielig, niet eng. Dus je hoeft geen medelijden te hebben en hem ook niet te verafschuwen. Dus als jij een keer een albino tegenkomt, staar hen dan niet aan. Probeer voorbij de verschillen te kijken. Albino's zijn gewone mensen net als jij en ik! Dat is wat Elizabeth LaBan ons probeert te vertellen.

 

Conclusie

Een bijzonder verhaal in een bijzondere format. Een verhaal met een boodschap. Een verhaal over anders zijn en er bij willen horen. Het boek is voor 15 jaar en ouder maar ik denk dat kinderen vanaf 12 dit boek ook al prima zouden kunnen lezen. Ik raad je dit boek aan als je wat meer openminded wil zijn of je kinderen de ogen wil openen. 

 

Het boek is wat lastig te verkrijgen als je een fysieke kopie wil. Omdat het een wat ouder boek is verkopen veel boekhandels hem niet meer.  Maar hij is momenteel te koop bij boekenkraam.nl.