Er was eens - Jen Minkman

Gepubliceerd op 4 oktober 2019 om 14:00

Heerlijk. Klassieke sprookjes in een modern jasje!


Titel Er was eens
Auteur Miranda Peters, Cathinca van Sprundel, Jen Minkman, Marijke F Jansen, Suzanne Peters
Uitgeverij Dutch Venture Publishing

Het is vandaag mijn beurt jullie kennis te laten maken met 'Er was eens'. Ik doe namelijk mee aan de blogtour!

Als ik ergens gek op ben dan zijn het wel sprookjes. Je kan je dus wel voorstellen hoe enthousiast ik was toen ik las waar 'Er was eens' over gaat. Een bundel met vijf korte verhalen. Herschreven versies van Assepoester, Rapunzel, Roodkapje, Frozen en Doornroosje. De omslag is mysterieus en sprookjesachtig. Ik was om.

Het verhaal

Er was eens… vele fantastische sprookjes beginnen zo. Maar ken jij deze al?

Laat je meevoeren naar werelden waar Assepoester tegen loverboys strijdt, waar social media nog gevaarlijker is dan een spinnenwiel, waar inhalige fey muzikanten opsluiten in torens, waar oma’s gered moeten worden van iets ergers dan een boze wolf en waar twee zussen door yeti’s op de proef worden gesteld. Verhalen vol magie, verraad, vriendschap en liefde.

Mijn leeservaring

Voor het gemak zal ik per verhaal vertellen wat ik er van vind. Zo krijg je een beter beeld.

Negen levens - Miranda Peters (Assepoester)

In negen levens lezen we over assepoester. Ehm ik bedoel natuurlijk Davina. Davina woont bij haar stiefmoeder en twee stiefzussen. Haar vader is overleden en haar beste vriend heeft contact met haar verbroken. Ze sluit iedereen buiten. Laat haar hart niet meer vertrappen. Op haar weg van school naar huis komt ze door de Ruige Buurt. Hier hangt ze de held uit. Maar ten koste van wat? En wat nou als haar "vriend" Luke er niet zou zijn om haar te beschermen?

Graag had ik de personages nog wat beter leren kennen. Maar ik snap dat dit lastig kan zijn in een kort verhaal. Wat ik wel heel leuk vond is dat de meeste hoofdstukken met een flashback begonnen. Zo kreeg je toch wat meer inzicht.

Ontvlochten - Cathinca van Sprundel (Rapunzel)

In Ontvlochten lezen we over het aardse meisje Rosalyn en de fey Ninx. We leren Ninx een beetje kennen en wat haar motieven en bedoelingen zijn. Maar het grootste deel lezen we vanuit de harpspelende Rosalyn. Een verhaal over muziek, hebberigheid en liefde. Kan ze Ninx vertrouwen? Zijn haar bedoelingen oprecht?

Auteur Cathinca speelt zelf ook harp. Hier kwam ik later pas achter. Een leuk detail!

De grote, boze wolf - Jen Minkman (Roodkapje)

Riding, een stadje in het woud. Een stadje waar je geen vrijheid hebt. Zou jij willen leven in een isolement waar alles veilig is maar je geen vrijheid hebt? Hoofdpersonage Vida moet afscheid nemen van haar oma. Oma Oda is vijfenzestig geworden en moet met pensioen. Maar pensioen is niet stoppen met werken, het is stoppen met bestaan!

Het boek begint met een vers, een lied. Dit is een versje dat alle kinderen in Riding al jong leren.  De naam Riding is trouwens heel komisch. Roodkapje in het engels is namelijk Red Riding Hood! Het versje gaat over de wolven. Wolven halen mensen uit hun huizen als ze met pensioen moeten. Maar wie zijn de wolven? 

Een verhaal over rebellie, vrijheid, strijden voor wat goed is en verder kijken dan de buitenkant. Iemand kan wel heel anders zijn dan je in eerste instantie dacht.

Bevroren - Marijke F Jansen(Frozen)

Een heerlijk sprookje over jezelf zijn. Het verhaal speelt zich af in ademtocht en is een herschreven versie van Frozen en de sneeuwkoningin. Nou ken ik het verhaal van de sneeuwkoningin niet, dus kon ik hier niet mee vergelijken. Los daarvan vond ik het een leuk en mooi verhaal. De hoofdstukken worden vanuit twee perspectieven verteld. Het ene hoofdstuk vanuit Elsanna. Dit deel is normale tekst. Het volgende hoofdstuk vanuit Gherardie, Elsanna haar zus. Deze stukken werden in vrij vers geschreven. Zo origineel!

Online - Suzanne Peters (Doornroosje)

Online is een mega spannend verhaal! Ik ben gewend om te lezen vanuit de ik-persoon. En dit was hier niet het geval. Het was een alwetend schrijver. Meestal vind ik dat storend, maar in dit verhaal absoluut niet!

Het verhaal gaat over Rozanne. Rozanne mag geen telefoon en geen sociale media. Maar waarom niet? En wat zou er nou kunnen gebeuren als ze het wel deed. Ik herkende geen elementen uit doornroosje maar dit was verder niet erg. Het blijft een sterk verhaal over vriendschap, jaloezie, geweld sengeheimen die je in een ruk uit wil lezen!

Conclusie

Een hele mooie bundel met vijf verhalen. Door de verschillende schrijstijlen en onderwerpen zit er voor iedereen wel iets bij! Ik heb van alle verhalen genoten. Doordat ze zo kort zijn kun je er elke avond eentje uitlezen. Dit boek is een aanrader, ook als je niet zo van korte verhalen houdt. Deze bundel wil je niet missen!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Maartje
4 jaar geleden

Leuke recensie! Klinkt veel belovend. Ga ik even onthouden

Maak jouw eigen website met JouwWeb