Dreaming of the boy next door - Kristina Forest

Gepubliceerd op 19 oktober 2021 om 14:00

Dromen, Durven, Dansen


Ondertitel Een onvergetelijke roadtrip die alles zal veranderen...
Vertaler Ans van der Graaff
Uitgeverij Young & Awesome
Verschijningsdatum mei 2021

Toen ik de zomercatalogus van Leopold bekeek en dit boek zag staan kreeg ik gelijk zin in de zomer. Een droom, een roadtrip en een irritante buurjongen. Count me in. En toen die droom met ballet te maken had was ik helemáál enthousiast!

Het verhaal

Sprankelende YA-roman over een Afro-Amerikaanse ballerina en een onverwachte roadtrip (15+).

Ik vertel hem niets. Want dan neemt mam de eerste vlucht terug. En dan zijn al mijn plannen verpest. Dan kan ik nooit auditie gaan doen, word ik nooit een professionele ballerina en zal ik nooit…

 

Chloe wil auditie doen voor een balletacademie in New York, maar haar moeder verbiedt haar te gaan. Chloe gaat stiekem toch. Maar dan duikt haar onmogelijke buurjongen Eli op. Als Chloe hem geen lift geeft, verlinkt hij haar bij haar moeder. Noodgedwongen neemt Chloe Eli (en zijn stinkende hond) mee. Dit is het begin van een onvergetelijke roadtrip die alles zal veranderen…

 

Kristina Forest groeide op in Lawnside, New Jersey, een klein stadje dat in 1840 als eerste een onafhankelijke zwarte gemeenschap was met een eigen bestuur. Forest begon met dansen toen ze zeven jaar was. Toen ze zeventien was, besefte ze dat ze nog meer van schrijven hield dan van dansen. Dreaming of the boy next door is haar debuut. Naast een mooie liefdeslijn verwerkte ze haar eigen ervaringen in het verhaal: die van een zwarte ballerina in de overwegend witte wereld van het klassiek ballet.

Mijn leeservaring

Toen ik net in het boek begonnen was kwam het mij allemaal een beetje oppervlakkig over. Ja, het las lekker weg maar ik hoopte op wat meer diepgang. Gelukkig werd mijn wens vervuld. 

 

Het verhaal is in de eerste persoon geschreven, mijn favoriete vorm. Vooral in de zomer lees ik graag boeken met het ik-perspectief, ik weet ook niet waarom... Daardoor vloog ik door het boek heen. Ook door de korte hoofdstukken en flashbacks kon ik mijn aandacht er goed bijhouden.

 

Als je in dit boek begint zijn de motieven van de personages een beetje vaag. Waarom is bijvoorbeeld het contact tussen Chloe en Eli zo stroef en ongemakkelijk? Het is overduidelijk dat ze vroeger close waren. Gelukkig zorgen de flashbacks voor wat meer inzicht.

 

Chloe droomt er al tijden van om professioneel ballerina te worden. Nu ze eindelijk de kans heeft om auditie te doen zegt haar moeder nee. Ik vond het mooi hoe 'dromen' in dit boek centraal stond. Dat je lef nodig hebt om je dromen achterna te gaan. Tijdens haar roadtrip groeit ze enorm. Ze krijgt meer zelfvertrouwen en zelfwaardering. Ze doet er alles aan om haar droom te kunnen volgen. Hoe moeilijk het soms ook is.

Eli heeft net als Chloe het een en ander te verwerken. Ook híj wil zijn droom achterna, maar is bang voor de reactie van zijn ouders. De twee steunen elkaar en ontdekken dat ze meer aansluiting hebben dan verwacht. Ik heb ervan genoten hoe de twee hoofdpersonen elkaar opnieuw leren kennen en waarderen. 

 

De reden dat Chloe niet naar New York mag van haar moeder en de oorzaak van het stroeve contact tussen Chloe en Eli, vond ik een beetje cliché, maar het stoorde me verder niet. Het element van dromen en durven was zo tof! Ook vond ik het super  hoe de bij-personages waren uirgewerkt en dat ze het verhaal echt verder hielpen. Mijn favoriete personage was zelfs een bijpersoon; Eli's zus.

 

Ik heb altijd al van ballet gehouden. Dus als ik een YA boek over ballet vind komt die automatisch op mijn tbr te staan. In dit boek is de ballerina Afro-Amerikaans en zwart. Ik stond er nooit zo bij stil dat de balletwereld voornamelijk wit is. Maar het was mooi/leerzaam/eyeopening om vanuit dit perspectief te lezen. 

Conclusie

Dreaming of the boy next door is een aanrader voor alle contemporary liefhebbers. Heerlijk om op een warme dag in één zit te lezen. Een verhaal over durven, dromen, dansen en vergeven. Er is veel karaktergroei en zeker wat romantiek. Een Afro-Amerikaanse ballerina in de witte balletwereld. Een buurjongen vol spijt en een stinkende hond met een hart van goud. Dit boek wil je niet missen!

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloed mijn mening niet.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.