Recensie: Een beer met vlekken - Monique Bodegom 

Met illustraties van Natascha Stenvert

Het verhaal

Beer voelt zich onzeker omdat hij vlekken in zijn mooie, bruine vacht heeft. Hij vraagt de andere dieren om raad, maar Zebra weet meer van strepen en Luipaard kan zich er eigenlijk niet druk om maken, hij heeft er wel een miljoen! Ook Toekan ziet Beers vlekken niet, hoewel hij wel begrijpt hoe Beer zich voelt. Toekans snavel is namelijk reusachtig groot, waardoor hij heel erg opvalt…

Mijn leeservaring

Je bent goed zoals je bent. Dat is de boodschap van dit prachtige prentenboek op rijm. Beer heeft vlekken, maar dat vindt hij niet erg. Alleen soms heeft hij een slechte dag. Dan kan hij er niet zo goed tegen dat anderen zo nieuwsgierig doen over zijn vlekken.  Daar wordt hij onzeker van, verdrietig. Ook al heb je je ziekte geaccepteerd, we hebben allemaal wel eens een slechte dag. Dat is heel normaal, gezond zelfs! Daarnaast heeft iedereen wel iets waar die onzeker over is. Dit boekje is een mooie herinnering; je bent goed zoals je bent.

 

Een beer met vlekken gaat over het leren accepteren van hoe je bent. Het gaat over vitiligo maar wordt niet specifiek benoemd. Daardoor is het ook zeker te gebruiken voor andere dingen zoals psoriasis, eczeem, wijnvlekken en onzekerheid in het algemeen.

In 2010 is dit boek uitgegeven bij Uitgeverij Belvédère op initiatief van de Huidfederatie. En nu heeft het zijn thuis gevonden bij uitgeverij Ploegsma.

Ik ben een leuke, bruine beer

met hier en daar een vlek.

Ik merk het zelf allang niet meer,

maar een ander vindt het soms gek

Ik vind het knap hoe Monique Bodegom zoveel wijsheid in dit boek heeft weten te stoppen. Elke plaat is weer een uitnodiging om door te praten. Wat vind het kind van de beslissing van beer, voelt het kind zich soms ook zo, etc. De worsteling; waarom ik, waarom ben ik nou ziek/anders? De boosheid, het verdriet. Er zit zo ontzettend veel in dit boek. Daarnaast maken de illustraties van Natascha Stenvert dit boek een feestje voor het oog. De zachte kleuren brengen het verhaal echt tot leven.

 

Sinds 1997 is Monique Bodegom betrokken als redacteur en columnist bij Vitiligo.nl. Al 25 jaar staat ze dicht bij patiënten. Dat gaf mij vertrouwen in de representatie. En ik ben zeer tevreden! Met respect geschreven en het zal veel herkenning brengen bij kids met een huidaandoening, chronische ziekte of handicap. Maar eerlijk gezegd is dit boek voor alle kinderen geweldig. Leren accepteren is voor iedereen een goede oefening!

Conclusie

Een prachtig prentenboek op rijm. Met zachte platen van Natascha Stenvert (die je kunt kennen van de Vinnie & Flos boeken) en wijze lieve woorden van Monique Bodegom. Een mooie herinnering voor ons allemaal; je bent goed zoals je bent!

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.