Recensie: Het omgekeerde van altijd - Justin A. Reynolds

Vertaald door Karin Haas

Het verhaal

Bij Jack King lukt alles altijd bíjna. Bijna vroeg hij dat leuke meisje mee uit (maar zijn beste vriend was hem voor), bijna was hij de beste van de klas, bijna kwam hij in het footballteam... Als hij op een feestje de mooie, grappige Kate ontmoet, denkt hij dat de vloek van ‘bijna’ eindelijk is verbroken. Maar helaas... Kate gaat dood aan een ernstige ziekte. Dit zou het einde moeten zijn van hun verhaal, maar dat is het niet! Op het moment van Kates overlijden krijgt Jack een tweede kans. Zijn leven wordt gereset, en het volgende moment is hij zes maanden terug in de tijd en weer op het feest, waar Kate er gezond en stralend bij zit. Is hij gek aan het worden of is hij echt aan het reizen door de tijd? Jack is bereid overal in te geloven als hij Kate maar kan redden. Al snel zal echter blijken dat zijn keuzes niet zonder gevolgen zijn...

Mijn leeservaring

Dit boek las ik via de bibliotheek, en het was het allereerste boek waarin ik mezelf herkende. Een chronisch ziek persoon!! Via dit boek kwam ik op het idee voor de blogrubriek disability op dinsdag. Maar ik las het voor deze recensie opnieuw en ik vond hem nog beter dan de eerste keer. Er zijn namelijk stukken die ik de eerste keer compleet heb gemist of waar ik verder niet bij stil stond. Ik was zo verbaasd dat een personage chronisch ziek was dat ik de rest niet had opgeslagen.

 

I hou van de schrijfstijl van Justin A. Reynolds. Door de korte hoofdstukken, vlotte schrijfstijl en humor vloog ik door het boek heen. Het hele verhaal is geschreven vanuit het ik-perspectief en je maakt alles samen met Jack mee. En Jack is een heerlijk personage dus ik vond het geen straf om zoveel tijd met hem door te brengen.

 

De koning van Net Niet

Jack King is de koning van Net Niet. En daar worstelt hij mee. Waarom kan iets nou niet een keer gewoon goéd gaan?! Hij zit er best wel mee maar om daar mee te dealen gebruikt hij zelfspot. Ik moest soms zo lachen om zijn humor, vooral in het begin van het boek. Later werd het serieuzer maar schoot ik alsnog in de lach door het geflirt tussen Jack en Kate, de alliteratie of een taalgrapje.

Jack beleeft dezelfde zes maand van z'n leven vijf keer. Of nou ja, in het boek wordt het vijf keer omschreven. Hij is daadwerkelijk nog veel vaker terug geweest. De eerste ronde leert hij Kate kennen. En als ze (bijna) dood gaat, wordt hij terug in de tijd gezogen. De koning van Net Niet krijgt een nieuwe kans. Hij denkt dat hij Kate moet redden. Er voor zorgen dat ze niet dood gaat, maar dat blijkt niet het doel te zijn. En daar was ik erg blij om.

 

Beste vrienden en racisme

Jack heeft twee beste vrienden. Jillian en Franny. En het maakte me blij dat beide personages hun eigen verhaal, achtergrond en struggles hadden. Ze maakten echt deel uit van het verhaal en waren geen oppervlakkige bijpersonages. Franny's vader (bijnaam De Loser) zit al jaren in de gevangenis maar wordt vervroegd vrijgelaten omtrent goed gedrag. Aan de ene kant is Franny boos, aan de andere kant hoopt hij dat z'n vader er eindelijk voor hem zal zijn. En elke keer dat Jack de zes maand opnieuw beleeft loopt het anders. Zou hij dan misschien terug in de tijd gaan omdat hij Franny moet helpen?

Daarbij wordt er in het verhaal ook stilgestaan bij racisme. Alle personages zijn Zwart en er zitten een aantal pittige scene's in. Ik ben hierdoor alerter op racisme om mij heen geworden dus ik ben blij dat ik er wat van heb opgestoken.

Uiteindelijk zette hij zijn ijs op de toonbank om af te rekenen. De eigenaar gaf geen krimp. Droeg hem op de winkel te verlaten. Wat is jouw probleem, zei De Loser. Jij bent het probleem, en mensen zoals jij, schreeuwde de eigenaar. En nu wegwezen!

De romance tussen Jack en Kate vond ik heerlijk. Ik herkende Kate haar struggles en genoot van de gesprekken. Sinds hij Kate heeft ontmoet begint Jack te veranderen. Hij raakt haast geobsedeerd door haar en vergeet zijn vrienden, dat was niet de beste ontwikkeling. Maar hij groeit ook als persoon. Hij wordt bewust van de wereld. Gaat over dingen nadenken. En dat was mooi om te zien. 

 

Delen dat je chronisch ziek bent

Kate werd soms bang. Bang dat Jack haar situatie niet zou begrijpen. En daarom duurde het best lang voordat ze vertelde dat ze ziek was. En nog langer met watvoor ziekte ze precies had. Jack snapte niet waarom ze zo geheimzinnig deed en het niet wilde vertellen. En daar kregen ze ruzie over. En hij zei precies de verkeerde dingen. Gelukkig leert hij zn lesje en gaat het later beter.

De chronische ziekte rep was GE-WEL-DIG!! Ik heb een compleet andere ziekte dan Kate maar herkende me in zooooo veel dingen. Vooral in haar interactie met de wereld, de vooroordelen die mensen hebben, de onhandige opmerkingen van anderen. Het medelijden waar je niet op zit te wachten. Ze heeft een aantal rake opmerkingen die me bijna lieten huilen omdat ik me zo gehoord voelde. 

 

Dan nog even terugkomend op iets wat ik eerder zei. Jack gaat niet terug in de tijd om Kate te redden. Hij dacht eerst van wel, maar dat is het niet. Hij is geen held. Hij heeft Kate niet gered maar ze hoefde ook niet gered te worden! Aan het einde van het boek wordt het mooi uitgelegd en met die quote wil ik afsluiten:

Ze heeft me geleerd dat Net Niet helemaal niet erg hoeft te zijn. Je kunt je uiterste best doen om iets te veranderen – iedere mogelijkheid uitputten – en soms is het nog niet goed genoeg. Maar Net Niet betekent dat je er was. Dat je alles gedaan hebt wat je kon. Uiteindelijk zijn het de kleine beslissingen die de doorslag geven. De ogenschijnlijk onbenullige keuzes die we elke dag maken. De keus om eerlijk te zijn tegen de mensen van wie we houden, tegen onszelf. De keus om los te laten wat we niet kunnen sturen, en te waarderen waar we wel controle over hebben. Soms is het moeilijk om te zien hoeveel die dingen betekenen. Maar ze slaan ergens op. Ze betekenen alles. Neem dat maar aan van iemand die de toekomst heeft gezien.

Conclusie

Een ontroerend verhaal met super super super goeie representatie. Kate is een persoon. Ze is niet haar ziekte. Soms gaan dingen niet zoals gepland, gooit haar ziekte roet in het eten. En dat is dan zo. Men zegt altijd dat je je niet moet laten stoppen door je ziekte. Maar ziekzijn neemt gewoon een deel van je leven in beslag.

Het verhaal gaat over het vinden van jezelf, leren van je fouten, vriendschap, liefde en familie. Naast ziekte komt ook discriminatie aan bod. Oftewel dit boek is veelzijdig en fantastisch. Absolute aanrader!

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Maak jouw eigen website met JouwWeb