Recensie: Blink en de schat van rover Rommelbaard - Susan Wallenburg

Met illustraties van Marijn van der Wateren

Het verhaal

Rijm is goed in verhalen bedenken. Blink houdt van lezen, want alleen dan kan hij even zijn rolstoel vergeten. Rijm wil hem graag helpen, dus bedenkt ze een avontuur dat hij echt kan beleven. Met de hulp van haar broer en hun buurmeisje komen ze zeemeerminnen en piraten tegen, zingen ze rare rijmpjes en gaan ze op zoek naar de schat van rover Rommelbaard.

Blink en de schat van rover Rommelbaard is het eerste deel in de zomerse serie ‘Onze ri-ra-rare zomer’.

 

Mijn leeservaring

In 'Blink en de schat van rover Rommelbaard' volgen we vier kinderen op vakantie. In dit eerste deel van deze zomerse AVI serie 'Onze Ri-Ra-Rare Zomer' ligt de focus op Sem (bijnaam Blink), maar we beleven het verhaal door de ogen van Rijm. Een creatief meisje dat houdt van verhalen en iedereen een maffe bijnaam geeft. Want het is volgens haar heel belangrijk dat je naam bij je past!

 

Acceptatie proces

Rijm ziet Blink liggen op het strand en vraagt of hij met haar wil spelen. Maar Blink zegt dat zijn voeten het niet doen, dat hij niet kan lopen en een rolstoel gebruikt. Maar hij wil zijn rolstoel niet zien. 

Blink zit nog aan het begin van zijn acceptatie proces. Hij vind het heel vervelend dat hij geen avonturen kan beleven zoals in de boeken die hij leest. Want wie zit er nou in een rolstoel?

Ik ben heel blij dat kinderen die gebruik maken van een rolstoel dit boek met goede representatie hebben!! Want kinderen in een rolstoel kunnen absoluut toffe avonturen beleven!

'Ja! Het is superleuk om via een verhaal allemaal spannende dingen mee te maken. Maar... dat kan toch ook écht?'

'Nee. Mijn benen doen het ook niet. Ik kan geen echt avontuur beleven zoals in mijn boeken. En ik heb liever dat je me nu alleen laat.'

Samen op avontuur

Rijm vindt het maar niks. Ze wil dat Blink ook een echt avontuur kan beleven. Dus ze maakt een plan. En daar heeft ze haar grote broer Ben/Brom en haar buurmeisje Veer bij nodig. Samen gaan ze op avontuur en ze maken het zo dat Blink ook helemaal mee kan doen. Ze betrekken hem bij alles. En als ze ergens tegenaan lopen, vinden ze een creatieve oplossing. Op geen enkel moment was Blink zielig of een buitenstaander. Hij maakte echt helemaal deel uit van het avontuur. En dat was top.

 

Het goede voorbeeld

Dit boek stelt een goed voorbeeld. Hoe je soms je spel moet aanpassen als je met een handicap te maken hebt. En dat dat helemaal niet erg is. Zolang je samen plezier hebt en niemand wordt buitengesloten is alles goed. Blink (en de lezer) komt er achter dat er prima avonturen te beleven vallen. Ook als je benen het niet doen!

 

Conclusie

Ik ben fan van dit vrolijke, grappige, creatieve verhaal. En ik kan niet wachten om Blink te zien groeien in de volgende delen. Om hem verder in zijn acceptatieproces te zien. Acceptatie van zijn handicap en acceptatie van zijn rolstoel. Ik ben heel benieuwd wat Susan Wallenburg voor ons in petto heeft. 15 augustus 2024 verschijnt het tweede deel in deze serie: 'Brom en de waanzinnige wedstrijd'. Weer prachtig geïllustreerd door Marijn van der Wateren.

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.