Recensie: De Kerstmisaurus trilogie - Tom Fletcher

Vertaald door Lidwien Biekmann

Het verhaal

De Kerstmisaurus

Maak kennis met Willem Tuffer, een 10-jarig jongetje dat helemaal gek van dino’s is. Op school heeft hij het niet altijd makkelijk: het nieuwe meisje in de klas, Brenda Kwel, doet er alles aan om hem het leven zuur te maken. En oh ja, hij zit ook nog in een rolstoel. Maar dan gebeurt er iets magisch… Voor kerst heeft hij namelijk maar één grote wens: een eigen dino! Hoewel de Kerstman voor heel veel cadeaus kan zorgen, lijkt een dinosaurus onmogelijk. Of toch niet?

 

De Kerstmisaurus en de winterheks

Een jaar geleden ontmoette Willem tijdens een ongeloof lijk avontuur zijn wonderlijke vriend, de Kerstmisaurus. Nu keert hij terug naar de Noordpool, waar hij de mysterieuze Winterheks ontmoet. Wanneer Willem ontdekt dat het lot van kerst op het spel staat, moeten hij en de Kerstmisaurus met de Winterheks samenwerken om het kerstfeest te redden...

 

De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen

Je kent de Lieve en de Stoute Lijst van de Kerstman wel, toch? Dit jaar bevat de Stoute Lijst nieuwe namen: Ronnie Halvezool, Irry Tandstra, Marvin Janssen en... Willem Tuffer - de jongen die Kerstmis redde... twee keer zelfs! ALLE KNIPPERENDE KERSTMUTSEN! Maar geen paniek! De Kerstmisaurus heeft een plan om alle kinderen van de Stoute Lijst op de Lieve Lijst te krijgen. Zal dit hem lukken?

 

Mijn leeservaring

Op Instagram vroeg ik of jullie liever losse besprekingen of een combinatie recensie wilden. En de grote meerderheid wilde een combinatie. Ik zal grotendeels ingaan op het eerste deel. In deel twee en drie is de disability representatie minder aanwezig en focussen we voor een deel op andere personages, niet alleen op Willem en zijn gezin.

 

Het verhaal begint met een spannende proloog. En ik schoot gelijk al in de lach. Tom Fletcher gebruikt vaak een vertelstem in zijn boeken. Hij spreekt de lezer toe, en dat vind ik zó leuk. Hij betrekt ze lezers bij het verhaal.

 

Willem en zijn vader Bob, zijn dól op kerst. Ze hebben vele tradities en gaan helemaal los met de kerstversiering. Ookal hebben ze dit jaar niet zo veel geld, Bob doet er alles aan om te zorgen voor een leuke kerst. Toen Willem heel klein was heeft hij een auto-ongeluk gehad. Zijn moeder is door het ongeluk overleden en Willem zit sindsdien in een rolstoel.

 

Behalve die glimmend rode met dino's versierde rolstoel, was hij net als alle andere jongens. Hij ging net als alle andere kinderen naar school, hij keek net als alle andere kinderen tv. Hij vergat net als alle kinderen weleens zijn huiswerk te maken en net als alle kinderen peuterde hij soms in zijn neus en stopte een snotje in zijn mond. Alle andere kinderen op De Kerstroos (zo heette zijn school) waren er zó aan gewend dat Willem in een rolstoel zat dat ze er niet eens meer op letten.

Zijn leven was prima. Hij was gelukkig met zijn vader en het ging goed op school. En toen kwam Brenda Kwel op school... Door een incident en doordat Willem in een roelstoel zit besluit Brenda hem flink te gaan pesten. Helaas gebeurt dit in de echte wereld ook vaak. Mensen in een rolstoel die gepest worden. Puur en alleen omdat het anders is dan anders. Belachelijk natuurlijk. 

Vaak komt pesten ergens vandaan. Elk huisje heeft z'n kruisje en zo ook bij Brenda. Ze heeft het thuis niet makkelijk en reageert dat af op Willem. Gelukkig worden de problemen opgelost en sluiten de twee uiteindelijk vriendschap. En dat is een belangrijk onderdeel van boek twee, De Kerstmisaurus en de Winterheks.

 

De laatste Dinosaurus

De kerstmisaurus is de laatste dino op aarde. De enige in zijn soort. Hij woont op de noordpool bij de kerstman en alle elfen. Iedereen houdt van hem. En hij houdt van hen. Maar toch is hij soms verdrietig. Hij voelt zich anders en alleen. Niemand is zoals hij... Die gevoelens komen overeen met hoe Willem zich soms voelt. En ook al kunnen de twee niet met woorden communiceren, (een dino praat natuurlijk geen Nederlands), ze begrijpen elkaar wel. En de vriendschap die volgt is hartverwarmend. Gelukkig is die vriendschap óók een belangrijk deel in De Kerstmisaurus en de Winterheks.

 

De Kerstmisaurus en de winterheks

In De Kerstmisaurus staan vriendschap en familie centraal. En in De kerstmisaurus en de Winterheks zijn die dingen ook belangrijk. Maar het is allemaal net iets meer. Meer kerst, nog hartverwarmender, nog magischer, etc. Vond je deel 1 leuk? Dan zul je zekerweten van deel 2 genieten. Het is alles wat deel 1 was maar dan nog beter en met iets meer diepgang. En natuurlijk een andere verhaallijn en een nieuw avontuur.

 

De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen

Het derde en laatste deel van deze serie De Kerstmisaurus en de lijst met stoute kinderen viel me een beetje tegen. De kerstmisaurus zelf stond echt centraal in dit verhaal. Heerlijk voor de doelgroep, maar het voldeed niet aan mijn verwachtingen qua disability representatie. De representatie was prima, maar gewoon veel minder aanwezig. We krijgen maar een paar hoofdstukken waar Willem in voorkomt en dat vond ik erg jammer. Al was het verder een vermakelijk verhaal.

 

Boodschap

De mooiste en grootste boodschap is toch wel dat het helemaal niet erg is om in een rolstoel te zitten. Willem is een super leuk kind. Hij gaat gewoon naar school en doet normale dingen. Hij beleeft een heel avontuur (met een dino!!) en zijn rolstoel houdt hem niet tegen. Soms moeten dingen even op een andere manier. Maar het lukt hem prima. Ik vond het heerlijk dat het verhaal niet over Willems rolstoelgebruik ging maar dat het een toevalligheid was. Oh ja, hij zit in een rolstoel. Er werd geen big deal van gemaakt en de dingen die anders gingen dan bij lopende kinderen gingen naadloos in het verhaal over. Het klopte allemaal! Echt fantastisch.

 

Conclusie

Een hartverwarmende kerstige trilogie. Willem beleeft grootste avonturen en zijn rolstoel houdt hem niet tegen. Hij is gewoon een kind net als alle anderen. Behalve dan dat hij een echte dinosaurus als vriend heeft ;) Leuk voor de kids maar stiekem ook heel leuk voor 'grote mensen'. Een must-read voor rond de kerst!