Recensie: De pizzabende - Annet Jacobs

Met illustraties van Sylvie Buenen

Grappig, spannend en heel normaal

Het is vandaag 10 november, dag van de mantelzorg. Vandaag worden door het hele land mantelzorgers in het zonnetje gezet. Zorgen voor een ziek persoon wordt als vanzelfsprekend gezien maar het vraagt een hoop! Riff, het hoofdpersonage uit Pizzabende is ook mantelzorger, een jonge mantelzorger welteverstaan. Hij heeft namelijk een chronisch ziek zusje die veel hulp nodig heeft. En ook al doet hij het met alle liefde, soms is het een beetje lastig...

Ik ben zelf jonge mantelzorger geweest dus dit is een own-voices recensie.

 

Content warning:

Moderate

drugsbende, gevangen worden gehouden voor een paar uur (met goede afloop)

Het verhaal

Riff heeft een bijzonder zusje. Hij moet vaak thuisblijven om voor haar te zorgen. Daarom neemt Riff nooit vrienden mee naar huis. Maar dan ontmoet hij Filoe. Zij heeft iets vreemds ontdekt. Samen bespioneren ze hun broers, die allebei pizzabezorger zijn en verdacht vaak pizza’s naar hetzelfde adres brengen. Wat gebeurt daar? Filoe vermomt zich als pizzabezorger. Ze verdwijnt in het huis en komt niet meer naar buiten… Kan Riff haar redden?

 

Mijn leeservaring

Pizzabende is gemaakt in samenwerking met Stichting Informele Zorg, zij zetten zich in voor (jonge) mantelzorgers. Samen met vrijwilligers en zorgprofessionals helpen ze mantelzorgers gezond te blijven en overbelasting te voorkomen. Mantelzorgers gaan namelijk vaak over hun grens en hebben te weinig tijd en aandacht voor henzelf en hun welbevinden. Soms uit liefde, maar vaak omdat er vanuit gemeenten te veel druk en verantwoordelijkheid op hen wordt gelegd...  

Ik vind het dan ook een mooi initiatief dat een deel van de opbrengst van Pizzabende gedoneerd wordt aan de organisatie Mantelzorg.

 

Lees jij nou liever geen hardcover maar in een ander format? Dan heb ik goed nieuws voor je. Pizzabende is namelijk ook verschenen als e-book en luisterboek

 

Geen gewone jeugd

Riff heeft een chronisch ziek zusje. Hij houdt heel veel van haar, maar schaamt zich soms ook een beetje. Hij houdt school en thuis graag gescheiden. Niemand hoeft zijn thuissituatie te weten. Geen bemoei. Geen bezorgde vragen. Ze redden het prima thuis. Riff,  zijn broer Sep en hun moeder. Samen zorgen ze voor Silver. Doordat hij voor Silver moet zorgen kan hij niet altijd afspreken met leeftijdsgenootjes of doen wat hij wil wanneer hij het wil. Ook maken mensen vaak gemene opmerkingen over en tegen Silver, dus hij durft niemand mee naar huis te nemen. Gelukkig bewijst Filoe dat er ook nog lieve en fatsoenlijke mensen bestaan.

Opgroeien met een ziek familielid doet wat met je. Je moet bijvoorbeeld al jong verantwoordelijk worden. Filoe laat hem zien dat ontspanning en lol ook heel belangrijk zijn en trekt hem mee in een avontuur. Hij kan weer even lekker kind zijn. Dat is iets wat jonge mantelzorgers vaak wordt ontnomen, een gewone jeugd, zonder zorgen.

 

Heel gewoon

Ik vond het mooi hoe gewoon het was dat Silver ziek is. Silver is Silver. Ze kwijlt veel en kan alleen maar soep eten. Maar er werd ook heel goed laten zien wat een mooie warme persoonlijkheid ze heeft. Ik ben blij met de manier waarop Filoe is neergezet. Hoe ze met Silver omging. Waren maar meer mensen zoals zij. Ze sprak tegen Silver, betrok haar bij dingen. Veel mensen zouden haar hebben genegeerd en óver haar hebben gesproken (in plaats van met/tegen haar). Filoe behandelde Silver als een volwaardig mens, want dat is ze ook. Niet kleinerend of betuttelend of infantiliserend. Daar kunnen veel volwassenen nog wat van leren!

 

Jonge mantelzorgers

Zoals ik in de intro al zei is het hoofdpersonage uit Pizzabende een jonge mantelzorger. Maar wat is dat nou precies?

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een gezinslid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Maar liefst 1 op de 5 kinderen groeit op met een zorgsituatie binnen een gezin. – Mantelzorg NL

Annet Jacobs heeft met zes kinderen gesproken, allemaal jonge mantelzorger. Hun ervaringen heeft ze verweven in het verhaal voor een zo goed mogelijke representatie. Ik ben blij dat ze die moeite heeft genomen! Ik ben zelf ook jonge mantelzorger geweest. En ik kan met een gerust hart zeggen dat de mantelzorg rep in dit verhaal dikke prima was.

 

Het kan lastig zijn om een ziek familielid te hebben, en dat werd goed laten zien in het verhaal. Het was voor iedereen vanzelfsprekend dat ze voor Silver zorgden, maar soms was het wel onhandig. Er moet altijd iemand bij haar blijven, en als je net allemaal plannen hebt gemaakt om weg te gaan, moet er iemand afzeggen. Dat kan vervelend zijn en voor frustratie zorgen. Maar ze blijven met alle liefde bij hun zusje/dochter. Je houdt van elkaar dus zorg je voor elkaar, maar soms is het wel een beetje lastig. 

 

Conclusie

Was de verhaallijn realistisch? Nee, niet helemaal. Maar dat hoeft ook helemaal niet. Het is gewoon hartstikke leuk! Naast de gevaren van drugs(bendes) geeft De pizzabende een mooie inkijk in het leven van een jonge mantelzorger. 

Met een pakkende schrijfstijl, korte hoofdstukken en spannende verhaallijn is dit een heerlijk boek voor kinderen vanaf ongeveer 11 jaar. Ik raad hem je dan ook van harte aan!

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Maak jouw eigen website met JouwWeb