Recensie: Hero, de superheldenhulphond - Iris Boter

Met illustraties van Mark Janssen

Het verhaal

Er komt een hond in huis! Eindelijk! Maar Hero is geen gewone hond. Het is een hulphond voor Zoës broertje Victor, want die steekt soms zomaar de straat over of raakt in paniek. Zoë mag hem niet in haar eentje uitlaten. Ze doet het toch. En Hero ontsnapt. Zoë en haar vrienden zoeken overal. Pas na twee dagen ontdekken ze waar Hero is en wat hij in de tussentijd gedaan heeft. Hero blijkt niet zomaar een hulphond, maar een superheldenhulphond!

Een verhaal vol actie, vriendschap en over hoe het is om een gehandicapte broer of zus te hebben. Voor kinderen van 7 jaar en ouder.

 

Mijn leeservaring

Helaas wordt dit boek niet meer gedrukt, hij is nog wel als e-book beschikbaar en te leen als e-boek via de online bibliotheek! Dat is ook waar ik dit boek hebt ontdekt en hoe ik hem heb kunnen lezen. En wat was het genieten, op één woordje in het laatste hoofdstuk na...

 

Hulphondenschool

Het broertje van ons hoofdpersoon Zoë heeft een beperking. Hij kan heel boos worden en raakt soms zo overstuur dat hij van huis weg kan lopen. Nu krijgt hij een hulphond. Een soort oppas en vriend in een wordt er in het boek gezegd. En het boek begint op de dag dat ze de hond gaan ophalen van de hulphondenschool. Hero heeft zijn diploma gehaald en mag nu bij hem komen wonen! Op de school kregen ze nog allemaal uitleg en neemt de begeleider afscheid van de hond. Maar ze zegt dat ze nog een keertje langs zal komen om te kijken hoe het gaat. En dat klopt heel goed met hoe het in het echt ook gaat!

 

Hulphond of huisdier?

Zoë wil al jaren een huisdier. Maar het mocht nooit. En nu hebben ze ineens toch een hond. Ergens vind ze het een beetje oneerlijk. Waarom krijgt haar broertje Victor wel een hond, maar mag zij niet eens een hamster bij wijze van spreken. Maar dan bedenkt ze gelukkig weer dat hij niet zomaar een huisdier heeft gekregen. Hij heeft een hond omdat het nodig is. Omdat de hond hem gaat helpen om zich beter te voelen. Het was mooi om deze worsteling op papier te zien en ook snel opgelost te zien. Ook gelden er ineens allemaal strenge regels voor de hond. Zoë vind het maar zielig maar haar ouders leggen uit dat het nodig is, zodat de hond goed blijft luisteren en gewend raakt aan zijn nieuwe routine.

 

Avontuur!

Eerst mag Zoë Hero de hulphond nog niet alleen uitlaten. Haar ouders zijn bang dat ze het niet goed doet. Alles komt namelijk heel precies. De training stopt niet als een hond zijn diploma heeft gehaald. Die moet je onderhouden! Maar op een dag laat Zoë toch de hond uit omdat ze alleen thuis is en de hond een vaste routine heeft. Maar dan gaat het mis. De hond ontsnapt!! Uh-oh. Gelukkig heeft ze met haar vrienden net een club opgericht. De Dieren-Ridders! En het opsporen van Hero is hun eerste zaak. En het avontuur die de kinderen beleven vond ik ontzettend leuk gedaan. Genieten!

 

Invalide, jakkes

Ik zal het einde niet verklappen. Maar de titel geeft al wel een hint. Hero, de superheldenhulphond. Hero redt iemand! En dat komt in de krant. Helaas staat er in het krantenbericht dat de hond 'de invalide man' heeft gered. En dat is jammer. Invalide is een gedateerde term. Al is hij nooit oké geweest. Dit boek is uitgebracht in 2015, al flink wat jaren terug. Maar toch was ook toen deze term niet acceptabel. Al werd hij nog wel meer gebruikt dan tegenwoordig. Een betere bewoording was geweest 'de gehandicapte man'!

 

Conclusie

Een ontzettend leuk en grappig verhaal vol avontuur. Het leest als een trein en afgezien van de woordkeus in het laatste hoofdstuk ben ik helemaal fan van dit verhaal. het laat goed zien dat een hulphond niet zomaar een huisdier is. En geeft ruimte aan de gemixte gevoelens en emoties van brusjes van gehandicapte kinderen. Ontzettend leuk geschreven door Iris Boter en Mark Janssens vrolijke illustraties maken het af.

Maak jouw eigen website met JouwWeb