Recensie: In mijn hoofd - Sharon Draper

Vertaald door Merel Leene

Een tijd geleden al weer, kreeg ik dit boek cadeau van Monique (@eressea_books). Mijn moeder las het boek gelijk en vond het een prachtig verhaal. Inmiddels heb ik het verhaal ook gelezen en kan ik me alleen maar aansluiten bij wat m'n moeder zei. In mijn hoofd is prachtig!

Het verhaal

Melody heeft een fotografisch geheugen: haar hoofd is net een camera die altijd aanstaat. Altijd. En er is geen delete-knop. Ze is de slimste van haar hele school maar niemand weet het, want ze kan het aan niemand vertellen. Want Melody kan niet praten. Ze kan niet schrijven. Ze kan niet lopen.

Melody wordt er gek van dat ze door de Cerebrale Parese vastzit in haar eigen hoofd, en aan niemand kan vertellen wat ze denkt en voelt. Tot ze iets ontdekt wat haar voor het eerst in haar leven de kans geeft om te praten. Eindelijk heeft Melody een stem. Maar niet iedereen in haar omgeving is klaar om die te horen.

 

Mijn leeservaring

Ondanks het heftige onderwerp leest dit boek als een trein. En dat komt mede door de korte hoofdstukjes. Ik vloog door het boek heen en dacht steeds ah vooruit nog één hoofdstukje dan. En dat werden er altijd meer dan één...

 

Sharon M Draper weet Melody fantastisch neer te zetten. Eindelijk een boek waarin een personage niet zielig is! Geen enkel moment vond ik Melody zielig of had ik medelijden met haar. Ik voelde met haar mee, vond bepaalde situaties rot. Maar nooit zielig. Melody is namelijk een sterke meid die weet wat ze wil! Ze laat zich niet stoppen door haar beperkingen en dat was prachtig om te lezen.

Iedereen gebruikt woorden om zich uit te drukken. Behalve ik. En ik durf te wedden dat de meeste mensen zich niet bewust zijn van de werkelijke macht van woorden. Maar ik wel.

Door de beeldende schrijfstijl kon ik me goed inleven in Melody haar wereld. Ik kan me niet voorstellen hoe frustrerend het moet zijn om niet te kunnen praten. Om mensen te willen waarschuwen maar je lijf niet doet wat je het opdraagt. Het lijkt me echt moeilijk. Maar door dit boek heb ik een beetje een idee gekregen hoe het kan zijn. Draper bindt er geen doekjes om en laat de rauwe waarheid zien. Niet alleen over hoe het is om te leven met Celebrale Parese. Maar ook hoe het is om in de maatschappij te leven met CP!

Het verbaast me telkens weer dat volwassenen ervan uitgaan dat ik ze niet kan horen. Ze praten over me alsof ik onzichtbaar ben en denken kennelijk dat ik te achterlijk ben om hun gesprek te begrijpen.

Schandalig is het, dat we er van uit wordt gegaan dat mensen met CP per definitie ook verstandelijk gehandicapt zijn. Zowel artsen als 'normale' mensen. Dat als je in een rolstoel zit je persé hulp nodig hebt. Of dat je in een rolstoel dus ook een verstandelijke beperking hebt. Het is zelfs míj overkomen. Als ik in mn rolstoel zit, spreken mensen mij niet meer aan. Maar praten ze tegen de persoon die bij me is. En dat terwijl ik prima zelf kan praten. De maatschappij is verknipt en er moet een hoop gebeuren. Zowel in de mindset van mensen als op praktisch gebied!

 

Wat ik vooral mooi vond was dat het verhaal over Melody ging. Niet perse om de CP. Tuurlijk, de CP is een groot deel van Melody. Maar het plot was enorm characterdriven. En zoals jullie weten hou ik daar van! Melody was een compleet personage. Ze had humor, gevatte opmerkingen. Ze houdt van haar familie en weet op school precies wie ze leuk en stom vindt. Ze is Melody. Niet 'het meisje met Celebrale Parese'. En dat vond ik heerlijk. Een compleet personage die toevallig CP heeft en daar mee worstelt. Maar ze heeft ook wensen en dromen en wil net als alle andere kinderen gewoon kunnen meedoen met de rest!

 

Conclusie

In mijn hoofd is een prachtig verhaal met een ijzersterk hoofdpersonage. Ik heb een kijkje in het hoofd van Melody gekregen. Melody heeft me laten lachen en bijna laten huilen. Door de beeldende schrijfstijl kon ik me goed inleven en wilde ik alsmaar doorlezen. Een boek waarin een handicap een grote rol speelt zonder de hoofdrol te hebben. Melody staat in de spotlight met haar droom. Haar CP vormt een lastig opstakel maar ze laat zich niet stoppen. Een compleet personage en een vlotte schrijstijl, wat wil een mens nog meer. Gigantische aanrader!!