Recensie: Heartstopper #1 Nick en Charlie ontmoeten elkaar - Alice Oseman

Vertaald door Niels van Eekelen

Hartverwarmend

Het verhaal

Het afgelopen schooljaar was niet geweldig voor Charlie, maar hij wordt in ieder geval niet meer gepest. Nick, rugbyster van de school, heeft hier en daar wat gehoord over Charlie – de jongen die vorig jaar gedwongen uit de kast moest komen en een paar maanden werd gepest – maar hij heeft nog nooit met hem gepraat. Tot ze naast elkaar in de klas komen te zitten…

Er ontstaat een warme en intieme vriendschap en al snel valt Charlie als een blok voor Nick, ook al weet hij dat hij geen enkele kans maakt. Maar Nick worstelt met zijn eigen gevoelens en hoe dichter de twee naar elkaar toe groeien hoe duidelijker het wordt dat liefde ontzettend onvoorspelbaar en verrassend is.

 

Eerste deel van vijfdelige graphic novel-serie over het leven, de liefde en alles wat ertussenin gebeurt.

 

Mijn leeservaring

Zoals ik al zei lees ik normaal geen graphic novels. Maar ik volgde Alice Oseman al een tijdje op Instagram en was heel benieuwd naar haar boeken. Haar tekenstijl spreekt me enorm aan en ik was dan ook razend enthousiast toen werd aangekondigd dat Best of YA de heartstopper comics zou gaan vertalen. 

 

Ik heb heartstopper volume one deze week in één keer gelezen. Het regende buiten, de wind waaide en ik zat weggekropen onder een dekentje met een kop thee. Misschien lag het aan de omstandigheden, maar ik denk dat het het verhaal was. Het lezen van dit verhaal was als comfort food. Ik voelde me gelijk beter!

Christian: maar Nick is toch niet gay?

Sai: nou ja, weten wij veel.

Otis: hij ziet er niet gay uit. En ik dacht dat hij iets voelde voor dat meisje, die Tara Jones

Mevr Singh: je seksuele geaardheid heeft niks met je uiterlijk te maken. En er zijn meer opties dan alleen homo of hetero zijn. Hoe dan ook, het is niet heel netjes om over iemands seksualiteit te roddelen.

Het was mooi om te lezen hoe Nick worstelde met zijn gevoelens. Oké, mooi is misschien niet het juiste woord. Maar het was heel realistisch geschreven. Ik voelde zó met hem mee. Was hij nou homo?  Of misschien een compleet ander label, maar wat dan? Ik hoop dat hij zijn weg vindt in de volgende delen.

Dat was heel opvallend voor mij. Hoe geïnvesteerd ik in deze personages was. Vanaf de eerste pagina al! Ik voelde zo met ze mee, gunde ze het beste (behalve Ben, hem wilde ik eens flink de waarheid zeggen). Hopelijk komt Tara in het volgende boek ook terug!

 

Er zat een fijn tempo in het boek, niet gehaast, geen slakkengang. Er werd goed de tijd genomen voor details en de emoties van Nick en Charlie stonden centraal.  Dat is nog iets wat me opviel, dit verhaal was volledig character driven. En ik kan niet wachten om te zien hoe het verder gaat met de jongens!

 

De vriendschap, de aarzeling, de onzekerheid en de romantiek. De eerste fase van een relatie is zo bijzonder. De vlinders. Je afvragen, zou die mij ook leuk vinden? Overal een reden achter zoeken. En vaak wordt deze fase een beetje overgeslagen in boeken. Of naar mijn zin niet goed genoeg omschreven. Maar Alice Oseman heeft alle emotie fantastisch weten te vangen in haar illustraties. 

 

Conclusie

Een hartverwarmend verhaal. Dit is echt een boek dat ik keer op keer zal oppakken om me wat beter te voelen. Het LHBTQ+ thema voelde heel natuurlijk (zo hoort het ook!) en de personages spatten van de pagina's. De cliffhanger op het einde was echt níet te doen maar gelukkig is deel 2 inmiddels verkrijgbaar. Vanaf 19 oktober 2021 te koop bij jouw lokale boekhandel.

Als je het nog niet hebt begrepen: Ik ben razend enthousiast over dit boek en raad het iedereen aan. Of je nou queer of hetero bent, 13 of 30, dit boek is GE-WEL-DIG!

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Maak jouw eigen website met JouwWeb