Recensie: Heartstopper #3 Nick en Charlie in de stad van de liefde - Alice Oseman

Vertaald door Niels van Eekelen

Zorgzaam en adorable

Content warning:

Moderate

zelfbeschadiging, eetstoornis

Het verhaal

Parijs, de stad van de liefde! Maar geldt dat ook voor Nick en Charlie?

Charlie had nooit durven hopen dat Nick hem ook leuk zou vinden, maar nu zijn ze officieel een stel. Nick heeft zelfs de moed gevonden om voor zijn moeder uit de kast te komen. Maar nog lang niet iedereen is op de hoogte van zijn geaardheid. Nicks oudere broer weet nog van niks en om nog maar te zwijgen over alle andere vrienden en familie. En dan gaan ze binnenkort ook nog op schoolreis naar Parijs.
Het leven kan soms heel moeilijk zijn, zelfs met iemand van wie je houdt aan je zijde. Hoe serieuzer de gevoelens van Nick en Charlie voor elkaar worden, hoe meer ze elkaar nodig zullen hebben. Op sommige momenten zelfs meer dan ooit.

 

Derde deel van vijfdelige graphic novel-serie over het leven, de liefde, seksualiteit en alles wat ertussenin gebeurt.

 

Mijn leeservaring

Waar boek een en twee nog redelijk onschuldig waren komen er nu toch wel wat serieuzere onderwerpen om de hoek kijken. Zoals voor in het boek namelijk wordt genoemd bevat dit boek vermeldingen naar zelfverwonding en eetstoornissen. Heel erg fijn dat dit vooraf genoemd wordt, dan weten lezers waar ze aan toe zijn.

 

Tegen de picturesque straatjes van Parijs zien we Nick en Charlie dichter naar elkaar toe groeien. Nick begint zich zekerder te voelen in zijn seksualiteit, maar Charlie heeft het moeilijker. Hij twijfelt of het wel zo'n goed idee is dat mensen nu weten dat ze een stel zijn en is ergens toch bang dat hij weer gepest zal worden. Hij heeft moeite met eten en Nick is bang dat Charlie een eetstoornis heeft of aan het ontwikkelen is. Gelukkig gaat hij daar heel lief mee om en staat hij voor Charlie klaar. Ik ben benieuwd hoe dit zich verder ontplooit in deel 4!

 

Daarnaast komt de vriendengroep dit deel veel meer in beeld. Het was heerlijk om door hun ogen een klassenuitje te beleven. Ik heb mijn stedentrip op de middelbare helaas moeten missen in verband met mijn gezondheid. Dus het was heerlijk om de sfeer op deze manier te proeven. De club hebben zo veel lol met elkaar. Vriendschappen groeien hechter en er hangt zelfs wat liefde in de lucht. De scenes op de hotelkamer waren misschien nog wel mijn favoriet, maar het sightseeing was ook heerlijk. Alice Oseman heeft echt de sfeer (van Parijs) weergegeven in haar illustraties en dat vind ik knap gedaan!

 

Conclusie

Een hartverwarmend derde deel over relaties, vriendschappen, opgroeien en lol trappen. De toon is wat serieuzer dan in de voorgaande delen maar er werd heel goed omgegaan met de mental health issues. Nick en Charlie vormen echt een front en dat was mooi om te zien. Ik hoop maar dat Charlie de hulp krijgt die hij nodig heeft en dat Nick zo lief en begripvol blijft. We zullen het zien in deel 4! 

Het vierde deel 'Nick en Charlie hebben elkaar meer nodig dan ooit' ligt sinds 15 maart 2022 in de winkels dus je kan gelijk verder lezen!

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Maak jouw eigen website met JouwWeb