Recensie: Het Avery Shaw-experiment - Kelly Oram

Vertaald door Lia Belt

Het ultieme boek voor de zomer

Zoals jullie misschien wel weten ben ik gek op Cinder & Ella. Ik vond de schrijfstijl heerlijk en de representatie was uitstekend. Heel blij werd ik, toen uitgeverij de Fontein Avery Shaw aankondigde! Ik verwachtte een heerlijke summerread en werd positief verrast dat ook dit verhaal disability representatie heeft! Hoofdpersonage Avery heeft namelijk een sociale angststoornis.

 

Content warning:

Major

paniekaanvallen, depressieve episode, (sociale) angststoornis

Minor

overleden ouder, schunnige opmerkingen

Het verhaal

Het Avery Shaw experiment is een heerlijke en grappige YA-roman van de auteur van Cinder & Ella.

Avery Shaw is al jaren verliefd op haar beste vriend Aiden; ze wacht alleen op het goede moment om hem dat te vertellen. Wanneer Aiden opbiecht dat hij een vriendin heeft, is ze dan ook in shock.

Om over haar gebroken hart heen te komen, besluit Avery voor een schoolproject te onderzoeken of de zeven stadia van rouwverwerking ook gelden voor liefdesverdriet. Maar met wie moet ze dit experiment doen, nu Aiden niet meer met haar wil samenwerken? Gelukkig is daar Aidens oudere broer Grayson. Ineens lijkt deze irritant knappe player dé oplossing voor haar problemen. Of beginnen die nu pas echt?

 

Mijn leeservaring

Als er iemand is wiens schrijven mij altijd in zomerse sferen brengt dan is het Kelly Oram wel. Ik was vergeten hoe geweldig ik haar schrijfstijl vind tot ik de eerste paar regels van Avery Shaw las. Gelijk werd ik het verhaal in gezogen. Als mijn concentratie het toe zou staan had ik hem in een ruk uitgelezen, maar uiteindelijk had ik vier lees-sessies nodig .

 

De twee broers

Ik viel gelijk als een blok voor Grayson. Hij doet wel heel macho macho maar oooooh hij heeft een hartje van goud. Aiden daarentegen vond ik maar een domme koe, echtwaar. Hij gedraagt zich als een rotzak en zit dik onder de plak bij zijn nieuwe vriendin.

Avery needs no man maar het was wel heel lief hoe Grayson er voor haar was. Hij respecteerde haar grenzen maar stimuleerde haar ook om nieuwe dingen te proberen. En als ze dan instemde met iets nieuws stond hij de hele tijd aan haar zijde om haar te steunen *smelt*.

 

De hoofdstukken werden wisselend vanuit Avery en Graysons perspectief verteld. En het was zó leuk om ook te kunnen lezen wat er in Graysons hoofd omging! Want ja, hij heeft schunnige opmerkingen, plaagt haar, doet stoer, maar eigenlijk valt hij als een blok voor Avery. Zijn hoofdstukken voelden heel eerlijk.

 

Wetenschapsclub

Wetenschap, sociale experimenten, romantiek, humor, disability rep. Dit boek heeft het allemaal! Avery is een echte nerd en zit bij de bètaclub. Om zichzelf en Avery te helpen word Grayson ook lid (tot zijn schaamte). Dus een redelijk deel van het boek speelt zich af omringt door nerds. En ooh wat hou ik van die mensen. Een beetje vreemd, maar o zo lief en beschermend. Echt een gezellige bende. Daarnaast voegt het wetenschappelijke element behoorlijk wat humor toe. Dat maakte mede dat dit boek zo heerlijk weglas.

 

Angststoornis

Ja, het boek is mega zoetsappig en cliche, maar dat is precies waar ik zin in had. Een fun, fluffy verhaal. Maar het bevat ook zeker een serieus element. Naast alle humor en het intrigerende onderzoek was Avery's angststoornis een rode draad door het verhaal.

Avery kreeg een paar jaar geleden de diagnose sociale-angststoornis. Haar angsten waren zo verlammend dat ze niet meer naar school kon. Nu slikt ze medicijnen waardoor ze wel naar school kan.

 

We love to see casual disability rep. Maar ik heb zelf geen ervaring met angststoornis dus heb geen idee of de representatie goed was. Ik hoop dat er geen schadelijke stereotypen inzaten. Maar daar kan ik dus niks over zeggen. Het was niet zo overduidelijk dat het mij opviel, maar ja ik kan er natuurlijk makkelijk overheen hebben gelezen omdat ik er geen ervaring mee heb.

 

Conclusie

Als je op zoek bent naar een fluffy verhaal dat je aan het lachen maakt is dit het boek voor jou! Een sociaal experiment, een hunk, een groepje nerds, schunnige opmerkingen en heel veel humor. 

Ik kan niet wachten om Het Libby Garrett-project te lezen. Deze verschijnt 25 oktober 2022!

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.