Recensie: Hoe dan ook - Kara McDowell

Vertaald door Els van Son

Het boek waarvan je niet wist dat je het nodig had

Ik las eigenlijk nooit boeken gerelateerd aan het seizoen. Maar dit jaar was ik vastbesloten een aantal kerstige boeken te lezen. En hoe dan ook van Kara McDowell kon natuurlijk niet ontbreken. Vandaag vertel ik je wat ik van dit boek vond. Bedankt uitgeverij Moon voor het toesturen van een exemplaar.

 

Het verhaal

De gemiddelde persoon neemt zo'n 35.000 beslissingen per dag. Dat zijn er ongeveer 34.999 te veel voor Paige Collins, die elke keer weer bang is dat ze de verkeerde keus maakt. Wat als het haar bestemming is om een beroemde kunstenaar te worden, maar ze haar talent verspilt en voor drama kiest? Wat als er een koolmonoxidelek is in het kunstlokaal, en iedereen dood neervalt? (Heftig, maar mogelijk!)

Niet zo gek dus dat Paige als ze moet kiezen tussen twee lastminute opties voor haar kerstvakantie, verlamd raakt door de angst dat ze de verkeerde optie kiest. Moet ze met haar beste vriend (en stiekeme crush) Fitz meegaan naar het romantische vakantiehuisje van zijn familie in de bergen? Of moet ze met haar moeder meegaan naar New York, een stad waar Paige haar hele leven al over droomt?

Op het moment dat Paige ongeveer ontploft van de keuzestress, grijpt het lot in. Paige glijdt uit op een gladde supermarktvloer en vanaf dat moment leidt ze twee parallelle levens. In het ene vertrekt ze naar New York, een stad waar ze verliefd op wordt... en waar ze valt voor de charmes van haar onverwachte stadsgids. Het andere leidt naar de bergen waar Paige eindelijk een kans lijkt te hebben bij Fitz... tot haar angsten alles dreigen te verpesten.

Voordat Paige haar happy ending kan beleven moet ze haar angsten zien te accepteren én overwinnen. En ze zal moeten inzien dat je niet perfect hoeft te zijn om liefde te verdienen.

 

Mijn leeservaring

Een boek met twee verhaallijnen schrikt me normaal een beetje af. Het kan zó verwarrend zijn. Gelukkig had ik totaal geen moeite met de parallelle levens van Paige. Bovenaan elk hoofdstuk staat namelijk over welk leven het gaat, waar ze is en hoe laat het is. Daardoor was het super duidelijk en totaal niet verwarrend. Ook werden de hoofdstukken afgewisseld. Leven één en leven twee waren om en om. Voor sommige lezers zal dat super irritant zijn, elk hoofdstuk eindigt in een cliffhanger. Maar ik vond het wel leuk. Zo bleef het spannend en wilde ik alsmaar doorlezen.

 

Ik heb zelf geen angststoornis of paniekstoornis zoals Paige. Maar ik vond het een indrukwekkend verhaal. Ik heb van vrienden met anxiety gehoord dat de representatie top is, en het kwam mij realistisch over. Het voelde zo oprecht! 

Hoe dan ook is een verhaal waarvan ik niet wist dat ik hem nodig had. Mental health + kerst + alle cliché romcom dingen = geweldig boek. I love it!!! Was ik het eens met Paige haar beslissingen? Nope. Maar ik leefde zo met haar mee. Heb regelmatig geschreeuwd als de personages dom deden zovan neeee sukkel doe dat nou niet!!! Maar ik heb ook veel gelachen. De humor in dit boek is on point!

Paige maakt groei door. En daar hou ik van. Ze leert meer over zichzelf. Over keuzes maken. Vriendschap en liefde. De relatie tussen haar en Fitz was mijn favoriet. #TeamFitz. Maar verder zal ik niks verklappen. Ga het boek zelf maar lekker lezen en geniet!

 

Conclusie

Hoe dan ook is een oprecht en eerlijk verhaal. Ja, het bevat veel cliché romcom/kerstfilm momenten. Maar dat vond ik juist heerlijk. Met sympatieke personages, paralelle werelden, humor en het ultieme kerstgevoel is dit boek zeer geslaagd en ga ik hem volgend jaar rond kerst zeker herlezen!

 

 * Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Maak jouw eigen website met JouwWeb