Meer gelukkig dan niet - Adam Silvera

Vertaald door Tine Poesen

Hoe bepalend is het verleden voor je geluk?

Sinds bekend werd dat Clavis de boeken van Adam Silvera zou vertalen, kijk ik al uit naar dit boek. Ik zag op bol.com staan dat het boek pas in juli 2019 uit kwam. Dat was nog zó lang wachten...
Ik hield de instagrampagina van Clavis in de gaten. Wanneer zou de omslag bekend worden gemaakt?? Toen ik de omslag zag was ik op slag verliefd. Zou het verhaal net zo mooi zijn als de buitenkant? Geluksvogel die ik ben mag ik het boek recenseren. Dus heel erg bedankt Clavis uitgeverij!

 

Content warning:

Major

homofobie, zelfmoordpoging, zelfmoord, overleden ouder (zelfmoord), rouwproces

Moderate

huiselijk geweld, mishandeling, kindermishandeling, bloed, pesten, racisme

Minor

alcohol, drugs, vloeken

Het verhaal

De zestienjarige Aaron heeft het moeilijk. Na een familiedrama is hij vergeten hoe het voelt om gelukkig te zijn. Tot hij Thomas ontmoet. Eindelijk durft hij te vertellen over zijn verleden en te dromen over zijn toekomst. Maar daarbij leert Aaron ook dingen over zichzelf die zijn leven ingewikkeld maken, en die nieuwe pijn met zich meebrengen. Hij vestigt zijn hoop op een revolutionaire ingreep die zijn geheugen kan resetten. Maar tegelijk is hij bang om te vergeten wie hij werkelijk is ...

 

Mijn leeservaring

In het boek volgen we Aaron. Aaron woont samen met zijn moeder en broer in een super kleine ruimte. Financieel en emotioneel hebben ze het zwaar. Aaron heeft slechte herinneringen aan zijn verleden, aan zijn vader. Hoe kan hij nou verder leven met al die schuldgevoelens.
Hij heeft een vriendin, een vriendengroep. Waarom is hij niet écht gelukkig?
Dan ontmoet hij Thomas. De jongen wiens toekomst een groot vraagteken is. Samen gaan ze op zoek naar een doel. Wat willen ze later zijn. Wíe willen ze later zijn?

 

Het verhaal is opgedeeld in vier delen. Deel 1, gelukkig, en deel 2, anders gelukkig, spelen zich af in het hier en nu. Deel 0, ongelukkig, bevat flashbacks naar Aaron zijn verleden. In dit deel krijgt het verhaal een compleet andere wending. Deel 3, minder gelukkig dan eerst. Een mooie afsluiting van het verhaal.

 

Een vraag die door mijn hoofd spookte tijdens het lezen was: hoe bepalend is je verleden voor je geluk van nu? Ik heb hier over nagedacht, er zelfs dingen over opgezocht. De antwoorden zijn tegenstrijdig. Maar ik denk dat je zelf je geluk bepaalt. Het is maar wat je er zelf van maakt.

 

Conclusie

Meer gelukkig dan niet was een vlot lezend boek die heftige onderwerpen aansnijdt. Precies zoals we gewend zijn van Silvera. Denk aan dood, worstelen met je (seksuele) gevoelens, familie en vriendschappen. Een aanrader voor iedereen die ook wel eens worstelt met zijn of haar gevoelens of verleden.

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet