Recensie: Snap de hint, Dani Brown - Talia Hibbert

Vertaald door Els Brevink

Hilarisch & teder

Toen ik Zoek het uit, Chloe Brown las ben ik helemaal verliefd geworden op Talia Hibbert's schrijfstijl. Snap de hint, Dani Brown was dan ook een feestje om te lezen. Er was aandacht en ruimte voor serieuze onderwerpen maar ik heb in maanden niet zoveel hardop gelachen om een boek!

 

Content warning:

Major

seksuele content, paniekaanvallen, angststoornis

Moderate

overleden ouder, rouwproces

Minor

vloeken, aanrijding, vreemd gaan, bifobie

Het verhaal

Danika Brown weet wat ze wil: zakelijk succes, bekendheid en casual seks om de stress te verlichten. Van romantiek wil ze niks weten. Als bewaker en ex-rugbyspeler Zafir Ansari haar redt bij een mislukte brandoefening, gaat een video viral en het hele internet shipped #DrRugbae. Dani wil graag met hem het bed induiken, maar absoluut geen relatie. Het enige wat ze van hem wil is casual seks. Zaf blijkt echter een hopeloze romanticus te zijn…

 

Mijn leeservaring

Op het moment dat ik deze recensie typ heb ik inmiddels alle drie de boeken uit de zussen Brown-serie gelezen en ik moet zeggen dat Dani denk ik mijn favoriet is. Ik herkende me wel wat in Chloe, aangezien we deels met dezelfde gezondheidsproblemen kampen. Maar Dani's (werk)houding kwam me bekend voor. Dani houdt van studeren, ze is gepassioneerd en kan zich helemaal in haar projecten storten. De tijd vergeten, niet eten of drinken, compleet van de aardbodem verdwijnen omdat ze zo in haar werk zit. Niet helemaal gezond natuurlijk, want je hebt eten en slaap nodig. Maar ik herkende me er wel in. Ze laat zich niet rondcommanderen en heeft haar mening klaar. 

Zafir bewondert die kwaliteiten in Dani maar hij wil ook dat ze voor zichzelf zorgt. Hij herinnert haar te eten, zorgt dat ze pauzes neemt. Eerst was ze daar niet van gediend maar haar muur brokkelde langzaam af en ze liet hem binnen. Liet hem voor haar zorgen.

 

Littekens uit het verleden

Dani is in het verleden bedrogen. Haar ex is vreemdgegaan en dat heeft zijn littekens achtergelaten. Het was mooi om te zien hoe ze hiervan begon te helen. Zafir liet haar zien dat het ook anders kan. Dat ze waardig is als mens, compleet met al haar eigenschappen, kwaliteiten en quirks. 

Zafir heeft zelf ook geen makkelijk verleden. Hij is zijn broer en vader verloren in een auto-ongeluk. Hij raakte zwaar depressief en werd gediagnosticeerd met een gegeneraliseerde angststoornis.

Mensen denken dat een gegeneraliseerde angststoornis ervoor zorgt dat je altijd zenuwachtig bent, en dat kan zo zijn. Maar niemand heeft het er ooit over hoe kwaad het je maakt. Uiteindelijk vervaagde die woede en daarna was ik... niets. Een heel, heel lange tijd was ik niets.

Romans lezen als therapie

Zafir las veel liefdesromans, daarin gaat het immers over emotie. De boeken gaven hem hoop. Dat als hij maar hard genoeg werkte om zijn emoties weer te claimen, dingen te verwerken, hij een gelukkiger einde voor zichzelf kon creëren. Dat hij weer kon gaan leven. En dat is precies wat hij heeft gedaan. Met veel therapie, tijd en hard werk heeft hij zijn leven weer kunnen oppakken. Maar hij wilde geen professioneel rugby meer spelen. Dus is hij zijn eigen non-profit gestart. Met Tackle It leert hij  jongens hun emoties op een gezonde manier te uiten. Buiten de beperkte opties van giftige mannelijkheid. Het was heerlijk om te lezen over een man die zijn emoties omarmt en op een gezonde manier uit. Daarnaast is hij ook gewoon een hopeloze romanticus, mijn favoriet.

(Even terugkomend op die quote, Dani haakt er gelijk op in dat je altijd iets bent, ook al voel je je ellendig en chagrijnig of wat dan ook, je bent altijd iets.)

 

Favoriete scène

Het voelt een beetje stom om te zeggen, maar mijn favoriete scene speelt zich af op de stoep. Zafir krijgt een paniekaanval maar wat me zo ontroerde was Dani's reactie. Toen Dani leerde dat Zaf met een angststoornis en paniekaanvallen kampt, heeft ze gelijk research gedaan. Voor haar eigen informatie, leergierig als ze is, maar ook zodat ze Zaf kan steunen. Ze kan de paniek niet wegnemen, maar ze kan er voor hem zijn en het op z'n minst niet erger maken.

'Ik ben gewoon... Ik moet gewoon...'

'Vertel me dat later maar. Nu moet je eerst doen wat je moet doen. ... Laat het me weten als ik kan helpen. En anders mag je me negeren. Ik blijf gewoon hier.'

Hij slikte hard. 'Maar ik ben in orde. Dit is prima. ... Je hebt gelijk. Niet in orde. Helemaal niet in orde.'

'Nee. Maar niemand kan altijd in orde zijn. Dus we blijven hier terwijl jij het druk hebt met niet in orde zijn. We gaan pas door als dat klaar is en dat is prima.'

Humor

Naast de serieuze onderwerpen en scenes bevat dit boek ook enorm veel humor. Danika's humor is zo droog, sarcastisch en soms wat duister. Heer-lijk. Zoals ik in de intro al zei heb ik in maanden niet zoveel hardop gelachen. De chemie tussen Zafir en Dani spatte van de pagina's. Ze hadden humor, vulden elkaar aan, waren eigenwijs, gepassioneerd; in het algemeen en in de slaapkamer, haha. (Sla hoofdstuk 12 en 16 over als je geen spicy scene's wil). De wereld shipt #DrRugbae en ik sluit me daar graag bij aan. Wat een stel!

 

Conclusie

Als ik de concentratie had zou ik het boek in één zitting lezen. Een fijne schrijfstijl, tempo, heerlijke personages. Ik kan niks zeggen over de representatie in dit boek omdat ik geen van de identiteiten deel. Maar als ik de bloggers met angststoornis mag geloven was de representatie op dat gebied uitstekend!

Als je op zoek bent naar een verhaal met biseksueel hoofdpersoon, een flinke dosis humor, passie en groeiende genegenheid dan moet je dit boek absoluut lezen!

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Maak jouw eigen website met JouwWeb