Recensie: Wat wist ik van liefde? - Ingrid Vandekerckhove

Het verhaal

Lou wil altijd goeddoen, voor iedereen. Maar daarbij verliest ze zichzelf uit het oog. Als ze niet alleen een eetstoornis ontwikkelt, maar haar vriendin ook nog ziet kussen met de jongen op wie zij stiekem verliefd is, is het voor haar genoeg geweest. Ze wil weg. En dat gebeurt ook. Als ze met haar ouders en haar zus Vivi in de Normandische badplaats Trouville-sur-Mer is, kijkt Lou in het hotel naar een oude foto en wordt ze terug in de tijd gezogen. Plots zit Lou in het Frankrijk van de negentiende eeuw, te midden van intriges en romantiek. Ze leert er Otto kennen...

Een romantische coming of age met een vleugje magisch realisme. Voor young adults die houden van vroeger en nu.

 

Mijn leeservaring

Dit boek zou iets te maken hebben met tijdreizen en het hoofdpersonage heeft een verstoorde relatie met eten. Meer wist ik eigenlijk niet voor ik in het verhaal begon. En ik ben verrast!

 

Wisseling

Het begin van het verhaal was behoorlijk verwarrend voor me. Er werd steeds gewisseld tussen wat de hoofdpersoon op dat moment beleeft en dingen die ze heeft opgeschreven. De belevenissen zijn in de derde persoon/alwetend schrijver. De geschreven dingen staan in de ik-vorm. (Het ziet er uit als normale tekst, geen handschrift.) Soms wisselde het meerdere malen op 1 pagina en daardoor kwam ik er moeilijk in. Maar dat kan heel goed aan mijn eigen hoofd hebben gelegen.

 

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Naast de focus op Louise haar zelfbeeld en eetstoornis is er een verhaallijn rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het wordt redelijk vaag gehouden. Maar als lezer heb je wel door dat de vriendin van Louise iets heel naars is overkomen. Hoe Louise en haar vriendin met deze informatie omgingen was heel verschillend. En dat zorgde voor een bijzondere dynamiek.

 

Lessen uit de tijd

In het tweede deel kwam het verhaal wat meer tot leven voor mij. En daar kwam ook het magisch realisme om de hoek kijken. Louise beland namelijk in een andere tijd. In het verleden. En de dingen die ze daar leert helpen haar op weg met haar eigen problemen. Ze begint dingen anders te bekijken. Ze leert over vriendschap, loyaliteit, eenzaamheid en uiterlijk vertoon. Ze krijgt nieuwe inzichten over het leven op de middelbare school en haar zogenaamde 'vriendschap'.

 

Eetstoornis

Dit boek is dun. Maar het bevat een hoop. De eetstoornis was netjes door het verhaal geweven. De hatelijke opmerkingen, het geknijp en getrek aan haar lijf. Het tellen van calorieën. Het overgeven. De jaloerse of wraakzuchtige gedachten. De walging als ze haar spiegelbeeld ziet. Ik weet zelf niet hoe het voelt om op deze manier een verstoorde relatie met eten te hebben. Maar de lessen dit boek vertelt zijn goed neergezet.

Ze knijp haar vingers dicht, verfrommelt het papier tot een prop. Ze schaamt zich voor zichzelf. Want nu doet ze hetzelfde met haar woorden als met haar eten. Ze kropt, propt en braakt het uit.

Groei

Was dit boek helemaal mijn smaak? Nee. Ik merk dat magisch realisme niet helemaal mijn subgenre is. Maar ik kon me verplaatsen in Louise en snapte waarom ze bepaalde keuzes maakte. Ook al had ik zelf hele andere beslissingen genomen. De groei die Louise doormaakt vond ik wel erg snel. Ja, ze is weg van school. Ja, ze beland in een compleet andere tijd. Maar om gelijk zó te groeien op persoonlijk vlak voelde een beetje onrealistisch. Misschien als het verhaal langer was geweest, ik er minder moeite mee zou hebben. Het voelde voor mij wat abrupt. Maar ik ben wel heel blij dát ze zo groeit en meer zelfinzicht krijgt. Want Louise is een lieve meid. Ze zit alleen mega in de knoop en weet niet zo goed wie ze zelf is. Ik hoop dat Louise en mensen die zich in haar herkennen steeds meer hun eigen ik mogen vinden.

 

Conclusie

Was dit mijn boek? Nee niet helemaal. Maar ik raad hem je van harte aan als je eens een kijkje in het hoofd wil nemen van een meisje met een eetstoornis, houdt van magisch realisme en zin hebt in een niet al te dik boek. Ik ben onder de indruk van hoe veel er in zo'n kort verhaal is gestoken!

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Maak jouw eigen website met JouwWeb