Recensie: Een kerst om te kussen - Alison Cochrun

Vertaald door Erika Venis

Het verhaal

Ellie heeft het perfecte leven: ze is gelukkig, heeft een droombaan en op kerstavond een ontmoeting met haar droomvrouw. Maar helaas… Na een onenightstand en haar ontslag weet Ellie niet meer wat te doen. Ze gaat werken in een café en valt al snel in een sleur. Totdat Andrew, de eigenaar, haar een aanzoek doet voor een verstandshuwelijk om zo Ellies financiële en Andrews familieproblemen op te lossen. De familieproblemen beginnen hier echter pas voor Ellie wanneer ze erachter komt dat haar droomvrouw Andrews zus is! Dat wordt een awkward kerstdiner…

'Een kerst om te kussen' van Alison Cochrun is een heerlijke feestelijke romcom. Eerder verscheen van haar hand ook 'Het charmeoffensief'.

 

Mijn leeservaring

 

Voelde het een beetje gek om eind oktober al een kerstig boek te lezen? Yup. Heb ik genoten? Ooooooh ja!!!
Ik ben (bijna) helemaal verliefd op dit verhaal. Ik zal maar gelijk verklappen wat ik stom vond, dan kunnen we het hebben over de leuke dingen. Ik heb een hekel aan mensen/personages die vreemd gaan. En in dit verhaal gingen er nogal wat mensen vreemd en het was super messy. Ik snapte het soms wel een beetje, maar ik vond het alsnog stom en vervelend :(
 

Diversiteit met Hallmark vibes

Dat gezegd hebbende; wat was dit een heerlijk verhaal. De marketing beloofde dat het zou lezen als een hallmark kerstfilm en dat was absoluut waar. Lekker dramatisch, voorspelbaar, kerstige activiteiten, familie, SNEEUW. Maar dit boek was meer dan dat. Want waar die films super witte, cis, hetero neurotypische personges hebben, barstte dit boek van de diversiteit.
 
Andrew & Jack hebben een Koreaanse moeder en Amerikaanse vader, hun beste vriend Dylan is non-binair. Ellie heeft een (onbehandelde) angststoornis, is demiseksueel en Jack is een butch lesbian met ADHD. Zoals ik zei, lekker divers. 
De ADHD rep in dit boek stond niet op de voorgrond maar er zaten zulke goede stukken in. Zoals er een hekel aan hebben aan als mensen zeggen wat je moet doen, zelfstandig en onafhankelijk willen zijn. Het gevoel hebben dat iedereen je ziet als de mislukkeling; de flop van de familie.

Sommige mensen worden geboren in gezinnen die ze verdienen en sommige mensen zijn daar hun hele leven naar op zoek.

Bindingsangst

Ook Ellies gegeneraliseerde angststoornis werd goed op papier gezet. Ze heeft daarbij bindingsangst en gigantisch faalangst. En dat had natuurlijk zijn weerslag op haar relaties en specifiek haar relatie met Jack. Waar ik meestal een hekel heb aan de third act break-up, vond ik hem hier werken. Beide vrouwen hebben zo'n angst om een relatie aan te gaan, dat het heel logisch was dat er een break-up plaatsvond. Het paste binnen de character arc! Ik zal verder niks verklappen over het hoe en waarom. Maar het voegde voor mij echt iets toe aan het verhaal.
 

Demiseksualiteit

Ik hou er van hoe respectvol Jack was naar Ellie. Hoe ze haar seksualiteit serieus nam en wilde wachten met intimiteit tot Ellie het ook wilde.  Hoe de demisekualiteit in dit boek werd neergezet was prachtig. Ja, je hebt een diepe emotionele band nodig voor je fysieke aantrekkingskracht tot iemand voelt. Maar die band kan soms wel heel snel ontstaan. Je hoort het niet vaak in media (sowieso is demi rep zeldzaam), maar daarom kan het nog wel bestaan! Ik vind het mooi hoe divers de demisekuele experience is. En dat Alison Cochrun twee hele verschillende kanten in haar twee boeken heeft laten zien. 
 

Flashbacks

Tenslotte wil ik nog even praten over de soortvan flashbacks. Ellie en Jack hebben het jaar ervoor 1 dag samen doorgebracht. Heel romantisch in de sneeuw met de schattigste meet-cute in een boekwinkel.  Die dag had alleen geen happy ending. Ze braken elkaars hart... en om dat verlies te verwerken heeft Ellie de gebeurtenissen een beetje geromantiseerd en als comic afleveringen online gezet. Die comics krijgen we helaas niet te zien. Maar het verhaal wel. Af en toe lees je een aflevering. En stukje bij beetje kom je er achter wat er die dag nou is gebeurd. En ik vond het zo leuk om die flashbacks te lezen, om de vrouwen beter te leren kennen en het verschil te zien tussen toen en nu!! Wel hoop ik dat iemand ooit nog eens de comics maakt want ik ben heel benieuwd naar Ellies tekenstijl, haha.
 

Conclusie

Een heerlijk kerstig verhaal waarin helaas wordt vreemdgegaan door meerdere mensen. Het was behoorlijk messy. Maar ik heb onwijs genoten van de Hallmark vibes, de diversiteit en alle geweldige representatie. De demiseksualiteit en de ADHD waren vooral erg speciaal voor mij. Ik zal dit boek koesteren.
 
* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.