Recensie: Spoiler alert - Olivia Dade

Vertaald door Erica Disco

"Ik wil dat er iemand van me houdt en naar me verlangt. Niet vanwege mijn omvang, niet ondanks mijn omvang, maar vanwege MIJ. "

Pas nadat ik dit boek uit had, kwam ik er achter dat het een soort fanfictie verhaal is? Dat hoofdpersoon Marcus gebaseerd is op iemand uit de Game of Thrones saga. Dit was mij niet opgevallen, maar ik heb de serie niet gezien en ook de boeken zijn mij onbekend. Dus waar velen een ongemakkelijk gevoel kregen, heb ik gewoon van dit verhaal genoten! Toch pakte dit boek anders uit dan ik had verwacht. En dat lag voornamelijk aan mijn verwachtingen.

 

Content warning:

Major

fatphobia, bodyshaming, emotionele mishandeling (door ouders), validisme, seks scene's

Minor

seksisme, seksueel grensoverschrijdend gedrag

Het verhaal

Spoileralert' van Olivia Dade is een heerlijke rom-com over April, die haar fan fiction en cosplay-hobby voor iedereen verborgen houdt. Als ze besluit een foto te posten waarop ze verkleed is als een personage uit een populaire tv-serie, gaat ze viral, zowel bij supporters als bij haters die reageren op haar plus-size. Maar als Marcus, de hoofdrolspeler uit de serie en stiekem ook een anonieme fan fiction-schrijver, haar foto en de negatieve reacties ziet, besluit hij haar op date te vragen. De date verloopt rampzalig, maar dan blijkt dat ze elkaar al beter kennen dan gedacht.

 

Mijn leeservaring

Zoals jullie weten ben ik gek op contemporary verhalen en de laatste tijd lees ik wat meer (new)adult romance. Spicy scene’s zijn niet mijn favoriet, en ik was niet voorbereid op de hoeveelheid spice in dit verhaal! Ik had graag iets meer lieve momenten gezien en iets minder spicy scene’s. Maar dat is een kwestie van smaak. Als ik wist dat er zo veel pikante scene’s in zaten, had ik mijn verwachting kunnen aanpassen en was mijn leeservaring iets positiever geweest.

 

Fan-fictie

Een element dat mij wel enorm aansprak was de wereld van fanfictie. Beide personages schrijven fanfictie en zijn online goeie vrienden. De fanfic fragmenten, de gesprekken op het forum, het voegde voor mij echt wat toe. Het liep deels parallel aan het verhaal maar gaf vooral inzicht in de diepere motieven en gevoelens van onze hoofdpersonages. En daar geniet ik van.

 

Dyslexie

Marcus heeft dyslexie, en dat was de voornaamste reden dat ik dit boek wilde lezen. Disability rep, yes please! Helemaal omdat je voor mijn idee niet vaak boekige mannen ziet met een disability.

Marcus is altijd al heel slecht door zijn ouders behandelt wat betreft zijn dyslexie. Zij gaven (en geven) hem het gevoel dat hij dom, lui en nutteloos was. Dat hij best gewoon zou kunnen lezen, als hij maar harder zijn best deed. En daar worstelt hij nog steeds mee. Zijn gevoel van eigenwaarde wordt door het boek wel wat beter. Maar ik had graag een grotere verandering gezien. Dat hij verder zou komen in zijn reis (hij is al bijna 40). Daarnaast had ik graag gezien dat hij zoiets kreeg van ‘Ik mag er zijn, en naast de moeilijkheden brengt de dyslexie mij ook fantastische kwaliteiten en eigenschappen’. Ik had graag gezien dat er verschillende kanten van de dyslexie werden beschreven, want het is zo veel meer dan letters husselen! Er werd twee keer wel kort genoemd dat zijn brein anders in elkaar steekt, maar meer ook niet. De representatie was niet incorrect, maar ik had graag méér gezien. Wel vond ik het mooi dat werd getoond hoe Marcus gebruikt maakt van hulpmiddelen en daardoor zijn plezier voor lezen heeft gevonden.

 

April stelt grenzen

April is dik, intelligent en heerlijk nerdy. (Ik vond de stukjes over grond bijzonder fascinerend?!) April houdt van haar lijf, heeft er geen moeite mee. En dat was heerlijk om te zien. Geen schaamte, geen dieetzooi, geen behoefte om te veranderen. En dat was ook de intentie van de auteur. Een liefdesverhaal met een dikke vrouw die begeerd wordt. Een happy ending. Helaas zijn haar ouders mega fatfobisch en krijgt ze steeds te maken met fatshaming. Van haar bloedeigen familie… Daar worstelt ze wél mee. Wat moet ze er mee aan? Het kiezen van je eigen weg is dan ook een belangrijk thema in dit boek. De gesprekken die April en Marcus hadden over vergeving, doen wat je gelukkig maakt en de vraag mag/kan je contact met je ouders verbreken? vond ik heerlijk. Deze invalshoek zie ik niet vaak in boeken maar ik vond het heel goed en gezond om te zien hoe ze hun grenzen aangaven en die ook bewaakten. Meer van dat alsjeblieft, dankjewel.

 

 

Tenslotte: Ik ben ontzettend benieuwd naar het vervolg. (verschijnt als e-book op 15 maart 2023 en als paperback op 12 april 2023). In All the feels volgen we Marcus’ beste vriend Alex, die ADHD heeft. Ik ben heel benieuwd naar de disability rep, zullen de positieve kanten van een neurodivergent brein dit keer wél belicht worden? Ik ga het lezen en laat het jullie weten. Hou mijn blog en Instagram in de gaten!

 

Conclusie

Spoiler alert was een behoorlijk spicy verhaal met emotionele diepgang. Het kwam absoluut niet overeen met mijn verwachtingen, maar ik heb desondanks genoten. Het einde was ietwat abrupt, en ik baal van het gat tussen het laatste hoofdstuk en de epiloog, maar ik hoop dat dat een klein beetje wordt opgevuld in deel twee. De fanfictie fragmenten, flashbacks en forumchats voegden voor mij echt iets toe en brachten wat comic relief om de zwaardere gesprekken te balanceren.

Wat betreft de dyslexie representatie: het was goed, maar had beter en vollediger kunnen zijn. Toch zou ik dit boek wel aanraden, maar check de trigger warning en als je niet van spicy houdt, kun je deze denk ik beter overslaan…

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Maak jouw eigen website met JouwWeb