Recensie: Joep! - Mark Haayema

Met illustraties van Wouter Tulp

Joep krijgt weer niet de kans om te zeggen wat hij zeggen wil. De gekkeschapenziekte… Wat een onzin!

Het verhaal

Joep stottert, vooral als hij zich druk maakt, en dat is best lastig als je iets heel belangrijks wilt vertellen. En weet je wat helemaal vervelend is? Als je vrienden ongeduldig zijn en steeds je zinnen proberen af te maken. Gelukkig is Dirk net in de wei naast hem komen wonen, en hij wil best wel naar Joep luisteren.

 

Mijn leeservaring

In 2013 is dit verhaal al eens uitgegeven bij Gottmer Kinderboeken. En nu heeft het zijn thuis gevonden bij Rubinstein. Ik had al wel eens van dit verhaal gehoord, maar hem nog nooit gelezen. Ik wist dat het queer was, en dat Joep stotterde. Maar ik was niet voorbereid op HOE LIEF dit boek is!

Mark Haayema heeft toegankelijke schrijfstijl en ik werd gelijk het boek ingezogen. Het bevat humor en door de korte zinnen en stukjes dialoog vlieg je er door. Maar die illustraties van Wouter Tulp?! Wauwwwww. Zo ontzettend zacht en lief. En zo veel emotie als hij in zo’n schaapje weet te leggen. Ik vind het knap.

 

Stotteren

Ik stotter zelf niet, mensen in mijn omgeving wel. Maar ik vond de les  die werd getoond heel waardevol. Niks is zo irritant als mensen die je steeds in de rede vallen. Wanneer iemand niet uit hun woorden komt, geeft dat jou nog geen vrijbrief om in te breken. Als het een keer is, kun je soms een suggestie doen van bedoel je dit? Maar bij mensen die stotteren is dit geen optie. En je zag ook goed wat het met Joep deed, dat niemand hem liet uitpraten. Hij is verward, hoe komen ze daar nou bij?! Dat is helemaal niet wat ik wil zeggen! Maar vooral verdrietig, dat niemand het geduld kan opbrengen om hem uit te laten praten.

En dat is een les die we allemaal ten harte kunnen nemen. Heb wat meer geduld met mensen.

Joep krijgt het ineens heel warm onder zijn schapenvachtje. ‘Ik bè-bè-bè-bèn…’ Dirk luistert aandachtig, zonder Joep in de rede te vallen.

Lieve boodschap

Gelukkig is zijn nieuwe buurschaap wél geduldig. Hij laat Joep rustig uitpraten, en als het niet lukt wordt hij niet boos of gefrustreerd. Er is geen druk. En dat was heerlijk. Waren er maar meer mensen zoals Dirk! Heb respect, heb geduld. En toen de aap dan eindelijk uit de mouw kwam (of het schaapje uit de kast, lol) reageerde iedereen heel verbaasd. Huh? Alles wat zij hadden ingevuld, klopte niet. Máár, ze waren vervolgens wel heel enthousiast en liefdevol, zoals het zou moeten zijn. Want being gay is okay!

 

(disability bonus: een van Joep’s vriendjes, Tibbe de hond, heeft geen stem/kan niet blaffen! Er wordt verder niet op in gegaan, maar wilde het toch even melden.)

 

Conclusie

Joep! is een lief prentenboek met een mooie boodschap. Gay zijn is geen probleem, het is juist iets om gevierd te worden! Daarnaast laat het goed zien wat het met iemand doet als je steeds over grenzen gaat, en iemand niet laat uitpraten. Het laat zien dat het respectloos is en pijn doet, zonder het al te veel te benoemen. Dit is een boekje om heerlijk over door te praten en zou wat mij betreft voorgelezen moeten worden in elke kleuterklas. Laten we allemaal wat meer als Dirk zijn, geduldig en respectvol.

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.