Recensie: GriezelWielen - Paul van Loon

Met illustraties van Hugo van Look

Validistische saviour trope

Ik weet haast wel zeker dat het allemaal goed bedoeld was, dat Paul van Loon geen kwaad in de zin had. Maar dat neemt niet weg dat dit boek bomvol validisme zit... Het had zo leuk kunnen zijn, maar helaas werden er veel stereotypen in stand gehouden en was er sprake van de saviour trope... In deze blog leg ik uit wat er mis is gegaan en hoe het beter had gekund!

 

Dit is een own-voices review, ik gebruik zelf ook een rolstoel. En om de situatie echt goed uit te leggen zal ik wat dingen moeten spoileren. Maar dat is niet anders. Het is te belangrijk om deze dingen te bespreken!

 

Content warning:

Major

validisme, saviour trope, magische genezing trope

Moderate

ziekenhuisopname

Het verhaal

Nu in speciale feesteditie met glow in the dark-effecten op de cover!

Geesten, geraamten en donkere schaduwen… Wat doen zij in het Weerwolvenbos? Dolfje Weerwolfje kan zijn ogen niet geloven. Het lijkt wel een Griezelnacht!

En wie is Ginder Geestenjager, met zijn koets van vuur en zijn knallende zweep? Hij jaagt op griezelwezens… dus ook op weerwolven! Zijn Dolfje en zijn weerwolfvrienden nog wel veilig?
En waar komt die jongen in die rolstoel vandaan?

 

Mijn leeservaring

In december 2021 las ik de oude editie van GriezelWielen en er waren een paar dingen waar ik me aan stoorde. Ik wist dat er een nieuwe editie zou worden uitgegeven en was benieuwd of alleen de omslag of ook het verhaal was aangepast.  Tot mijn spijt moet ik meedelen dat ook de nieuwe editie zeer schadelijke representatie bevat.

 

Inspiratie

In het nawoord vertelt Paul over zijn inspiratie voor dit boek. Tijdens een van zijn theatershows kwam er een meisje in een rolstoel naar hem toe met de simpele vraag: "Bestaan er ook weerwolven in rolstoelen? En zou Dolfje een keer een avontuur kunnen beleven waarin een rolstoel een rol speelt? Dat zou ik heel vet vinden!" Hij beloofde er over na te denken en vergat het al snel omdat hij bezig was met andere boeken. Uiteindelijk herinnerde hij zich het gesprek en ontstond dit boek. In de oude editie stond: "Misschien leest het meisje in de rolstoel dit ook een keer en herkent zij zichzelf erin. Misschien ook niet." In de nieuwe editie blijkt dat ze het meisje hebben gevonden en staat er achterin het boek een foto van Paul en Romy terwijl hij haar het eerste exemplaar van GriezelWielen overhandigt tijdens de presentatie in 2017.

 

Paul heeft uiteindelijk een boek geschreven over een jongetje in een rolstoel die een weerwolf wordt. En dat lijkt misschien prima, maar de manier waarop is problematisch. Het had goed kunnen gaan als:

  1. De jongen al een weerwolf was 
  2. Hij per ongeluk werd gebeten (zoals bij Noura, maar dan bevind je je al op heel glad ijs!)

 

Saviour trope

Ik heb online heel wat recensies gelezen over GriezelWielen, en als ze Rolfje's aanwezigheid al erkenden dan was het in deze context: "Ooh wat goed van Dolfje dat hij Rolfje helpt. Wat aardig van hem, echt top."

En dat is precies wat er in dit boek misgaat. Dolfje Weerwolfje wordt op een voetstuk geplaatst omdat hij praat met een jongen in een rolstoel. Hij doet aardig tegen hem. En verandert hem in een weerwolf (zonder dat Rolfje hiermee kan instemmen). Nee, nee en nog eens nee. Dit boek maakt gebruik van de saviour trope. Meestal zien we dit als wit persoon die een zwart persoon redt. Maar het kan ook met betrekking tot disability. En bah, wat heb ik daar toch een hekel aan.

 

Rolfje heeft een ziekte waardoor hij niet kan lopen en heel snel zijn botten breekt. Het gaat heel slecht met zijn gezondheid en hij wordt opgenomen in het ziekenhuis. Rolfje's vader kan niet elke dag op bezoek komen omdat hij het te druk heeft met werken. (Ik snap dat je het financieel soms niet kan opbrengen om verlof te nemen, maar dan ga je toch heen op het moment dat je vrij bent. Want je wil bij je kind te zijn?! Ouders mogen 24/7 bijhun kinderen zijn. Voor hen gelden de bezoekuren niet.) Dolfje en Noura gaan daarom bij Rolfje op bezoek. En op dat moment besluit Dolfje dat hij Rolfje wil helpen. Later gaat hij terug, midden in de nacht, om Rolfje te bijten. En er staat niet duidelijk vermeld of Rolfje wakker was en toestemming kon geven, maar het leek voor mij of hij gewoon sliep.

 

Deze post op tumblr legt uit waarom de abled saviour trope een probleem is en hoe je hem herkent.

 

Goede daad of validisme?

Rolfje verandert dus in een weerwolf. En dat klinkt misschien leuk. Maar de reden waarom is zwaar problematisch. Later legt Dolfje uit waarom hij hem heeft gebeten: 

Ik wilde hem helpen, want hij is mijn vriend. Ik wilde dat hij sterker werd. Dat hij kon lopen en springen net als andere kinderen. In een boom klimmen. Dat hij gelukkig en blij kon zijn zonder een arm of been te breken.

Voor de mensen die nog niet snappen waarom dit zo problematisch is; deze redenering geeft aan dat je alleen gelukkig en blij kan zijn als je kan lopen, springen, boompje klimmen. En daar is natuurlijk niks van waar. Ja, Rolfje breekt snel botten en kan niet lopen. Ja, dat is lastig. Maar dat betekent niet dat hij dús ongelukkig is?! En natuurlijk zou hij graag mee willen doen met andere kinderen. Maar de oplossing is niet dat hij moet kunnen lopen. De oplossing is o.a. toegankelijke speeltuinen zodat rolstoelgebruikers ook op de toestellen kunnen spelen en meedoen met de rest. (En natuurlijk het ontmantelen van alle validistische denkbeelden.)

 

Dolfje schaamt zich dat hij weer iemand heeft gebeten. Hij had beloofd het nooit meer te doen. Maar Dolfje's vader zegt dat hij zich niet hoeft schamen, dat hij een goede daad heeft gedaan. Maar is het wel een goede daad om iemand te redden die niet perse gered hoeft of wil worden? Of is het een beslissing vanuit validistische denkpatronen en je eigen ongemakkelijkheid met iemands handicap? 

 

Rolstoel Rolfje

Rolfje vindt zijn stoel best cool omdat hij er veel avonturen in kan beleven (noemt het zelfs zijn lolstoel). Doordat hij vaak in het ziekenhuis ligt heeft hij geen vrienden en dat vindt hij wel lastig. Maar hij probeert er het beste van te maken en zoekt de leuke dingen op. Zo haalt hij grappen uit met het ziekenhuispersoneel, laat hij zijn vader schrikken en gaat hij lekker buitenspelen in zijn rolstoel.

Op meerdere plekken benadrukt Rolfje dat hij niet zielig is. En ik ben blij dat Paul van Loon die boodschap wilde overbrengen. Maar het wordt compleet overschaduwd door alle validisme. Zo wordt Rolfje constant met meelijwekkende en kleinerende woorden omschreven. Dit gebeurt niet bij de andere personages. Hieronder een voorbeeld, let op alle verkleinwoorden en omschrijvingen (en er waren veel en veel meer zinnen zoals dit)

Dolfje zag dat Rolfje weer in slaap gevallen was. Hij zat scheefgezakt in de rolstoel. Wat ziet hij er kwetsbaar uit, dacht Dolfje. Dat dunne armpje in dat dikke witte gips. Dat bleke gezichtje. De benen die eruit zagen als luciferhoutjes.

Rolfje's vader

Wanneer de drie kids elkaar voor het eerst ontmoeten is Rolfje gevallen. Zijn remmen waren gebroken en zijn rolstoel op hol geslagen. Dolfje en Noura bieden hulp aan en brengen hem veilig thuis. Daar ontmoeten ze Rolfje's vader.

'Wat leuk dat jullie op bezoek komen bij mijn fantastische zoon.'  Dolfje zag dat Rolfje een beetje rood werd. 'Doe niet zo gek papa. Ik ben helemaal niet fantastisch. Ik ben een beetje mislukt. Daarom kan ik niet lopen. Daarom breek ik mijn botten, als ik val.' 'Mislukt?' zei Rolfjes vader. 'Lieve jongen, jij bent helemaal niet mislukt! Zoiets mag je nooit zeggen! Jij bent de meest fantastische zoon op de wereld. Je moet alleen... gerepareerd worden. En op een dag zal dat mij lukken!'

Ik dacht, yes, Rolfje's vader spreekt hem tegen; dat je zulke dingen niet moet zeggen. Want alleen omdat je niet kan lopen betekent niet dat je mislukt bent! En toen kwam die laatste zin er achter aan...

Je moet gerepareerd worden?! PARDON?!!! Er is zo ontzettend veel fout aan die uitspraak. En dan komt de grootheidswaan om te zeggen dat het hém zal lukken er nog overheen. Is hij een arts? Nee. Een godheid? Nope. Hij is een reparatieman. Hij creëert en repareert robotjes, koffiezetapparaten, etc. Een mens kun je niet "repareren". En dat is overigens ook nergens voor nodig. Rolfje mag dan snel botten breken maar dat betekent niet dat hij stuk is. Rolfje is een blij kind. Hij heeft lol. En ja, hij moet vaak naar het ziekenhuis en dat is soms best lastig en vervelend. Maar dat betekent niet dat zijn leven minder waarde heeft of hij minderwaardig is.

 

Rolfje saves the day

In het verhaal worden Dolfje en zijn vrienden opgejaagd door Ginder Geestenjager. Daarnaast zijn er allemaal griezelwezens zoals spoken en een slangenheks. Het lijkt er op dat de slechteriken zullen winnen. En dan is daar ineens Rolfje. Met zijn vaders uitvinding in de hand verjaagt hij alle monsters. Iedereen is gered! 

Dankzij jouw superrolstoel ben ik nu ook een geestenjager, papa. Zonder jouw uitvindingen hadden wij de slangenheks nooit kunnen verslaan.

Helemaal top, zou je denken. Rolfje redt iedereen. Maar ook hier ging het helaas fout. Nu hij een weerwolf is kan hij tijdens de volle maan lopen, en dat deed hij ook. Maar dat was helemaal niet nodig geweest! Hij had iedereen prima kunnen redden terwijl hij in zijn rolstoel zat (en dan laat ik in het midden of hij een weerwolf is of niet). Toeteren kan zittend en met een zweep/lasso werken ook. (Helemaal in een elektrische rolstoel zoals bij Rolfje). Ik baal ontzettend dat er is gekozen voor het magische genezing plot. Nu wordt de heldhaftigheid onbewust gekoppeld aan het kunnen lopen. Hij redde zijn vader bijvoorbeeld pas toen hij opsprong uit zijn stoel.

Paul van Loon had het prima zo kunnen schrijven dat Rolfje iedereen redde terwijl hij nog steeds in zijn rolstoel zat. Dát was nou fijne representatie geweest.

 

Hoe dan wél?

Paul van Loon had een aantal dingen kunnen veranderen zodat de representatie wél goed zou zijn

  1. Zeg gewoon gehandicapt of beperkt. "Anders" creëert een wij-zij mentaliteit in plaats van samen en gelijkwaardig. Noem het beestje bij de naam!
  2. Omschrijf Rolfje zoals ieder ander. Zie hem als volwaardig. Niet als zwak, hulpeloos en breekbaar. En ja hij breekt snel botten, maar daarom hoeft hij nog niet met zoveel (onbewust) medelijden omschreven worden.
  3. Rolfje's vader hoeft zijn zoon niet repareren. Laat hem lekker knutselen met de rolstoel, maar niet zijn zoon. Rolfje is goed zoals hij is!
  4. Rolfje kan ook als weerwolf niet lopen. Dat is nou een held waar gehandicapte kinderen blij van worden!
  5. Rolfje was al een weerwolf en werd niet door Dolfje gebeten. Er zijn genoeg manieren te bedenken waarbij Rolfje gebeten zou zijn en het losstaat van zijn gezondheid en handicap. Hij is bijvoorbeeld een keer gebeten toen zijn vader een weerwolf probeerde te vangen.

 

Ik vermoed dat dit boek geen sensitivity readers heeft gehad. In ieder geval geen volwassen rolstoelgebruikers. Kinderen kunnen namelijk over dingen heen lezen. En dan denk je misschien, wat is dan het probleem? Het probleem is als volgt: als je keer op keer een negatief beeld voorgeschoteld krijgt, ook al heb je het niet bewust door, onbewust pik je die dingen op en uiteindelijk ga je ze geloven

 

Conclusie

GriezelWielen had zo ontzettend leuk kunnen zijn maar sloeg helaas de plank volledig mis. Ik had het niet verwacht, dat maakte het extra pijnlijk. Dolfje Weerwolfje leek altijd een veilige plek vol acceptatie en gelijkwaardigheid. Ik hoop dat Paul van Loon in de toekomst gebruik zal maken van sensitivity lezers als hij weer over een minderheidsgroep wil schrijven.

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Maak jouw eigen website met JouwWeb