Recensie: Ongehoorzaam - Whitney Gardner

Vertaald door Renee de Graaff

Niet kunnen horen of niet kunnen luisteren?

Het is weer dinsdag! Tijd om een boek met beperking in het zonnetje te zetten. Vandaag een doof meisje in de hoofdrol! Duik in de wereld van doven en streetart en laat je meevoeren in dit heerlijke verhaal.

 

Het verhaal

Als Julia ziet dat iemand iets beledigends over haar beste vriendin op een muur van haar school heeft geschreven, spuit ze er met graffiti een mooie (en ietwat illegale) tekening overheen. Door deze goedbedoelde actie wordt ze van school gestuurd. Dat is een groot probleem voor Julia: ze moet nu naar
een school waar ze de enige dove leerling zal zijn.

Dat valt Julia niet mee. Het enige waar ze nog plezier uit haalt is haar kunst. Ze heeft haar twee moeders beloofd niet meer te taggen, maar ze gaat stiekem door. Dan blijkt dat ze niet de enige vandaal in de stad is. Iemand verandert haar kunstwerken en voegt dingen toe. Voor ze het weet zit ze midden in een graffitioorlog met de politie op haar hielen.

 

Mijn leeservaring

Zoals ik al zei is onze hoofdpersoon doof. Ze zat altijd op een school speciaal voor dove en slechthorende leerlingen. Daar was het veilig. Daar was er begrip. Net als iedereen wil Julia er gewoon bij horen. Niet opvallen. Maar als ze naar een gewone school gaat valt ze enorm op. Ze is het meisje met de tolk. Om de lessen te kunnen volgen heeft ze een gebarentolk nodig. Helaas denken leraren dat ze hierdoor niet meer met Julia hoeven communiceren. Ze praten tegen de tolk. Julia wordt hier natuurlijk gek van. Ze is doof, niet dom. Ze wordt behandeld als klein kind en dat is niet leuk! De enige leraar die haar normaal behandeld is de tekenleraar. En ze wil niks liever dan een plekje in zijn klas bemachtigen!

 

Cochleaire implantaten geen magische fix

Vroeger dacht ik altijd dat dove mensen een Cochleair implantaat of hoorapparaat kregen en dan ploep weer konden horen. Gelukkig ben ik er een aantal jaar geleden achter gekomen dat dit helemaal niet zo is! Door dove en slechthorende youtubers bijvoorbeeld kwam ik er achter dat je sowieso niet optimaal zult horen én dat een CI niet voor iedereen geschikt is. En die boodschap komt ook duidelijk naar voren in Ongehoorzaam. Super belangrijk natuurlijk want er zijn veel vooroordelen en misopvattingen over dove en slechthorende mensen!

Hoofdpersonage Julia bijvoorbeeld heeft geen CI. En die wil ze ook niet. Alle geluiden zijn zwaar misvormd en ze vind het mega vermoeiend. Haar vriendin heeft er wel een en is er blij mee! Ieder mens is anders en heeft andere voorkeuren. Ik was heel blij om deze boodschap in het boek te lezen!

 

Graffiti art

Naast de dovenscene had graffiti en kunst een grote rol in het verhaal. Supertof! Ook de interessante discussie over graffiti; kunst of vernieling kwam aan bod. De plot draaide vooral om de graffiti en Julia haar belofte om te stoppen met spuiten. De verhaallijn en dan voornamelijk het einde had van mij wat beter uitgewerkt gemogen. Maar een slecht verhaal was het absoluut niet.

 

Conclusie

Een tof verhaal met een belangrijke boodschap. Ik heb met verschillende slechthorende en dove mensen gesproken over de representatie in dit boek. En zoals ik al vermoedde was het goede representatie en voelden zij zich gezien! De verhaallijn had iets beter uitgewerkt kunnen worden, het einde iets minder abrupt. Maar ongehoorzaam was een leuk boek om te lezen ter ontspanning met een informatieve diepere laag! Ik raad je dan ook van harte aan dit boek te lezen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb