Jamie tegen de wereld - L.D. Lapinski

Gepubliceerd op 9 september 2023 om 14:50

Jamie tegen de wereld is een ontzettend goed boek. Ik was al fan van L.D. Lapinski maar na dit boek al helemáál. Mijn favoriete onderdeel was nog wel dat nergens werd verteld wat voor gender de dokters Jamie als baby hadden toebedeeld. Want dat maakt immers helemaal niet uit. Jamie is non-binair. Klaar! 

 

Content warning:

Het verhaal

Jamie tegen de wereld is een belangrijk verhaal over jezelf blijven in een wereld vol hokjes, en over de strijd tegen de gevestigde orde. Met Jamies woordengids, vol uitleg over wat het betekent om non-binair te zijn.

Jamie is een vrolijke, non-binaire 11-jarige. Hen doet niets liever dan rondhangen met hun twee beste vrienden Daisy en Ash. Maar het komende schooljaar wordt het trio gesplitst tussen een jongens- en een meisjesschool.

Wanneer Jamie zich realiseert dat niemand heeft nagedacht over waar hen heen moet, besluit hen het heft in eigen handen te nemen. Want als Jamie geen uitweg vindt, loopt hen het risico hun beide vrienden én zichzelf voor altijd te verliezen.

 

Mijn leeservaring

Woordenboek

Als je nou niet zo thuis bent in de queer wereld, zul je een hoop termen waarschijnlijk niet kennen. En ook als je wel veel weet was dit een fijne opfrisser. Na elk hoofdstuk wordt een bepaalde term/kreet uitgelegd. Je krijgt vaak een stukje geschiedenis en er wordt in heel duidelijke taal uitgelegd wat iets betekent. Zo kwamen termen voorbij als: uit de kast komen, gendereurforie, voornaamwoorden of pronouns en misgenderen. Maar ook dingen als moed, protest, discriminatie en vooroordelen werden uitgelegd! Deze stukjes werden 'Jamie Rambeaus Taalgids' genoemd en dat vond ik heerlijk.

 

Wc's

Op pagina 108 verteld Jamie dat openbare wc's hun aartsvijand zijn. Heren- en damestoiletten voelen beide verkeerd. En het 'invalidentoilet' wil hen ook niet heen want hen is niet 'invalide' en wil geen plekje inpikken die een ander wel echt nodig heeft. En ik vond het een heel fijn standpunt, de bewoording kan alleen wel een stuk beter.

Je moet geen toegankelijk toilet gebruiken als je die niet nodig hebt. En dat is wat Jamie probeert te zeggen. Super! Alleen is de term 'invalidentoilet' achterhaald en 'invalide' validistisch.
Een beter alternatief was geweest:

 

ID: Een witte achtergrond met dikke eucalyptusgroene aanhalingstekens in het midden. Eind ID

Ik ga niet zo graag naar het toegankelijk toilet, want ik heb die extra ruimte niet nodig en ik vind het vervelend als ik daarbinnen ben terwijl er iemand moet wachten die dat toilet wel echt nodig heeft. 

 

n het Engels worden de termen accessible toilet en disabled toilet gebruikt. LD Lapinski heeft disabled toilet gebruikt, en die term is oké. Al gaat mijn voorkeur uit naar accessible toilet. De wc is immers niet gehandicapt, de gebruiker is dat. Maar beide termen worden gebruikt door de disabled community, dus LD heeft het netjes gedaan.


Vele emoties

Ik ben iemand die zich enorm kan opwinden als het aankomt op onrechtvaardigheid. En laat dat nou net een groot onderwerp in dit boek zijn. Daar had ik vooraf niet bij stil gedaan. Dus ik heb wat langer over het lezen gedaan, om mijn brein wat rust te gunnen tussendoor. Maar het is wel heel goed geschreven, het liet me veel voelen en het was net of ik er zelf bij was! Daarnaast had Jamie ook veel emoties en maakte die een reis door. Waar wil hen heen, wat is hen bereid op te offeren, zou hen überhaupt iets moeten opofferen? Gelukkig heeft hen hele lieve vrienden die hen steunen.
 


Familie

Een groot deel van het boek wist ik niet zo goed wat ik van Jamie hun familie moest denken. Hun broer was super super supportive zonder verstikkend te zijn. Kleedt zich in punk kleding, hoge hakken, boa's en draagt make-up. Hun broer viel ook onder de LGBTQIA+ paraplu! Maar het ging me vooral om hun ouders. Ze waren niet tegen, maar ook niet voor. Toen Jamie uit de kast kwam zeiden ze niet zo veel. En nu ze voor het scholenprobleem staan kiezen ze niet bepaald Jamie's kant. En dat vond ik wel moeilijk om te lezen. Maar dit boek heeft een gelukkig einde. Ook qua familie ;)

Omslag

Normaal praat ik niet echt over omslagen. Maar ik wilde een uitzondering maken want WAUW. Wat ontzettend empowering om zo groot de non-binaire vlag om een omslag te zien staan. En met zon gelukkige vibe. Daarbij allemaal andere queer vlaggen! En op de achterkant staan mensen met vlaggen en protestborden. Een persoon heeft een hoortoestel, een ander zit in een rolstoel. Jonge mensen, oude mensen. Verschillende huidskleuren en haartypes. En een van de vlaggen is de nieuwere progressive prideflag, met de intersex vlag er in verwerkt!!! Dit alles laat echt zien, Pride is voor iedereen. En iedereen mag er zijn. En dat is ook (voor een deel) de boodschap van het boek. Harry Woodgate heeft weer prachtige illustraties geleverd en ik had geen betere omslag kunnen bedenken bij dit verhaal. Zo. Vol. Blijdschap!
 

Conclusie

Een verhaal over gerechtigheid, vriendschap, trouw zijn aan jezelf en je plek in de wereld vinden en innemen. Iedereen moet dit boek lezen! 
 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.