5x favorieten van eigen bodem

Gepubliceerd op 21 maart 2021 om 09:00
Favorieten van eigen bodem. Nederlandstalige Young Adult. Internatipnale dag van de moederyaal boekentips | turnthepages.nl

21 februari was het de internationale dag van de moedertaal. Ik wilde toen deze blogpost al online gooien maar dat is wegens persoonlijke omstandigheden niet gelukt. Maar omdat ik jullie graag boeken aansmeer wilde ik deze blog alsnog delen!

 

Zoals jullie ongetwijfeld weten is lezen heel belangrijk. Het is goed voor de geest! Wist je dat je stresslevels meer dan de helft omlaag gaan als je een kwartiertje leest? (Dus nu weet je wat je moet doen als je weer eens super gestresst bent!) Daarnaast is lezen ook goed voor je sociale skills en empathisch vermogen. Je leert vanuit een ander oogpunt naar dingen te kijken, je leert verschillende mensen kennen, mensen die totaal niet op jou lijken. Allemaal super goeie dingen. Maar lezen is ook heel goed voor de woordenschat. En omdat we steeds slechter zijn en worden in het lezen en schrijven van onze moedertaal is het tijd, nu meer dan ooit, om weer meer nederlands te lezen! En wat helemaal leuk is, is om boeken van eigen bodem te lezen. Want we hebben genoeg Nederlands schrijftalent!

Dus vandaag deel ik een aantal van mijn favoriete YA boeken van eigen bodem.

 

Zomerburen – Rianne Robben

Pluspunten/bijzonderheden: LGBTQ+, Drente, friends to lovers, slowburn

Opgroeien hoort een rechte lijn te zijn. Niet... dit.

Olivia heeft haar toekomst al helemaal uitgestippeld: na de zomer gaat ze Nederlands studeren en samenwonen met haar vriendje Niels. Dat plan valt echter in duigen als hij in de eerste week van de zomervakantie in zijn eentje naar Australië vertrekt.

Verdrietig en in de war besluit Olivia de zomer door te brengen bij haar opa en oma in Drenthe, waar ze elke dag afspreekt met hun buurmeisje Ilse. Met Ilse durft ze haar twijfels te delen; over haar vriendje, haar studie en haar toekomst. Olivia merkt dat ze langzaam weer vrolijker wordt. Zou dat komen door de lieve lach en de mooie krullen van Ilse waar ze opeens zo vaak aan moet denken?

 

Dit is hoe het ging – Astrid Boonstoppel

Pluspunten/bijzonderheden: spannend, is in één zit te lezen, Rotterdam, personages en verhaal zijn gelaagd

CW: pesten, zelfmoord

Cato Schmidt heeft alles: fijne ouders, bloedmooi zusje, leuk bijbaantje en vriendinnen uit het groepje populairste meisjes van de school. Maar Cato worstelt. Met zichzelf en haar pijnlijke verleden. En als haar perfecte leven barstjes begint te vertonen, keert Cato steeds meer in zichzelf. De enige bij wie ze terecht kan is Adrian, haar vriend die ze online heeft leren kennen en haar nooit zal laten vallen.

 

De academie – Astrid Boonstoppel

Pluspunten/bijzonderheden: dark academia, mysterie, whodunnit, er is een bonus kortverhaal op hebban

CW: seksisme, overspel, moord

'Ze zijn slim, talentvol en grenzeloos ambitieus. En ze opereren vanuit de schaduw.'

Niemand weet wat er precies gebeurt tijdens een Academiejaar aan de exclusieve Recourt Academie voor meisjes. De alumni zwijgen als het graf. Eén ding is echter zeker: de studenten worden zonder uitzondering succesvol.

Jaarlijks worden hooguit vijf studenten toegelaten tot de eliteschool van Frédéric en Isabella Recourt. De ambitieuze, talentvolle Em is een van die studenten. Ze kan niet wachten om haar grote voorbeeld, Isabella, in het echt te ontmoeten. Dit jaar is het begin van haar toekomst. Maar langzamerhand ontdekt ze dat de Academie vele geheimen kent...

 

De geur van groen – Pamela Sharon

Pluspunten/bijzonderheden: blind personage, goede disability representatie, een boek dat je kunt blijven herlezen, contemporary YA, romance, middelbare school, taalgrapjes.

CW: verlies van een dierbare

Raaf is een gewoon meisje van zestien. Ze houdt van verhalen en is dol op haar beste vriendin May-Lin. Het enige wat haar leven anders maakt dan dat van de meeste tieners, is dat ze blind is.

Gelukkig vertelt May-Lin haar hoe kleuren ruiken en voelen. Zij creëert daarmee een wereld voor hen samen. Dan gebeurt er op een dag iets wat Raafs leven helemaal op zijn kop zet en alle kleuren laat verdwijnen. In een wereld die niet alleen haar kleur maar ook haar glans kwijt is, moet Raaf haar eigen weg zien te vinden.

 

Als de nacht eindigt – Laura Diane

Pluspunten/bijzonderheden: dystopie van eigen bodem, duologie, levendige beeldende schrijfstijl, spannend.

Lya Marlow heeft nog nooit de zon gezien. Sinds een verwoestende zonnevlam de helft van de bevolking wegvaagde, gaat niemand overdag nog naar buiten. Gevangen in haar eigen huis kijkt ze toe hoe haar sterke vader langzaam wegkwijnt door een ongeneeslijke ziekte, terwijl haar moeder druk bezig is met het plannen van de toekomst van haar enige dochter. Lya voelt dat ze moét ontsnappen, al is het maar voor één dag...

 


Dat waren een aantal van mijn favoriete boeken van eigen bodem. Er staan nog genoeg origineel nederlandstalige boeken op mijn tbr, maar tips zijn altijd welkom. Welk boek moet ik écht lezen? Laat het me weten in de comments of stuur me een berichtje op instagram!

Liefs, Annemarie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb