Reisbureau wereldvreemd - L.D. Lapinski

Gepubliceerd op 4 november 2020 om 09:00

Recensie van Reisbureau wereldvreemd (#1), L.D. Lapinski, uitgeverij de Fontein | turnthepages.nl

Vriendschap, avontuur en magie


Serie Wereldvreemd #1
Vertaler Mechteld Jansen
Uitgeverij Uitgeverij de Fontein
Leeftijd 10+
Verschijningsdatum September 2020

Toen ik de synopsis van dit boek las moest ik een beetje aan havenfall denken. Maar dan voor een jongere doelgroep. Beide boeken hebben meerdere werelden, maar verder zijn ze heel verschillend (weet ik nu). Eerlijk? Ik vond Reisbureau wereldvreemd veel en veel leuker! Bedankt uitgeverij de Fontein voor het toesturen van een exemplaar.

Het verhaal

Reisbureau Wereldvreemd is deel 1 in de magisch-realistische serie Wereldvreemd van L.D. Lapinski. Voor onbevreesde en reislustige lezers vanaf 10 jaar.

 

Wanneer de twaalfjarige Flick reisbureau Wereldvreemd ontdekt, krijgt ze de kans van haar leven. Ze treedt toe tot het Wereldvreemdgenootschap en daarmee liggen er honderden magische werelden aan haar voeten! Het enige wat ze hoeft te doen is in de juiste koffer springen. Maar wat Flick niet weet is dat het middel punt van alle werelden, Vijflichtenstad, op het punt staat te verdwijnen. Het wordt een race tegen de klok, dwars door het multiversum, op zoek naar een manier om Vijflichten te repareren voor het wordt opgeslokt… en het onze wereld met zich meeneemt.

Mijn leeservaring

Het verhaal is geschreven vanuit een alwetend verteller. En dat hielp enorm tijdens het lezen! Geen verwarrende wisselende perspectieven. De focus verschoof soms wel van het ene naar het andere personage maar dit was altijd duidelijk. 

Hoofdpersonage Flick (Felicity) vond ik een leuk persoon. Een spontane meid met dromen. Ze wil dolgraag de wereld ontdekken, op reis gaan. Maar daar is geen geld voor. Daar nog bij heeft ze een babybroertje waar ze vaak op moet passen. Haar beide ouders werken namelijk heel veel. Daardoor is Flick vaak alleen thuis. En ze heeft ook geen vrienden om mee af te spreken want ze is pas verhuisd. Best eenzaam dus!

Gelukkig ontdekt ze dan het reisbureau wereldvreemd. Een bijzondere plek vol koffers. Het lijkt helemáál niet op een reisbureau! En het wordt gerund door een kind? Oké oké, jongvolwassene. Jonathan is namelijk 18 jaar. Maar vreemd is het allemaal wel.

Flick komt er achter dat ze magisch zicht heeft en er gaat een wereld voor haar open. (Haha letterlijk). Ze treed toe tot het wereldvreemd genootschap. Haar droom om op reis te gaan wordt eindelijk werkelijkheid. Maar in plaats van de aarde gaat ze compleet andere werelden ontdekken!

 

De worldbuilding vond ik heel goed. Sommige werelden deden me denken aan bekende plekken. Zo deed Tams woud me denken aan de wereld van Peter Pan, en koraalstad had wat overeenkomsten met de fabriek uit sjakie en de chocoladefabriek. Normaal vind ik het vervelend als werelden en boeken op elkaar lijken. Maar bij dit verhaal paste het goed. En het was vastigheid in alle gekte. Houvast en een vertrouwde plek. Naast diverse werelden zijn de personages ook heel divers! Er zit zelfs een non-binair personage in. En in de kantlijn wordt uitgelegd waarom de persoonlijke voornaamwoorden hen en hun worden gebruikt. Ik hoop dat er in de toekomst meer (kinder)boeken in het nederlands worden uitgeven met non-binaire personages.

Conclusie

Een super super super goed boek met sprankelende personages en een geweldige worldbuilding. Reisbureau wereldvreemd is het eerste deel in een serie en ik kan niet wachten om de rest te lezen! Ik raad iedereen dit boek aan. Jong of oud, dit boek is voor iedereen geschikt!

 

* Van dit boek heb ik een recensie exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb