Meneer sleutelbeen en de wonderlijke wauw - Guy Bass

Gepubliceerd op 17 maart 2021 om 09:00

Meneer sleutelbeen en de wonderlijke wauw recensie - Guy Bass | turnthepages.nl

Uiterst geschikt voor samen-leesprojecten op de basisschool


Vertaler Annelies Jorna
Illustrator Pete Williamson
Uitgeverij Condor
Leeftijd vanaf 8 jaar
Verschijningsdatum februari 2021

Een boek werd aangeprezen als iets voor de fans van Roald Dahl en met  prachtige illustraties die wel wat weg hadden van Tim Burtons werk. Van het werk van beide heren heb ik intens genoten dus ik was erg benieuwd naar dit boek. Het verhaal klonk als echt iets voor mij en ik had gelijk. Dit boek is heerlijk en ook zeer geschikt om samen te lezen.

Het verhaal

Bens allergrootste wens is uitgekomen: zijn fantasievriendje, de Wauw, bestaat nu echt! De Wauw is lief, grappig en schattig. Maar niet iedereen is blij met de komst van dit vrolijke beestje. Meneer Sleutelbeen, de sleutelbewaarder van alle werelden, vertrouwt het zaakje niet. Hij denkt dat de Wauw gevaarlijk is en wil hem verbannen naar de wereld van de Vergetelheid.
Ben moet alles op alles zetten om de goeiige maar vastbesloten Sleutelbeen te stoppen. Maar dat wordt steeds moeilijker als blijkt dat er nog meer fantasievrienden in de buurt rondlopen. En sommige van hen zijn wél gevaarlijk…

Een grappig en sprookjesachtig avontuur. Met schitterende, Tim Burton-achtige tekeningen van Pete Williamson. Kinderboeken.nl

Mijn leeservaring

Ben is een lieve maar eenzame jongen. Als hij jarig is komt er niemand op zijn feestje. Hij wordt zo verdrietig dat hij wenst dat zijn fantasievriendje, de wauw, echt wordt. En jawel daar opeens is de wauw. Precies zoals hij hem gefantaseerd heeft. En wat ik zo leuk vond, de vlam op zijn hoofd verandert van kleur als zijn emotie verandert. Zo is de vlam geel als hij zich gewoon content voelt, en blauw wanneer hij bang is. Een leuke touch!

 

Dit boek laat zien dat het oké is om te fantaseren. Dat iedereen het doet en het niks is om je voor te schamen. En de humor in dit boek is natuurlijk heerlijk. Zoals jullie weten hou ik van woordgrapjes en in dit boek zaten er een paar. Denk alleen al aan de naam meneer sleutelbeen. Het is een skelet, je hebt een bot die sleutelbeen heet, maar meneer sleutelbeen heeft letterlijke sleutels aan het einde van zijn vingers. Dat soort humor kan ik zeker waarderen. Verder is het personage grappig, hij luistert niet goed naar Ben en doet vervolgens of alles zijn eigen idee is.  Terwijl meneer sleutelbeen leert dat het oké is om hulp te accepteren en samen te werken, leert Ben om wat sterker en dapperder te zijn. 

 

Tijdens het lezen moest ik denken aan de tijd dat ik nog op de basisschool zat. Wij hadden een project op de leesvaardigheid te bevorderen. Een leerling uit groep 6/7/8 had een leerling uit groep 3/4/5 onder zijn hoede. twee keer in de week lazen zij samen in een boek. Ik had er super veel  plezier in om een jonger kind te helpen met het lezen en ik denk dat "meneer sleutelbeen en de wonderlijke wauw" een perfect boek is voor zo'n project. De letters zijn groot en de regelafstand ook. Zo is het boek makkelijk te lezen, ook voor de jongere lezers. Het taalgebruik is over het algemeen niet moeilijk en de regels niet te lang. Soms stond er wel een moeilijker woord in maar de oudere kinderen zouden het begrijpen en kunnen uitleggen. Ook klopt het qua leeftijd helemaal want dit boek is geschikt voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

 

Nog een laatste dingetje. Op de website van Guy Bass zag ik dat er nog twee delen in de meneer sleutelbeen-serie zijn. En de synopsis daarvan klinkt net zo heerlijk als van dit boek. Ik ben benieuwd of die in de toekomst ook worden uitgegeven!

Conclusie

Meneer sleutelbeen en de wonderlijke wauw is een grappig verhaal over vriendschap en fantasie. Met duidelijke taal, een fijne opmaak en duistere illustraties is dit zeker een aanrader. Ook heel geschikt om voor te lezen of voor samen lezen/leesbevorderingsprojecten op de basisschool.

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloed mijn mening niet.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.