Recensie: Heartstopper #2 Nick en Charlie worden verliefd - Alice Oseman

Vertaald door Niels van Eekelen

Deze recensie kan spoilers van deel 1 bevatten.

 

Content warning:

Moderate

licht geweld, homofobie

Het verhaal

Nick en Charlie waren beste vrienden, maar één spontane kus heeft alles veranderd. Charlie weet zeker dat hij een vreselijke fout heeft gemaakt en zijn vriendschap met Nick voor altijd heeft verpest. Ondertussen is Nick is meer in de war dan ooit. Maar de liefde werkt op verrassende wijze en Nick ontdekt langzaam maar zeker nieuwe dingen over zijn vrienden, zijn familie… en zichzelf.

 

Tweede deel van vijfdelige graphic novel-serie over het leven, de liefde, seksualiteit en alles wat ertussenin gebeurt.

 

Mijn leeservaring

Zoals je al wel hebt begrepen was ik fan van het eerste deel. Ik hoopte meer te zien van Tara Jones en was benieuwd naar Nick's worsteling met zijn identiteit. En beide wensen zijn uitgekomen.

Dit is deel twee maar het verhaal begon met hoofdstuk 3, en daar schrok ik even van. Ik dacht, help, heb ik iets gemist?! Maar in het eerste deel staan hoofdstuk 1 én 2. Vandaar de verwarring. 

 

In mijn recensie van deel 1 zei ik: "Ik hoop dat [Nick] zijn weg vindt in de volgende delen." En dat gebeurt gelukkig. Wat ik vooral mooi vond was hoe Charlie met de situatie omging. Charlie is al een hele tijd uit de kast maar voor Nick is het allemaal nieuw. Nick zit midden in een zoektocht. Hij is aan het uitvogelen wat hij voelt en wat dat voor hem betekent.

 

Charlie gaf Nick de tijd om zijn gevoelens en identiteit uit te vogelen. Ook al vond hij het lastig om hun relatie verborgen te moeten houden. Hij deed het voor Nick zodat hij in alle rust dingen kon uitzoeken en niet werd lastiggevallen met vragen van iedereen. Iedereen dacht immers dat hij hetero was. Alleen op meisjes viel. Als je dan ineens een relatie met iemand van een ander geslacht hebt dan komen er vragen. Men denkt recht te hebben op die informatie. Hebben ze niet, maar omdat ze denken van wel laten ze je soms niet meer met rust. Fijn dat Charlie er zo voor Nick was. Hem probeerde te helpen maar ook de ruimte gaf om zelf dingen op te zoeken en zichzelf proberen te begrijpen.

Nick: Ik... weet niet goed wat ik ben... Ik viel altijd op meisjes... maar nu.... nu vind ik jou leuk

...

Charlie: Nou... misschien ben je... biseksueel? O-of misschien ook niet! Er zijn veel meer opties dan alleen homo of hetero!

Nick (verwonderd): Biseksueel...

Mijn favoriete scene zit aan het eind van dit deel. Nick heeft het met zijn moeder over zijn seksualiteit en haar reactie was zo mooi en accepterend. Ik vind dat er nog te weinig verhalen over happy biseksuele personages zijn die gewoon worden geaccepteerd door hun familie. Dus het maakte mijn hart blij om dit in Heartstopper te zien.

 

Nog iets wat me erg blij maakte was dat Tara een iets grotere rol in dit hoofdstuk had. In het eerste deel was ik gelijk weg van haar dus het was top om haar nu weer te zien. Ze introduceert zelfs haar vriendin Darcy. Love them! Achter in het boek staat zelfs een mini comic over die twee. De comic stopte met de tekst 'einde...?' dus wie weet wat we nog meer gaan zien. Ik ben benieuwd!

 

Conclusie

Nick en Charlie worden verliefd is al net zo hartverwarmend en comforting als het eerste deel uit de heartstopper comics. De jongens groeien in hun relatie en als individuen. Ik kan niet wachten om verder te lezen.

Deel 3 Nick en Charlie in de stad van de liefde is vanaf 18 januari verkrijgbaar bij jou in de boekhandel!

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.