Waarom ik geen sterren meer geef

Gepubliceerd op 5 september 2019 om 14:00

Denk je aan een recensie. Dan denk je hoogst waarschijnlijk aan sterren. Niet die twinkelende gasbollen in de lucht. Nee die dingen die je gebruikt om je waardering mee aan te tonen. Super handig toch zou je denken. Nou niet helemaal dus! Ik leg je uit waarom.

Waarom geven we sterren?

Waarom geven we allemaal massaal sterren aan boeken, restaurants, films, hotels, noem maar op.

We willen een ander laten weten wat we er van vinden. Maar daarmee raden we ook iets aan of af. Een laag aantal sterren geeft aan dat je het product niet aanraadt. Dit ligt misschien aan het personeel in het restaurant. De herrie in de filmzaal. De waardeloze bedden in een hotel.

Maar hoe zit dat nou met boeken? Je leest een verhaal en schrijft je mening hierover in een recensie. Maar hoe kun je nou sterren geven als iets een mening is?

Het ene boek ligt je meer dan de ander. Je had misschien hoge verwachtingen door anderen maar deze werden niet waargemaakt. Is het boek dan per definitie slecht? Nee!

Geen vaste maat

Voor de een betekent drie sterren, wat een waardeloos verhaal. Terwijl het voor de ander en prima voldoende kan zijn. Hierdoor ontstaat er verwarring en onduidelijkheid. Ik weet dat sommige bloggers op hun home-pagina een sterrenlegenda hebben staan. Eén ster betekent dit. Twee sterren dat. Enzovoorts. 

Zo is de onduidelijkheid redelijk opgelost. Tot je recensies met elkaar gaat vergelijken. Pietje geeft twee sterren, Jan geeft er vier. En ze gebruiken niet dezelfde maat. En dan? Dan ga je appels met peren vergelijken...

Hetzelfde geldt voor hebban. Er is geen duidelijkheid. Veel mensen geven hun gelezen boeken sterren, maar lichten dit verder niet toe. Ze schrijven er geen mini recensie bij.

Op hebban staat ergens wel een sterrenlegenda. Maar even eerlijk, wie houdt zich daar nou aan. Toch zie je in één oogopslag het gemiddelde aantal sterren wat men aan een boek geeft. 

Vatbaar voor de mening van een ander.

Stel. Je komt toevallig een oude schoolvriend tegen en raakt aan de klets. Op een gegeven moment zegt die vriend tegen je: "Ik was op vakantie blablabla en daar heb ik toch een leuk boek gelezen! Echt geweldig gewoon. Spannend en romantisch. Precies iets voor jou!".

Jij wordt aangestoken door zijn enthousiasme en zoekt het boek op als je weer thuis bent. Maar dan zie je de waardering van andere mensen. Een gemiddelde van anderhalve halve ster.

Wat doe je dan? Lees je het boek dan toch omdat die ene vriend van vroeger die je toevallig tegenkwam het je aanraadde. Of laat je het boek links liggen omdat vijftig andere mensen het je afraden.

Wat doe je?

Grote kans dat je het boek links laat liggen. Op basis waarvan? Je hebt eigenlijk geen idee. Het enige wat je hebt gezien is een cijfertje. Waarom raden die mensen je het boek af. Is de verhaallijn niet kloppend. Vonden ze het boek gewoon niet leuk. Je weet het niet.

Mensen hechten zo veel waarde aan de mening van anderen. En begrijp me niet verkeerd. Een mening is geweldig. Maar hij moet goed onderbouwd zijn!

Sterren zijn een hele snelle en makkelijke manier om te zien wat iemand vindt. Ik betrapte mezelf er op dat ik dan soms de hele recensie niet meer las. En dát is nou juist waar het fout gaat.

We nemen genoegen met een cijfertje. Terwijl het de woorden zijn die er toe doen.

Het is toch harstikke jammer als een boek eigenlijk super goed geschreven is. En dat jij vervolgens het boek niet oppakt omdat iemand anders het maar twee sterren gaf. 

Auteur

Voor auteurs is deze hele sterrenkwestie lastig. Aan de ene kant zijn sterren ideaal. Je ziet in een oogopslag wat iemand vindt. Maar aan de andere kant is het heel lastig omdat er geen vaste maten zijn. Een recensie geeft de auteur en de uitgeverij inzicht in wat de lezer leuk vindt en wat niet. Het gaat niet om dat cijfertje. Het gaat om je mening. Je goed onderbouwde mening.

De auteurs die ik heb gesproken zeiden ook dat een mening, iemands leeservaring, veel waardevoller is dan een cijfertje. Dit is ook hoe ik er over denk. Daarom stop ik met het geven van sterren.

En we hoeven echt geen ingewikkelde stukken gaan schrijven. Absoluut niet. Maar we moeten wel met een aantal dingen rekening houden.

Hoe dan wel?

Ik stel voor dat we met z'n allen lekker door gaan met recensies schrijven. Want dit is mega leuk en ook belangrijk. Maar denk hier bij aan een aantal dingen.

  • De auteur heeft ook gevoel. Er is een kans dat ze je recensie lezen. Ze hebben zo hard gewerkt aan dat boek. Er zo veel tijd liefde en energie in gestopt. Je wil toch niet iemands hart er uit rukken en er op springen?
  • Wees respectvol. Zoals ik al zei. Mensen hebben gevoel. Prima als je iets niet leuk vindt. Maar breng dit met respect. Denk hierbij aan hoe je het zou zeggen als de auteur voor je neus stond. Verschuil je niet achter je beeldscherm om bedoeld of onbedoeld gemene kwetsende opmerkingen te maken.
  • Onderbouw je mening. Leg uit waarom je iets vindt!! Wees eerlijk en geef toe als het aan jezelf, je verwachtingen of je boekensmaak ligt.
  • Opbouwende kritiek is een ander belangrijk punt. Boor mensen niet de grond in. Noem ook de dingen die je wél goed vond.
  • Sluit af met iets positiefs. Dit werkt psychologisch gezien gewoon harstikke goed ;)

Afsluiter

Ik zeg niet dat ik het perfect doe. Absoluut niet. Ook ik heb nog een hoop te leren. Maar ik probeer me aan bovenstaande dingen te houden. En dat is het begin. Wees bewust met wat je op het internet zet. Wees je bewust van andermans gevoelens en heb plezier!


Ik ben erg benieuwd of jij sterren geeft aan boeken. En of dat misschien is veranderd na het lezen van deze tekst. Plaats je reactie hier onder en laat het me weten!

Reactie plaatsen

Reacties

Maartje
4 jaar geleden

Interessant! Ik zou het boek alsnog lezen maar heb perongeluk de onderste gestemd.
Mooi duidelijk omschreven artikel. En ben het ergens wel met je eens inderdaad al laat ik mij nooit leiden door het aantal sterren als het boek mij aanspreekt lees ik het 4 of 1 ster maakt dan niet uit.

Annemarie
4 jaar geleden

Dankjewel voor je lieve woorden, Maartje.
Dus eigenlijk zeg je dat sterren niks uit maken voor jou. Dat het geen meerwaarde heeft. Dus je ze eigenlijk net zo goed kan weglaten!

celinezoalszeis.be
4 jaar geleden

Zelf geef ik ook nooit sterren bij mijn recensies. Vind ze altijd zo relatief.. Goed artikel!

Annemarie
4 jaar geleden

Hee Celine,
Ik ben het helemaal met je eens sterren zeggen eigenlijk niet zo heel veel. Dankjewel voor het compliment. En wat leuk dat je mn blog leest!

Maak jouw eigen website met JouwWeb