Interview Laura Diane

Gepubliceerd op 22 november 2019 om 14:00

Over een paar dagen verschijnt er weer een boek. Een Young Adult. Ja dus, hoor ik je denken. Maar dit is niet zomaar een boek. Dit is een debuut. Dit is een boek van eigen bodem. Een post-apocalyptisch, dystopisch debuut van Nederlandse bodem. De auteur is een kreeft, schrijft onder een pseudoniem en heeft haar sterrenbeeld op haar enkel laten tatoeëren. Ik heb het natuurlijk over topvrouw Laura Diane en haar debuut 'Als de nacht eindigt'!!

Al een tijdje heb ik superleuk contact met Laura. Ze besloot zelf een blogtour op te zetten en het leek mij leuk om haar te interviewen. Dus dat deden we. We hebben wel bijna een uur gekletst geloof ik. Zo gezellig! Ik heb haar dingen gevraagd over het boek, de personages en diepere betekenissen. Oh en wist je dat ze onder een pseudoniem schrijft?? Ze heet echt Laura maar Diane is haar tweede naam. Die gebruikt ze in het dagelijks leven dus niet! Oke genoeg gekletst. Zullen we maar gewoon van start gaan?

Nou Laura, stel je eens even voor. Wie ben je en wat doe je zoal in het dagelijks leven.

Nou, ik ben dus Laura, 41 jaar jong en ik woon in de buurt van Rotterdam. Door de week werk ik in de kinderopvang als pedagogisch medewerkers en praktijkopleider en in de weekenden schrijf ik meestal 😊

Oh wat heerlijk, met kinderen😍

Als ik het goed heb begrepen komt je debuut 'Als de nacht eindigt' uit op 25 november. En het is een dystopisch verhaal. Klopt dat?

Dat klopt allebei! Als de nacht eindigt is een post-apocalyptisch, dystopische young adult. (Om maar even met wat krachttermen te smijten;)

En waarom heb je voor dat genre gekozen?

Eigenlijk omdat ik The Hunger Games en Divergent ontdekte. Beide fantastische boeken! Toen dacht ik: ik neem de elementen uit die verhalen en schrijf er zelf een. En dan bedoel ik natuurlijk niet dat ik letterlijk dingen heb overgenomen, maar meer de sfeer.

Aha. Zijn die schrijfsters dan ook een voorbeeld voor je? En hun boeken een inspiratiebron?

Absoluut!

Tof!

Zeg en. Ik heb de voorpublicatie gelezen. En het speelt zich af in de nacht omdat het overdag te gevaarlijk is. Hoe ben je daar op gekomen?! Hoe en waarom heb je die setting gekozen. Ben je zelf stiekem een nachtdier en vroeg je je af hoe het zou zijn om 's nachts te leven?

Ik ben ooit begonnen met een ‘Wat als?’ vraag en dit geval: wat als je altijd in het donker zou moeten leven? Wat zou dat voor gevolgen hebben? En hoe zou dat kunnen komen? Daar begon het mee. Zonder iets te spoileren: daarna moest ik op zoek naar een stad in de buurt van een specifiek soort mijn. Tijdens het Googlen kwam Spruce Pine voorbij en ik wist meteen: dat is ‘m!

Ik ben trouwens wel echt een avondmens😜 Maar daarom heb ik het niet gekozen hoor.

Hahaha ja het had gekund! Maar sjonge het internet afstruinen. Lijkt me super leuk om dan je perfecte plekje te zoeken en te vinden vooral. Ben nu heel nieuwsgierig wat er zich af gaat spelen in die stad, waarom ze snachts leven en wat het met die mijn te maken heeft!

Het heeft trouwens ook hele erg een symbolische betekenis, de nacht, het donker.

Ik zal er wel achter komen!

Wat zijn nou belangrijke thema's in het boek?

Voor mij is belangrijkste thema kwestbaarheid. Vaak zie je in YA boeken een kwetsbaar meisje dat uitgroeit tot een sterke, zelfstandige vrouw. In ADNE is het andersom. Lya, mijn hoofdpersonage, leert juist dat kwetsbaar zijn je niet zwak maakt.

Wat tof en bijzonder!

Hebben de namen van je personages ook een bijzondere betekenis?

Sommigen wel, maar daar kan ik nu nog niks over zeggen 😇 Ik heb er wel bewust voor Lya gekozen omdat het met een L begint.

De L van licht.

Aaah! Nou dan zal ik die vraag tussen jou en mij opnieuw stellen als ik het boek gelezen heb😉

Vanuit welk perspectief wordt het verhaal verteld?

Alleen vanuit Lya.

Nice. Love that. In ieder geval ik-vorm dus.

Ik ook! Dan kun je je vind ik veel beter inleven.

Jaa mee eens!! Veel beter. En je krijgt vaak een betere band met de personage(s).

Heb je ook een favoriet personage? Sommige schrijvers hebben dat. Anderen juist absoluut niet

In het vervolg op ADNE zit een favoriet personage 😎

Aaah flauw😂 nouja daar komen we dan wel achter. Ben benieuwd of ik hem/haar kan raden dan.

ZO MOEILIJK dat ik nog niet alles kan zeggen😝

Het is iig een hij.

Ja dat zal best! Maar je doet het harstikke goed in ieder geval.

Dit vind ik altijd leuk om te weten: heb je een personage (of meerdere) op echte mensen gebasseerd?

In Lya en haar 2 vriendinnen zit best wel wat van mezelf. En er is een personage die geinspireerd is op een rol van een acteur uit een serie.

Oeh leuk. Dus door het boek leren wij als lezers jou ook beter kennen!

Nouuuuu zoveel lijk ik niet op ze hoor! 😅

Hahaha een beetje dan.

Maar ik denk, en hoop, dat er een hoop meiden zijn die het lezen en die er zich ergens in herkennen.

Als we het toch over jou hebben nu. Hoe zou jij je schrijfstijl omschrijven? (Succes hahah)

Hahahaha.

Gaat ze even diep over nadenken hoor.

Ik schrijf graag beschrijvend als je begrijpt wat ik bedoel?! Veel details, ik houd van een mooie metafoor hier en daar. Mijn moeder heeft het vanaf het begin gelezen en zij zegt dat het net een film is. En zo schrijf ik: ik zie het als een film in mijn hoofd en dat komt om papier. Of ik doe iig een poging om het precies zo op papier te krijgen!

Dat klinkt veelbelovend!! Knap hoor als je dat kan. Aah je maakt me echt nieuwsgierig.

Ik heb een tijd geleden een pakketje gewonnen bij jou. En dat was allemaal sterren gerelateerd. Dus ik kreeg het vermoeden dat sterren en sterrenbeelden een grote rol zouden krijgen in het verhaal. Klopt dit? Of zit ik er compleeeeet naast.

Je zit helemaal goed!

Vertel. Hoe zit dat. En ben je zelf ook obsessed met sterrenbeelden?

Sterren en sterrenbeelden zijn een rode draad ik het verhaal. Lya keek altijd met haar vader naar de sterren en hij heeft haar alle namen geleerd.

Geheel toevallig heb ik een tattoo van mijn sterrenbeeld! Maar dat obsessed met sterren kwam pas met het schrijven van het boek haha.

Oh wat gaaf!

Over Lya's vader gesproken. Hij is ernstig ziek. Is dit iets wat je zelf ook hebt meegemaakt?

Nee, gelukkig niet. Ik heb wel een hele goed band met mijn vader, dus het lijkt me verschrikkelijk als je zoiets moet meemaken.

Dat lijkt mij ook ja!

Oh trouwens. Wat is je sterrenbeeld en waar zit de tattoo?

Mijn sterrenbeeld is Kreeft en de tattoo zit op mijn enkel :) Ik heb altijd gezegd dat ik nog een tattoo zou nemen als mijn boek daadwerkelijk uitgegeven zou worden, dus dat gaat ook nog gebeuren!

Oeeeh klinkt goed. Weet je al watvoor tattoo het gaat worden? Een maantje misschien🤔

Ja misschien! Ik twijfel of zoiets, of de titel maar dan in het engels.

De titel van je boek is Als de nacht eindigt. Hoe ben je hier zo op gekomen?

In eerste instantie was het mijn bedoeling om de boeken “Donker” en “Licht” te noemen. Maar ik zag ooit een video van mijn inmiddels collega Chinouk Thijssen waarin ze boeken liet ziet die ze direct en alleen op de titel had gekocht en waarom. Naar aanleiding daarvan bedacht ik “Als de nacht eindigt” omdat degene die het ziet zich dan ook afvraagt wat er dan precies gebeurt.

En ik vraag me af of de nacht eindigt of dat het gewoon een wens van Lya is. Maar daar kom ik pas achter als ik het boek uit heb haha.

Het is niet zozeer een wens van Lya, maar je kunt de titel ook symbolisch opvatten. En inderdaad: dat zal gedurende het boek wel meer duidelijk worden 😊

Welke boodschap wil je overbrengen met je boek?

Dat je moet blijven praten, je niet verstoppen en/of doen alsof alles goed is. Je kwetsbaar opstellen en openstellen.

Wat een mooie boodschap😍

En dat je in je leven risico’s moet nemen.

Dat kan je soms op het juist pad brengen:)

En ten slotte. Omschrijf je boek in 5 woorden.

Jeetje! Wat moeilijk!😅

Hahahaha ja, moeilijkste voor het laatst.

Mag ik daar eeeven over nadenken?

Hahahaha jaa dat mag wel. Aardig he.

Vond ik wel een leuke om het mee af te sluiten.

Thanks 😜

Hartstikke leuk!

* 9 minutes later...*

Dystopie, donker, leugens, zon, familie.

Super! Klinkt veelbelovend. Laura hartelijk dank dat ik je mocht interviewen. Ik vond het heel gezellig!

Jij bedankt!

Wil je vaker een interview op mijn blog zien? Laat het hier onder even weten!!

Ik kan niet wachten om de rest van 'Als de nacht eindigt' te lezen. Ik ga het boek aanschaffen (maar wacht even sinterklaas af. Wie weet heeft die mn hints begrepen😉). Hoe dan ook, ik ga hem lezen. Jij ook??

Wil je nou meer van Laura zien? Volg haar dan even op instagram. Aanrader!! Hier deelt ze nieuwtjes over haar boek, personages, het schrijfproces en nog veel. Ze is een heerlijk persoon en een positieve toevoeging aan je tijdlijn!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.