Bright - Jessica Jung

Gepubliceerd op 16 september 2022 om 13:00

Schattig maar slecht uitgewerkt

Honestly? Ik had meer van dit boek verwacht. Ik was enthousiast na het lezen van de flaptekst. Mode, Paris Fashion Week? YES PLEASE. En er komt een leuke jongen in beeld? Kom maar op. Maar helaas voelde alles behoorlijk oppervlakkig en niet uitgewerkt. Dit boek had zo veel potentie maar er waren te veel elementen en te weinig pit.


Titel Bright
Serie Shine #2
Auteur Jessica Jung
Vertaler Claudia Witteveen
Uitgeverij Best of YA
ISBN 9789000379644
Representatie Koreaans-Amerikaans hoofdpersonage

Bestel het boek bij Libris.nl


Het verhaal

In Shine volgden we Rachels weg naar de top, in Bright is Girls Forever uitgegroeid tot een van de populairste girlbands in heel Zuid-Korea. Rachels leven draait alleen nog maar om trainen. Ruimte voor andere dromen is er niet, laat staan voor liefde. Maar dat is het allemaal waard. Toch?

Rachel twijfelt steeds meer over haar toekomst in de k-pop en droomt steeds vaker over een eigen kledinglijn. Een uitnodiging voor de Fashion Week in Parijs is een perfecte eerste stap. Wanneer haar droom werkelijkheid wordt, blijkt dat tegelijkertijd haar grootste nachtmerrie. Rachel moet kiezen tussen de mode en de muziek. Hoe kan ze kiezen tussen haar twee grootste liefdes?

Mijn leeservaring

Dit boek speelt zich bijna zes jaar na Shine af en dat was even schakelen De meiden vormen nog steeds een groep maar er is allerlei drama. Toch voelde de drama niet echt goed uitgewerkt. Ik had meer diepgang verwacht. Niet al te veel, want ja, het is zo'n fluffy tienerboek. Maar het voelde nu vaak als gemeen doen om het gemeen doen, niet als uiting van een dieperliggende emotie. Ik had zoo graag vanuit Mina's perspectief gelezen voor wat meer duidelijkheid en inzicht.

 

Ook baalde ik er van dat Rachel zo weinig van zich af beet. Er werd haar van alles aangedaan en ze liet het allemaal maar gebeuren. De rode draad was 'ik wil niemand teleurstellen' en dat is zo'n ongezonde houding. Je kan nooit iedereen tevreden houden en dat moet je ook niet willen! Ik had gehoopt dat ze een stuk eerder in het verhaal tot die conclusie kwam. 

 

"Als ik aan hem denk, voel ik me veilig en vrij tegelijk"

 

Een nieuw personage was Alex, en hem vond ik heerlijk. Hij is lief en steunt Rachel door en door. Maar het was erg jammer dat ze gesprekken uit de weg gingen. Spreek je gevoelens uit, geef je mening, vertel je verwachting. Er werd heel lang omheen gedraaid en dat had ik graag anders gezien. 

 

De dikte van het boek verbaasde me ook. 300 pagina's. Voor mijn idee had dit verhaal prima op 150 bladzijden gepast. Ik snap echt niet hoe ik zoveel bladzijden heb gelezen, want zo veel gebeurde er nou ook weer niet? Er waren veel elementen maar het voelde voor mij redelijk oppervlakkig, bijna alsof er een checklist werd nagelopen. Misschien had de auteur iets minder onderwerpen moeten kiezen. Of het in twee delen moeten splitten zodat alles tot hun recht kwam. De tijd nemen om het verhaal beter uit te werken.

Er waren wel erg veel paralellen zijn tussen dit boek en Jessica's leven. Dat roept vragen op; in hoeverre is dit verhaal autobiografisch? Maar als je het zelf geleefd hebt, verwacht ik dat je de situaties juist nog beter kan uitwerken. Helaas bleek dat niet het geval.

Conclusie

Bright was een vermakelijk verhaal voor tussendoor. Ik denk dat ik er meer van had genoten als ik wat jonger was. Ik zou dit verhaal denk ik meer aanraden voor lezers tussen de 12 en 15, maar als je zin hebt ik meiden venijn, een schattige romance, en een tripje naar Parijs dan is dit het boek voor jou!

 

* Van dit boek heb ik een recensie-exemplaar ontvangen. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb